Annons

Volvo Cars går in i bilpooltjänst för barn

Till vänster: Zaki Fasihuddin, vd för Volvo Cars Tech Fund.
Till vänster: Zaki Fasihuddin, vd för Volvo Cars Tech Fund. Foto: Press.
Volvo Cars gör sin första investering inom mobilitetstjänster när man går in i det Sequoia-backade samåkningsbolaget Zûm.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Volvo Cars teknikfond gör sin fjärde investering när man går in i amerikanska samåkningstjänsten Zûm. 

”Det här är vår första investeringen inom digitala mobilitetssektorn. Det är en av våra nya pelare som vi investerar i”, säger Zaki Fasihuddin, vd för Volvo Cars Tech Fund.

Läs mer: Volvo satsar på startups med ny fond 

Kalifornienbaserade Zûm grundades 2015 och erbjuder skjuts för barn, dessutom kan kunderna addera barnpassning i före eller efter transporterna. 

Sedan starten har bolaget fått in 26,8 miljoner dollar, motsvarande 246 miljoner kronor, i investeringar från bland andra Sequoia Capital. 

I dagsläget har bolaget chaufförer i flera urbana miljöer i Kalifornien, bland annat i San Francisco och Los Angeles. Volvos teknikfonds investering är en del av en större runda som ska göra det möjligt för Zûm att expandera till fler städer i USA. Hur mycket Volvos teknikfond investerar i bolaget vill Zaki Fasihuddin inte avslöja.

Körningarna förbeställs och chaufförerna, liksom bilarna, genomgår säkerhetstester innan de får köra för företaget. Zûms algoritmer och maskininlärning räknar ut den mest effektiva färdvägen för chaufförerna, resan kan också följas av föräldrar och skolor som anlitar bolagets tjänst. 

I och med att säkerhet är ett mantra Volvo använt sig av under en längre tid, anser Zaki Fasihuddin på Volvo Cars Tech Fund att investeringen är naturlig. 

Volvo Cars ser också en potential i att få intäkter genom att addera Zûm i sin leasing- och abonnemangstjänst Care by Volvo, så att familjer som abonnerar på en Volvo också kan erbjudas Zûms tjänster. Dessutom är planen att få in Volvos bilar i Zûm-chaufförernas flotta.

”Vår annobemangstjänst kan hitta synnergier med Zûm. Dels ser vi en möjlighet att ge värde till Zûms förarnätverk, våra bilar är attraktiva för dem, men det handlar också om att slutkunden, alltså föräldrar, känner att de sätter sina barn i en av världens säkraste fordon”, säger Zaki Fasihuddin.

Tidigare har Volvos teknikfond investerat i laddningsföretaget Freewire Technologies, finska IoT-bolaget Forciot och sensorbolaget Luminar. Zûm blir den första investeringen som görs inom mobilitetstjänster där affärsmodellen bygger på att färre bilar används av fler för att ta sig från A till B. 

Läs mer: Volvo Cars teknikfond gör sin tredje investering 

Investeringen är ett steg i strategin om att omforma Volvo Cars till ett mobilitetsbolag. Under sommaren förra året lanserade man M, som just ska fokusera på att erbjuda Volvos bilar on demand genom en app. Tidigare har bolaget även lanserat bildelningstjänsten Sunfleet som i juli 2018 hade 1700 bilar i flottan och som enligt Volvo Cars hade 500 000 årliga transaktioner. Sunfleet integrerades i M-projektet när det senare lanserades.

”Vår strategi enligt vd och ledning är att ge frihet att transportera sig på ett personligt, säkert och hållbart sätt. Zûm uppfyller alla tre av de delarna. Vi har inte bara en ambition om att bli ett mobilitetsföretag, vi vill leda förändringen. Den här investeringen reflekterar det”, säger Zaki Fasihuddin.

Läs mer: Volvo Cars Tech Fund investerar i elbilsladdningsföretaget Freewire 

Enligt Zaki Fasihuddin kommer teknikfonden förmodligen göra fler investeringar inom mobilitet, vad man specifikt letar efter vill han dock inte avslöja.

”Vi ser mycket mer aktivitet inom mobilitet från startupbolag. Vissa startups får fäste just nu, Zûm låg före när det gäller att skapa värde och affärsmodell. Vi kommer se fler företag som hittar unikitet och vi fortsätter att närma oss mobilitetsbolag.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies