Annons

Volvo Cars teknikfond gör sin tredje investering

Zaki Fasihuddin, vd för Volvo Cars Tech Fund.
Zaki Fasihuddin, vd för Volvo Cars Tech Fund.
Volvo Cars teknikfond gör sin tredje investering i finska Forciot. Bolagets teknologi kan användas för funktioner inom komfort och säkerhet i nästa generations bilar. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var för ett knappt år sedan, i slutet av februari 2018, som Volvo Cars lanserade sin egen teknikfond. Målet med fonden är att investera i strategiska teknologitrender som omvandlar bilbranschen. Prioriterade områden är artificiell intelligens (AI), elektrifiering, självkörning och digitala mobilitetstjänster.

I somras meddelade teknikfonden att man investerat i Luminar, ett startupbolag som utvecklar avancerad sensorteknik för användning i självkörande fordon. Bolaget har sitt säte i Palo Alto i Kalifornien. 

”Luminar representerar exakt den typen av företag och teknik som vi vill investera i, och ger oss strategisk tillgång till ny teknik, kompetens och talang”, sa Zaki Fasihuddin, vd för Volvo Cars Tech Fund, då.  

Han är även chef för strategiska partnerskap vid Volvo Cars teknologicenter i Silicon Valley. 

Forciots sensorer kan bland annat känna av storlek och vikt på förare.

Sedan dess har Valvo Cars teknikfond även investerat i Freewire, ett startupbolag som jobbar med mobil laddning av elektrifierade bilar.

Under tisdagen gick man ut med sin tredje investering – i det finska startupbolaget Forciot.

Forciot startades i slutet av 2015 och utvecklaravancerade sensorer för IoT (Internet of Things). Bolagets tänjbara lösningar kan integreras i produkter för att mäta kraft, vikt, balans och tryck. Tekniken kan även användas för att styra funktioner genom gester. Dessa ersätter då knappar när de integreras som exempel i bilinredningar.

”Vi kan använda Forciots teknologi för funktioner inom komfort och säkerhet i nästa generations bilar. Forciots sensorer kan integreras i olika interiörmaterial och kan bland annat känna av storlek och vikt på förare. Man kan till exempel anpassa krockkuddar och komfortfunktioner i bilstolarna därefter”, säger Stefan Elfström, presstalesman på Volvo Cars.

Hur stor investeringen är vill Volvo Cars inte säga. Bolaget har inte heller kommunicerat storleken på sin teknikfond.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies