Annons

Volvo övertygar myndigheten: Får utöka testerna av självkörande bilar

Volvos vd Håkan Samuelsson under presentationen av nya självkörande konceptet 360c.
Volvos vd Håkan Samuelsson under presentationen av nya självkörande konceptet 360c. Foto: Carl-Johan Lejland.
I september fick Volvo tillstånd att starta tester av autonoma bilar på gatorna i Sverige. Villkoren från Transportstyrelsen var då hårda, men nu ser de ut att lätta en del, kan Di Digital avslöja.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Volvo Cars har som mål att få ut självkörande bilar på gatorna till 2021. Sedan i september genomför därför bolaget tester på allmänna vägar i Sverige, detta efter att man fått grönt ljus från Transportstyrelsen, vilket Di Digital var först att avslöja.

Biltillverkaren har haft strikta krav på sig för att få genomföra testerna på trafikerade vägar. Bland annat krävde Transportstyrelsen att Volvos bilar kördes i maximal 60 kilometer i timmen, att testföraren hade minst en hand på ratten och att testbilen inte fick göra något filbyte.

Läs mer: Efter vändorna: Volvo får grönt ljus för tester av självkörande bilar 

Volvo sade vid tillfället, när man fick godkänt att börja testa, att man skulle ansöka om lättnader i kraven. 

”Vi är varken nöjda eller missnöjda, det här är ett tillstånd sedan får vi ser vart vi tar oss”, sade Johan Larsson, kommunikationsansvarig för Volvos autonoma utveckling då.

Den 5 november ansökte Volvo Cars om att få öka hastigheten, släppa ratten och få göra filbyten med testbilen. 

Enligt Transportstyrelsens dokumentation i ärendet, som Di Digital tagit del av, har Volvo inkommit med information och flera möten mellan parterna ska ha genomförts. Volvo Cars har behövt bevisa att tester kan göras säkert utan de strikta säkerhetskrav som Transportstyrelsen satt upp.

Resultatet av processen ser nu ut att bli ett glädjebesked för Volvo: Transportstyrelsen lättar på tyglarna.

Den nya maxhastigheten för Volvos testbilar blir 80 kilometer i timmen. Dessutom kan testföraren släppa ratten helt och bilarna får nu också göra filbyten.

Läs mer: Volvos självkörande har svårt att växla upp: "Vi förstår inte riktigt varandra" 

Sedan tidigare har Transportstyrelsen beslutat att testerna ska genomföras i Göteborgsområdet. Därmed kan göteborgare eventuellt nu bli omkörda av självkörande bilar från Volvo på bland annat E20, E45 och riksväg 40 samt flera leder runt staden.

Di Digital har utan framgång sökt Volvo Cars för en kommentar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer