Annons

Volvo säger upp alla it-konsulter med kort varsel

En lastbil från AB Volvo och bolagets vd Martin Lundstedt.
En lastbil från AB Volvo och bolagets vd Martin Lundstedt. Foto: Bo Håkansson och Di.
Lastvagnstillverkaren AB Volvo klipper banden med i princip alla sina it-konsulter samt övriga konsulter med kort varsel. Totalt jobbar cirka 5.000 konsulter åt Volvo bara i Sverige.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I fredags stod det klart att lastvagnstillverkaren AB Volvo stoppar all produktion i Sverige och permitterar samtliga medarbetare i landet – 20 000 anställda – från och med denna vecka.

Bolaget släcker även ner i utlandet. Fabriken i Tuve stänger under måndagen, och tills vidare. Anläggningar i Frankrike och Belgien stängde redan i förra veckan.

Nu står det klart att AB Volvo även klipper banden med sina it-konsulter med mycket kort varsel. Under söndagskvällen nåddes Di Digital av uppgiften att AB Volvo under fredagen sagt upp i princip samtliga it-konsultavtal i Sverige, från små konsultbolag via konsultmäklaren Ework. 

Volvos presschef Claes Eliasson bekräftar uppgiften.

”Det låter korrekt. Vi korttidspermitterar medarbetare och säger upp de konsultavtal vi har”, säger han.

Orsaken uppges vara alla de åtgärder som vidtas internationellt till följd av spridningen av coronaviruset. 

”Det är omöjligt att bedriva verksamheten som vanligt. Vi stänger produktionen och all verksamhet som inte är absolut kritisk. Vi gör det för att skydda medarbetare, företaget och samhället i stort”, säger Claes Eliasson. 

AB Volvo uppges vara en av Sveriges största konsultköpare. Claes Eliasson uppger att lastvagnstillverkaren sysselsätter cirka 5 000 konsulter bara i Sverige. 

”Men it-konsulter är bara en del av dessa. Siffran inbegriper även korttidsanställa och andra typer av konsulter”, säger han. 

Är ni tvungna till detta, på grund av era permitteringar?

”Jag inte insatt i avtalsdetaljerna. Men det finns ett regelverk som säger att när man permitterar medarbetare så måste man ta ner sina kostnader. Eftersom vi släcker ner har vi inte behov av våra it-konsulter längre. Allt skjuts på framtiden.”

När kan ni ta dem tillbaka?

”Vi har fantastiska konsulter så vi hoppas givetvis kunna välkomna tillbaks dem när situationen normaliseras igen.”

Beskedet slår dock hårt mot branschen, som riskerar drabbas av liknande beslut från andra storbolag. Tuffa förhandlingar är att vänta.

”Våra konsulter får gå på dagen, trots att ingångna avtalstider sträcker sig mellan 3-12 månader framåt. Volvo hänvisar till kryphål i konsultavtalen och avtalsperioder som vi inte kunnat hitta”, säger en chef för en mindre it-konsultbolag, som fått sitt uppdrag via Ework. 

Chefen talar under löfte om anonymitet. 

Läs mer: Ework permitterar 200 personer – har AB Volvo som kund

Di Digital har fått ta del av ett brev som Volvo skickat till sina it-konsulter. Den är skriven på engelska och undertecknad Alessandro Galluzzi, med titeln ”Senior Vice President” på inköpsavdelningen Volvo Group Purchasing.

”Som en följd av denna 'force majeure'-händelse måste Volvokoncernen tyvärr informera er om att vi hindras från att fortsätta engagera era tjänster och måste avsluta en stor majoritet av era uppdrag med omedelbar verkan. De slutliga besluten för varje uppdrag kommer att fattas av respektive chefer i respektive affärsenhet”, skriver Alessandro Galluzzi.

Läs mer: Semcon permitterar personal på grund av corona

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer