Annons
Henrik Green är chef för forsknings- och utvecklingsavdelningen på Volvo Cars i Göteborg och håller i samarbetet med Google kring infotainmentsystemet. I veckan är han på Googles utvecklarkonferens i Mountain View och visar upp en prototyp. Foto: Miriam Olsson Jeffery

Volvo talar ut om sin nya Google-bil

Två av tre svenskar läser inte säkerhetsavtalen till appar SPONSRAT AV Visma

Forza Footballs vd Patrik Arnesson, dess stjärnprogrammerare Aleksei Magusev och Tobias Öd, känd från Tayyab Shabab-fallet, som driver ärendet i Migrationsdomstolen.

Forza Football tar strid – överklagar Migrationsverkets beslut om utvisad ”topprogrammerare”

Uber tvingas lämna London

En av Apples butiker i Tyskland.

Grönt ljus för Apple-butik i Stockholm

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Volvo talar ut om sin nya Google-bil

Henrik Green är chef för forsknings- och utvecklingsavdelningen på Volvo Cars i Göteborg och håller i samarbetet med Google kring infotainmentsystemet. I veckan är han på Googles utvecklarkonferens i Mountain View och visar upp en prototyp. Foto: Miriam Olsson Jeffery
Henrik Green är chef för forsknings- och utvecklingsavdelningen på Volvo Cars i Göteborg och håller i samarbetet med Google kring infotainmentsystemet. I veckan är han på Googles utvecklarkonferens i Mountain View och visar upp en prototyp. Foto: Miriam Olsson Jeffery Foto: Miriam Olsson Jeffery
I veckan på Googles stora utvecklarkonferens i Mountain View visar Volvo Cars upp en prototyp av det infotainmentsystem man utvecklar tillsammans med techjätten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Silicon Valley) Om Volvo Cars planer går i lås kommer nya Volvoägare om ett par år att kunna tända och släcka lampor i hemmet med sina bilar.

I samband med Googles stora utvecklarkonferens I/O i Mountain View, Kalifornien, som går av stapeln i veckan visar biltillverkaren upp en V90 Cross Country med en prototyp av det nya infotainmentsystemet. Det utvecklas i samarbete med Google och bygger på sökjättens operativsystem för bilar, Android Auto.

Du ska i princip kunna ha en fri dialog med din assistent i bilen

Redan i dag går det att synka Android-mobiler med Volvos bilar, men nu tar man nästa steg och integrerar Google-plattformen direkt i bilarna. Det innebär också i förlängningen affärsmöjligheter för sökjätten.

Genom infotainmentsystemet ska bilföraren kunna styra exempelvis bilens klimatsystem och navigation genom Google Maps. Det har även en rad appar för Android integrerade, som till exempel olika musik- och poddtjänster.

Foto:

Volvo Cars har också tilltro till att utvecklare i Googles ekosystem kommer att ta fram nya tjänster för de uppkopplade bilarna.

”Vi hoppas att utvecklarna ska skapa tjänster som integrerar olika delar av samhället där bilen är en komponent. Vi är experter på bilar, men det är svårt för en biltillverkare att själv se alla möjligheter”, säger Henrik Green, chef för forskning och utveckling på Volvo Cars i Göteborg.

Läs mer: AI i allt och ett fristående VR-headset från Google 

I bilen finns också Googles smarta robotbutler Assistent inbyggd och den kan till exempel berätta om vad som står i kalendern, ringa samtal och hitta närmaste kafé. Den kan även kopplas till Googles smarta högtalare Home och ge kommandon om att tända och släcka lampor i hemmet.

”Du ska i princip kunna ha en fri dialog med din assistent i bilen och få hjälp med vad som helst”, säger Henrik Green.

Samarbetet med Google sker både genom Volvo Cars teknikteam i Mountain View, forskning- och utvecklingsavdelningen i Göteborg och ett team i Lund med specialkunskap om Android.

Folk från de olika Volvo Cars-teamen är på plats på Google I/O för att träffa utvecklare och presenterade samarbetet med Google under en dragning om Android Auto.

Läs mer: Volvo Cars och Google i samarbete – Android ska byggas in i bilarna

Volvo Cars startade upp kontoret i Mountain View, där Google också har sitt högkvarter, för ett år sedan och i dag har man 35 anställda.

Foto: Miriam Olsson Jeffery

Petter Hörling (till höger) basar över Volvo Cars techkontor i Mountain View, Kalifornien.

”Vi flyttade den digitala delen av vår verksamhet hit från Los Angeles”, säger Petter Hörling, som är chef för teknikkontoret.

Han säger att Volvo Cars har stora utmaningar framför sig och digitaliseringen är en stor del i det, därav satsningen.

Volvo Cars deadline för infotainmentsystemet är om två år och samarbetet med Google hålls ihop via utvecklingsavdelningen i Göteborg. Henrik Green berättar att Google tycker Volvo Cars har en aggressiv tidsplan med projektet och att två år är kort tid ur techjättens perspektiv.

”Det här är inget sidospår eller forskningssträng, det är en stor och helhjärtad satsning”, säger Henrik Green.


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post