Annons

Volvoägaren bakom stororder till Smart Eye

Smart Eyes vd Martin Krantz.
Smart Eyes vd Martin Krantz.
Eye tracking- och AI-bolaget Smart Eyes kommer samarbeta med Volvos storägare Geely för att utveckla självkörande bilar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I juli kunde Di Digital berätta att svenska eye tracking-bolaget Smart Eye fått en så kallad design win från en stor bildelstillverkare i Kina. 

Ordervärdet väntades överstiga 100 miljoner kronor, lite mer än en fjärdedel av bolagets totala värde. 

Läs mer: Smart Eye får stororder – aktien rusar 

Då var bolagets vd och grundare, Martin Krantz, förtegen om vilket kinesiskt bolag det handlade om.

”Det är en kinesisk tillverkare som har bestämt sig för produkten. Det handlar om en kamera som tittar på föraren och hjälper till att förutse beteende, om han eller hon är sömnig, sms:ar eller något annat”, sa Martin Krantz i juli.

Nu visar det sig att det är kinesiska giganten Geely som står bakom storordern. 

”Det är ju fantastiskt av flera orsaker. Dels att Geely verkligen är på väg framåt och är framgångsrika både i Sverige och Kina. Det handlar också om att få in foten på den kinesiska markanden som leverantör av den här tekniken. Det har öppnat många dörrar för oss, vi smider för fullt i Kina medan järnet är vamt”, säger Martin Krantz till Di Digital.

Bolaget öppnade i våras ett lokalt kontor i Kina för att kunna få in fler kunder. Enligt Martin Krantz för Smart Eye nu diskussioner med flera kinesiska biltillverkare. 

Tekniken kommer däremot inte att hamna i några Volvobilar, den svenska fordonstillverkaren har sedan tidigare meddelat att man kommer gå direkt till nivå 4 av självkörning, Smart Eyes teknik ligger på nivå 3 och är till för delvis självkörande bilar.

Geely kommer att arbeta tillsammans med Smart Eye för att utveckla säkerhetsutrustning för bolagets exklusiva sortiment. Man kommer att använda sig av Smart Eyes AI-drivna övervakning av föraren för att förhindra olyckor. 

”Geely kan stolt meddela det här partnerskapet med Smart Eye eftersom säkerhet alltid varit vår viktigaste fråga. Det är ett naturligt steg att samarbeta med bolaget som är världsledande inom AI-driven eye tracking teknik för att garantera säkerheten för alla passagerare i våra fordon”, säger An Conghui, ordförande och vd för Geely Auto Group, som bland annat är storägare i Volvo, i ett pressmeddelande.

De delvis självkörande bilarna från Geely, med Smart Eyes teknik, ska rulla ut på vägarna redan under nästa år.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer