Annons

Volvos självkörande har svårt att växla upp: "Vi förstår inte riktigt varandra"

Volvos vd Håkan Samuelsson.
Volvos vd Håkan Samuelsson. Foto: Erik Simander/TT
Volvo Cars självkörande bil ska vara klar 2021. Men än så länge har bolaget inte ens kommit till teststadiet i Sverige. Nu ska arbetet med Transportstyrelsen intensifieras för att snabba på processen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I somras gick Volvo Cars ut med storslagna planer om att en tredjedel av bilarna som säljs i mitten av 2020-talet ska vara självkörande. Dessutom är målet att redan 2021 ha en självkörande bil på marknaden.

Men än så länge har Volvo inte ens fått godkänt att testa autonoma bilar i Sverige. Under sommaren har Transportstyrelsen vid flera tillfällen begärt in mer information från Volvo.

”Vi hade telefonmöte med Volvo häromdagen där vi begärde in ytterligare kompletteringar rörande deras säkerhetsbevisning”, säger Patrik Sveder, utredare på Transportstyrelsen.

En stor anledning till att Volvo inte kommer till skott testerna, är att det verkar finnas grus i maskineriet gällande kommunikationen mellan biltillverkaren och Transportstyrelsen.

”Vi har haft och har fortfarande en liten miss-match i kommunikationen där vi inte riktigt förstår varandra”, säger Patrik Sveder.

Processen med att försöka få till ytterligare tester med självkörande Volvobilar har pågått under en längre tid. För att få till en snabbare process har man nu beslutat att intensifiera mötena mellan Volvo och Transportstyrelsen.

”För att omhänderta detta har vi beslutat om korta och frekventa avstämningar för att komma vidare i processen. Men för att vi ska kunna fatta ett positivt beslut måste vi ha deras säkerhetsbevisning på papper, vilket vi ännu inte har”, säger Patrik Sveder.

Under året har Transportstyrelsen haft flera möten med Volvo för att försöka få till biltillverkarens tester på svenska vägar. Det arbetet har hittills gått trögt. 

Läs mer: Myndighet stoppar test av självkörande Volvo

I mitten av juni fick myndigheten in uppdateringar från Volvo gällande deras riskbedömning och tekniska specifikationer för den självkörande tekniken. Då passade bolaget också på att minska det område där de avser köra med de autonoma bilarna. 

Sedan dess har Transportstyrelsen begärt ytterligare kompletteringar och förtydliganden från Volvo eftersom man fortfarande inte fått in skriftligt underlag som bevisar hur Volvo hanterar risker och säkerhet i försöken.

Volvo har sedan förra året lämnat ut flera bilar till familjer som ska testa den autonoma tekniken. Men när nycklarna gavs ut i januari 2017 fick de två testfamiljerna order om att de inte fick släppa ratten, i väntan på godkännande från Transportstyrelsen. 

Trots kommunikationssvårigheterna tror Patrik Sveder att Volvo kommer närmare att få starta testerna.

”Vi är nära nu, men vi behöver mer underlag på vissa saker”, säger han. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer