Annons

Volvos vd investerar i lås mot industriella hackare

Volvokoncernens vd Martin Lundstedt har investerat i Xertified som arbetar med säkerhetslösningar mot bland annat tillverkningsindustrin.
Volvokoncernens vd Martin Lundstedt har investerat i Xertified som arbetar med säkerhetslösningar mot bland annat tillverkningsindustrin. Foto: Magnus Gotander, Fredrik Sandberg
När maskinerna i industrin blir alltmer uppkopplade ökar även säkerhetsriskerna. Det vill Uppsalabolaget Xertified råda bot på – och tar nu in 10 miljoner kronor från bland andra AB Volvos vd Martin Lundstedt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Xertified har utvecklat en hårdvara som agerar som ett digitalt lås framför uppkopplad utrustning man vill skydda. Det kan vara allt från en röntgenapparat till en industrirobot. För att komma igenom låset krävs tillgång till en krypterad nyckel, ett så kallat PKI-certifikat. 

Lösningen börjar testas i nästa vecka i samhällskritisk infrastruktur inom elproduktion och eldistribution. Företaget räknar med en kommersiell lansering i februari 2021.

”På tre år från lansering ska mer än 200 000 enheter säljas och omsättningen därmed uppgå till 250–300 Mkr”, skriver Xertifieds vd och medgrundare Martin Eriksson mejlledes till Di.

Xertified grundades sommaren 2019 och tog under hösten samma år in 2 Mkr från grundarna och samarbetsparters.

Nu tar bolaget in ytterligare 10 Mkr. Nya investerare är AB Volvos vd Martin Lundstedt, Saabs vice vd och säkerhetschef Markus Küchler, företaget Xenit, riskkapitalbolaget Karolina Ventures och statliga Almi.

Största ägare i bolaget är fortsatt Xertifieds tre grundare Patrik Sarin, Anders Ericsson samt Martin Eriksson.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer