Annons

Vostok New Ventures investerar 20 miljoner i digital hälsoassistent

Estelle Westling parades ihop med medgrundaren Thérèse Mannheimer, som står bakom idén för Grace Health, via gemensamma kontakter.
Estelle Westling parades ihop med medgrundaren Thérèse Mannheimer, som står bakom idén för Grace Health, via gemensamma kontakter. Foto: Letizia Cigliutti
Grace Health vill bli den första digitala hälsokliniken som vänder sig till kvinnor på tillväxtmarknader. Nu investerar svenska Vostok New Ventures 20 miljoner i bolaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Grace Health startades 2017 som en mens- och fertilitetstjänst. Sedan dess har den utvecklats till att bli en mer heltäckande hälsoassistent till kvinnor i utvecklingsländer.

Tjänsten har i dag en halv miljon användare i Nigeria, Ghana och Kenya – och har sett ett ökat tryck i och med coronakrisen.

”Kvinnor är hemma, tillbringar ännu mer tid framför telefonen, har svårt att uppsöka vård och den inneboende nyfikenheten gör att de ställer ännu fler frågor”, säger Estelle Westling, en av Grace Healths grundare.

Nu investerar riskkapitalbolaget Vostok New Ventures, som även är delägare i elscooterbolaget Voi och läkartjänsten Babylon, totalt 20 miljoner kronor i Grace Health.

”Grace Health löser ett verkligt och stort problem som existerar på många tillväxtmarknader och riktar sig till en användargrupp med en enormt underutnyttjad marknadspotential. Med en modell som verkligen kan dra nytta av nätverkseffekter under sin tillväxt, passar de perfekt in i vår portfölj av starka tillväxtbolag”, säger Per Brilioth, vd på Vostok New Ventures.

Sedan tidigare har Grace Health kända namn bland investerarna. Det handlar bland andra om mobilföretaget TAT:s medgrundare Hampus Jakobsson, affärsängeln Sophia Bendz, styrelseproffset Eva Redhe och Kry-medgrundaren Josefin Landgård.

Läs mer: Tunga namn investerar i kvinnohälsa

I början av 2019 fick Grace Health in en såddinvestering på 4 miljoner kronor och tjänsten hade 1 000 testanvändare mot i dag en halv miljon. Teamet har utökats från fem till 15 personer, varav två jobbar i Ghana och resten i Stockholm.
I början av 2019 fick Grace Health in en såddinvestering på 4 miljoner kronor och tjänsten hade 1 000 testanvändare mot i dag en halv miljon. Teamet har utökats från fem till 15 personer, varav två jobbar i Ghana och resten i Stockholm. Foto: Letizia Cigliutti

Grace Health tjänst är datasnål för att fler ska kunna ha tillgång till den och finns på Facebook Messenger och i Whatsapp. Där kan kvinnor bland annat få information och ställa frågor om sin menscykel, fertilitet, sexualitet, preventivmedel och symtom kopplade till reproduktiv hälsa.

”Genom att ge kvinnor mer data och förståelse kring sin egen kropp hoppas vi kunna bidra till att fylla det gap, både vad det gäller vård och information, som existerar för framför allt kvinnor i resurssvaga samhällen”, säger Estelle Westling.

Det finns 1,9 miljarder kvinnor på tillväxtmarknader som äger sin egen telefon men många av dem saknar tillgång till relevant vård både digitalt och fysiskt, menar Estelle Westling.

Vi är mitt inne i en global kris och ser till att ha marginalerna på vår sida.

Hon säger att det är en kombination av organisk tillväxt och köpt marknadsföring som har drivit användartillväxten. Förutom att fortsätta utveckla den digitala produkten ska Grace Health också använda pengarna till att lansera e-handel. 

Det innebär att användarna ska kunna beställa hem produkter som bindor, graviditetstester, smärtstillande medicin och preventivmedel, men även receptbelagda läkemedel på sikt.

”Vi fortsätter även vår utveckling till att bli en fullskalig hälsoklinik med möjligheten till digitala läkartjänster. Det är ofta långt och komplicerat att ta sig till en läkare, dessutom ännu mer komplext i och med att kvinnohälsa är ett tabubelagt område”, säger Estelle Westling.

Det är också i fysiska produkter och samarbeten som intjäningen ligger för Grace Health.

”Med Vostok som investerare har vi möjlighet att titta mer på skalbarheten i Grace. De har relevant kunskap om kommersialisering på tillväxtmarknader som vi vill ta del av”, säger Estelle Westling.

Investeringen från Vostok gör att grundarna på Grace Health kan släppa finansieringsbiten ett tag och fokusera helt på att utveckla produkten. Samtidigt håller bolaget nere sina kostnader under coronakrisen för att pengarna ska räcka längre.

”Vi är mitt inne i en global kris och ser till att ha marginalerna på vår sida. Däremot ser vi ökat intresse för och behov av digital hälsovård så vi jobbar hårdare än någonsin för att möta det ökade behovet”, säger Estelle Westling.

Läs också: Zennströms stjärninvesterare pekar ut sina favoritbolag

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer