Annons

Vostok New Ventures skär i Vois värdering: ”2020 ett förlorat år”

Kollage: Fredrik Hjelm, vd och grundare av Voi, och Per Brilioth, vd på Vostok New Ventures
Kollage: Fredrik Hjelm, vd och grundare av Voi, och Per Brilioth, vd på Vostok New Ventures
Det blev en blandad rapport-kompott för Vostok New Ventures. Medan nätläkaren Babylon ökar i värde – faller de flesta andra innehav, inklusive elsparkcykelbolaget Voi.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Investmentbolaget Vostok New Ventures som har techbolag som nätläkaren Babylon, bilpoolstjänsten Blablacar och elsparkcykelbolaget Voi i portföljen rapporterar ett minskat NAV (net asset value) med 5,9 procent jämfört med fjärde kvartalet i fjol.

”Det är svårt att ordet nöjd i sin mun när NAV:et minskar.  När man sista mars värderar transportbolagen under omständigheterna som råder så är det självklart att värdet går ned. Långsiktigt tror vi att de kommer att värderas upp mycket. Sen kan det kortsiktigt bli volatilt”, säger Per investmentbolagets vd Per Brilioth till Di Digital.

Värdeminskningen har varit bred, skriver investmentbolaget i rapporten, men två av innehaven: brittiska Babylon och det egyptiska mobilitetsbolaget SWVL går åt andra hållet.

”Allmänt så ser vi 2020 som ett förlorat år och prognosticerar att 2021 kommer att bli som det 2020 vi hade väntat oss innan pandemin”, skriver Per Brilioth i vd-ordet.

Vostok New Ventures skriver upp värdet på den brittiska nätläkaren Babylon – där även Kinnevik har ägande – med 31 procent. Franska Blablacar skrivs ned 24 procent.

Det svenska elsparkcykelbolaget Voi – av vilket investmentbolaget äger knappt en tredjedel – skrivs ned med 16 procent.

Värdet på investmentbolagets innehav i Voi är nu omkring 850 miljoner kronor, jämfört med omkring 1 miljard kronor den 31 december 2019.

Mobilitetsbranschen har mött minskad efterfrågad när städer och länder befinner sig i karantän, noterar Vostok New Ventures, som lyfter fram att såväl Voi som Blablacar är välfinansierade relativt konkurrenterna och att de därför kan ta större marknadsandelar när pandemin är över.

Till följd av krisen har Voi stängt ned nästan hela verksamheten och varslat eller sagt upp över 100 anställda. 

I slutet av mars uppgavs Vois amerikanska branschkollega Lime söka nya pengar till en värdering som skulle innebära en sänkning med 80 procent.

Läs mer: Vois grundare talar ut om krisen: ”Ett helvete” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer