Hoppa till innehållet

Vostok New Ventures skär i Vois värdering: ”2020 ett förlorat år”

Det blev en blandad rapport-kompott för Vostok New Ventures. Medan nätläkaren Babylon ökar i värde – faller de flesta andra innehav, inklusive elsparkcykelbolaget Voi.

Kollage: Fredrik Hjelm, vd och grundare av Voi, och Per Brilioth, vd på Vostok New Ventures
Kollage: Fredrik Hjelm, vd och grundare av Voi, och Per Brilioth, vd på Vostok New Ventures

Investmentbolaget Vostok New Ventures som har techbolag som nätläkaren Babylon, bilpoolstjänsten Blablacar och elsparkcykelbolaget Voi i portföljen rapporterar ett minskat NAV (net asset value) med 5,9 procent jämfört med fjärde kvartalet i fjol.

”Det är svårt att ordet nöjd i sin mun när NAV:et minskar.  När man sista mars värderar transportbolagen under omständigheterna som råder så är det självklart att värdet går ned. Långsiktigt tror vi att de kommer att värderas upp mycket. Sen kan det kortsiktigt bli volatilt”, säger Per investmentbolagets vd Per Brilioth till Di Digital.

Värdeminskningen har varit bred, skriver investmentbolaget i rapporten, men två av innehaven: brittiska Babylon och det egyptiska mobilitetsbolaget SWVL går åt andra hållet.

”Allmänt så ser vi 2020 som ett förlorat år och prognosticerar att 2021 kommer att bli som det 2020 vi hade väntat oss innan pandemin”, skriver Per Brilioth i vd-ordet.

Vostok New Ventures skriver upp värdet på den brittiska nätläkaren Babylon – där även Kinnevik har ägande – med 31 procent. Franska Blablacar skrivs ned 24 procent.

Det svenska elsparkcykelbolaget Voi – av vilket investmentbolaget äger knappt en tredjedel – skrivs ned med 16 procent.

Värdet på investmentbolagets innehav i Voi är nu omkring 850 miljoner kronor, jämfört med omkring 1 miljard kronor den 31 december 2019.

Mobilitetsbranschen har mött minskad efterfrågad när städer och länder befinner sig i karantän, noterar Vostok New Ventures, som lyfter fram att såväl Voi som Blablacar är välfinansierade relativt konkurrenterna och att de därför kan ta större marknadsandelar när pandemin är över.

Till följd av krisen har Voi stängt ned nästan hela verksamheten och varslat eller sagt upp över 100 anställda. 

I slutet av mars uppgavs Vois amerikanska branschkollega Lime söka nya pengar till en värdering som skulle innebära en sänkning med 80 procent.

Läs mer: Vois grundare talar ut om krisen: ”Ett helvete” 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera