Annons

Vostok-vd:n besviken på svenska storägaren efter striden

Vostok New Ventures vd Per Brilioth.
Vostok New Ventures vd Per Brilioth. Foto: Josefine Stenersen.
Miljardaffärer och storägarbråk har färgat det senaste året för investmentbolaget Vostok New Ventures.  Nu är det nya tider, menar vd:n Per Brilioth som talar ut om den omtalade bonusen, relationen till avhoppade ägaren Alecta och bolagets nya portfölj.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det blev en pangstart på året för Vostok New Ventures vd Per Brilioth. Det börsnoterade riskkapitalbolaget sålde det resterande innehavet i ryska Blocket-kopian Avito till storägaren Naspers, i en affär på 4,8 miljarder kronor.

Men affären skulle också lägga vägen för ett infekterat bråk mellan Vostok New Ventures styrelse och flera större aktieägare.

Under våren stod det klart att styrelsen, med ordförande Lars O Grönstedt i spetsen, beslutat att Per Brilioth skulle få en bonus på 138 miljoner kronor tack vare Avito-affären.

Storleken på bonusen fick flera större aktieägare att surna till. Swedbank Robur och Alecta deklarerade att man skulle försöka rösta bort Lars O Grönstedt som en protest mot vd-bonusen.

Men protesterna räckte inte och ordföranden satt kvar. Alecta däremot valde så sent som i början av augusti att sälja sitt innehav på 8,1 procent i Vostok New Ventures.

”Det är tråkigt och jag är besviken. Alecta har ju varit aktieägare länge och jag har stor respekt för förvaltarna Leif Törnvall och Marcus Lüttgen.  Alecta har principer och måste agera utifrån deras intressenter”, säger Per Brilioth när Di Digital träffar honom i investmentbolagets lokaler i centrala Stockholm.

Hur menar du då?

”Alecta är en del av ett svenskt politiskt etablissemang där synen på vilka frihetsgrader en ägarvald styrelse har, i frågor kring incitament till ledningen, kanske är annorlunda jämfört med den internationella marknaden.”

Trots att de färska stridssåren ännu inte läkt hoppas Per Brilioth att pensionsjätten kan komma tillbaka som ägare i framtiden, när dammet på slagfältet lagt sig. 

Det är nya tider, menar vd:n. Bland annat pekar han på att Vostok New Ventures nu har ett incitamentsprogram som ska utesluta bonusfejder och överraskningar.

”Den nya strukturen är väldigt rättvis och när det satt sig så hoppas jag att institutionerna kommer tillbaka. Det kommer ta lite tid att visa att det här är 'top notch' bolagsstyrning, men det tror jag att de kommer se.”

Vostok New Ventures portfölj utgörs numera av tre pelare: transport, radannonser och digital hälsa. Avito-affären innebär ett nytt blad i bolagets historia som öppnar för nya investeringar utanför Ryssland, som Vostok är starkt förknippat med.

Bland de största positionerna i portföljen finns det brittiska healthtechbolaget Babylon Health, franska samåkningstjänsten Blablacar och svenska elscooterbolaget Voi Technology.

”Hälsa, mobilitet och radannonser är viktigare än att vi finansierar startups i Ryssland, som vi gjorde för tio år sedan. Det är inom de nya områdena som jag kommer lägga mitt krut under hösten.”

I mitten av 2019 värderade Vostok sitt innehav i ett trettiotal bolag till motsvarande 6,7 miljarder kronor. Samtidigt ligger Vostok New Ventures börsvärde kring dryga 5,8 miljarder. Med andra ord gäckar en ordentlig substansrabatt.

”En anledning kan vara för att vi hamnat mellan två grupper. Vi ska ägas av folk som är intresserade av global, 'disruptiv' teknik men vi har varit ägda och är ägda av folk som kanske vill vara exponerade mot ett högavkastande Blocket i Ryssland.”

Det svenska elscooterbolaget Voi är Vostok New Ventures senaste storsatsningar, där riskkapitalbolaget äger nästan 24 procent. Vostok kommer fortsätta investera i bolaget, som just nu är i processen att ta in omkring 1 miljard kronor i nytt kapital, berättar Per Brilioth.

Digital hälsa är ett annat fält som väntas se en stark tillväxt, men som också kräver mycket riskkapital. Samtidigt kan avkastningen bli stor.

I augusti gick Vostok New Ventures in djupare i Babylon Health. Bolaget tog då in totalt motsvarande 4,8 miljarder kronor, av vilka Kinnevik stod för drygt 480 Mkr. Babylon värderas nu till drygt 19 miljarder kronor.

”Vi har en kultur av riskaptit som går tillbaka till Adolf Lundin. Det är 'risk-reward' vi lever efter, vi är utrustade att ta mycket risk och investera där det finns låg visibilitet och där man får betalt för det”, säger han.

Vostok New Ventures bildads ursprungligen 1996 av råvarufamiljen Lundin och dess dåvarande ledare Adolf Lundin. Då hette bolaget Vostok Nafta och affärsidén var att genomföra portfölj- och direktinvesteringar i det forna Sovjetunionen.

Hur skapar du värde till Vostok New Ventures ägare på kort sikt?

”Ser man på ett år så kommer visibiliteten öka i alla våra tre största bolag. Hur städer ser på transporter, Babylons inträde i USA och gällande Blablacar har de öppnat upp för en större sektor i bussar och byggt teknologi för pendling. När de kan dela med sig av framgången så kommer bolagen värderas därefter.”

Och på lång sikt?

”Jobbet handlar om att visa att vi har en portfölj som ger möjlighet att exponeras för sådana här typer av bolag. Det tror jag kommer driva värde både på lång och kort sikt”, säger Per Brilioth.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer