Hoppa till innehållet

Vostoks vd: Vi backar Avitos grundare

Svårt men rätt. Så beskriver Vostok New Ventures vd beslutet att sälja sitt innehav i Avito.

”En del i vår strategi är att sälja när grundarna säljer och i det här fallet var det dags. Men det görs med blandade känslor”, säger Per Brilioth.

Nu ska vinsten återinvesteras – bland annat i Babylon Health. 

Till vänster: Per Brilioth. Till höger, Avitos grundare Filip Engelbert och Jonas Nordlander.
Till vänster: Per Brilioth. Till höger, Avitos grundare Filip Engelbert och Jonas Nordlander.

I fredags kväll offentliggjorde investmentbolaget Vostok New Ventures sin försäljning av samtliga aktier i det ryska annonsbolaget och Blocket-kopian Avito för 540 miljoner dollar, motsvarande 4,8 miljarder kronor.

Det sydafrikanska medie- och e-handelsbolaget Naspers är sedan tidigare majoritetsägare och tar nu steget att äga Avito fullt ut. 

”Deras mål har varit att äga 100 procent så det var en naturlig process utan dramatik. Förhandlingen började i höstas så det har gått relativt fort”, säger Vostok New Venture vd Per Brilioth. 

Grundarna och entreprenörerna Jonas Nordlander och Filip Engelbert har varit de drivande i försäljningen av Avito som Vostok investerade i för 13 år sedan. Under de åren har bolaget växt så det knakar och Avito värderas i dag till 4 miljarder dollar, drygt 36 miljarder kronor.

När Kinnevik KINV B +0,09%Dagens utveckling och Northzone sålde sina andelar i Avito 2015 sålde även grundarna aktier för drygt 1,4 miljarder kronor. Då uppgav Jonas Nordlander och Filip Engelbert att de två ägde omkring 10 procent av bolaget.

Nu väljer grundarna att sälja resterande delar av sitt innehav. Det är ett tecken på att bolaget kliver in i en ny fas där investmentbolaget har spelat ut sin roll, menar Per Brilioth.

Läs mer: Svenskarnas Blocket-kopia på väg att slukas 

”Vi tror absolut att det finns uppsida kvar, bolaget är i en fin form. Men nu känns det som att det kan behövas en annan typ av ägande som kräver ett annat tempo. Så när grundarna väljer att sälja, då backar vi dem”.

Han understryker att avskedet har varit konfliktfritt men medger att beslutet att sälja inte varit helt lätt. 

”Det här bolaget har varit oerhört viktigt för oss. Det har inte bara gett fin avkastning utan också inspirerat oss till att göra det vi gör i dag. Så det är med blandade känslor jag ser det gå vidare. Det är vemodigt men samtidigt kul att kunna leverera en sådan här affär till aktieägarna.”

Vostok har flerfaldigat sin investering i Avito men samtidigt värderas Vostoks aktier i Avito i transaktionen 12 procent lägre än vad investmentbolaget värderade dem till i sin senaste delårsrapport. 

Per Brilioth menar att modellen de använder och som räknar ut värderingen ibland slår fel.

”Vi lägger ner mycket tid och kraft på att de här modellerna, men det är trots allt bara en modell. Så ibland blir den för hög och ibland för låg. När det väl blir affär får man utgå från utbud och efterfrågan.” 

Vostok uppger att substansvärdet per aktie efter transaktionen förväntas uppgå till 92,90 kronor per depåbevis, varav 66,3 procent kommer att representera likvida medel.

Läs mer: Kinneviks vd om kritiken mot Babylon Health: "Inte felfri" 

Knappt hälften av likviden kommer att skiftas ut till aktieägarna genom ett inlösenprogram som Vostok New Venture använt sig av vid tidigare affärer. En del av likviden ska också användas för att förtidsinlösa utestående obligationer.

Fler investeringar och mer krut på nuvarande bolag i portföljen står sedan på tur för Vostok där det brittiska hälsobolaget Babylon Health är en favorit. Per Brilioth ser fler likheter mellan Babylon och Avito.

”Potentialen är, precis som Avito var för tio år sedan, väldigt stor. Det är heller inte utan risk och ett ungt bolag med en grundare som påminner en del om Filip och Jonas. Han är orädd och väldigt effektiv i sina beslut. Så Babylon är vi entusiastiska för och helt klart ett bolag som inte är färdigfinansierat.”

Per Brilioth nämner även svenska elscooterbolaget Voi som ett bolag de håller fortsatt koll på.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera