Annons

Vostoks vd: Vi backar Avitos grundare

Till vänster: Per Brilioth. Till höger, Avitos grundare Filip Engelbert och Jonas Nordlander.
Till vänster: Per Brilioth. Till höger, Avitos grundare Filip Engelbert och Jonas Nordlander.
Svårt men rätt. Så beskriver Vostok New Ventures vd beslutet att sälja sitt innehav i Avito. ”En del i vår strategi är att sälja när grundarna säljer och i det här fallet var det dags. Men det görs med blandade känslor”, säger Per Brilioth. Nu ska vinsten återinvesteras – bland annat i Babylon Health. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I fredags kväll offentliggjorde investmentbolaget Vostok New Ventures sin försäljning av samtliga aktier i det ryska annonsbolaget och Blocket-kopian Avito för 540 miljoner dollar, motsvarande 4,8 miljarder kronor.

Det sydafrikanska medie- och e-handelsbolaget Naspers är sedan tidigare majoritetsägare och tar nu steget att äga Avito fullt ut. 

”Deras mål har varit att äga 100 procent så det var en naturlig process utan dramatik. Förhandlingen började i höstas så det har gått relativt fort”, säger Vostok New Venture vd Per Brilioth. 

Grundarna och entreprenörerna Jonas Nordlander och Filip Engelbert har varit de drivande i försäljningen av Avito som Vostok investerade i för 13 år sedan. Under de åren har bolaget växt så det knakar och Avito värderas i dag till 4 miljarder dollar, drygt 36 miljarder kronor.

När Kinnevik och Northzone sålde sina andelar i Avito 2015 sålde även grundarna aktier för drygt 1,4 miljarder kronor. Då uppgav Jonas Nordlander och Filip Engelbert att de två ägde omkring 10 procent av bolaget.

Nu väljer grundarna att sälja resterande delar av sitt innehav. Det är ett tecken på att bolaget kliver in i en ny fas där investmentbolaget har spelat ut sin roll, menar Per Brilioth.

Läs mer: Svenskarnas Blocket-kopia på väg att slukas 

”Vi tror absolut att det finns uppsida kvar, bolaget är i en fin form. Men nu känns det som att det kan behövas en annan typ av ägande som kräver ett annat tempo. Så när grundarna väljer att sälja, då backar vi dem”.

Han understryker att avskedet har varit konfliktfritt men medger att beslutet att sälja inte varit helt lätt. 

”Det här bolaget har varit oerhört viktigt för oss. Det har inte bara gett fin avkastning utan också inspirerat oss till att göra det vi gör i dag. Så det är med blandade känslor jag ser det gå vidare. Det är vemodigt men samtidigt kul att kunna leverera en sådan här affär till aktieägarna.”

Vostok har flerfaldigat sin investering i Avito men samtidigt värderas Vostoks aktier i Avito i transaktionen 12 procent lägre än vad investmentbolaget värderade dem till i sin senaste delårsrapport. 

Per Brilioth menar att modellen de använder och som räknar ut värderingen ibland slår fel.

”Vi lägger ner mycket tid och kraft på att de här modellerna, men det är trots allt bara en modell. Så ibland blir den för hög och ibland för låg. När det väl blir affär får man utgå från utbud och efterfrågan.” 

Vostok uppger att substansvärdet per aktie efter transaktionen förväntas uppgå till 92,90 kronor per depåbevis, varav 66,3 procent kommer att representera likvida medel.

Läs mer: Kinneviks vd om kritiken mot Babylon Health: "Inte felfri" 

Knappt hälften av likviden kommer att skiftas ut till aktieägarna genom ett inlösenprogram som Vostok New Venture använt sig av vid tidigare affärer. En del av likviden ska också användas för att förtidsinlösa utestående obligationer.

Fler investeringar och mer krut på nuvarande bolag i portföljen står sedan på tur för Vostok där det brittiska hälsobolaget Babylon Health är en favorit. Per Brilioth ser fler likheter mellan Babylon och Avito.

”Potentialen är, precis som Avito var för tio år sedan, väldigt stor. Det är heller inte utan risk och ett ungt bolag med en grundare som påminner en del om Filip och Jonas. Han är orädd och väldigt effektiv i sina beslut. Så Babylon är vi entusiastiska för och helt klart ett bolag som inte är färdigfinansierat.”

Per Brilioth nämner även svenska elscooterbolaget Voi som ett bolag de håller fortsatt koll på.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies