Hoppa till innehållet

Tobiis aktie stiger på stark rapport

Eyetrackingbolaget Tobii växer i första kvartalet, trots att bolaget tyngs av sin VR-verksamhet. Aktien rusar på börsen.

Tobiis vd Henrik Eskilsson.
Tobiis vd Henrik Eskilsson.

Eyetrackingbolaget Tobii redovisar ett starkt första kvartal mycket tack vare tillväxten inom affärsområdet Tobii Pro, som utvecklar verktyg för marknadsanalys. Segmentet växte med 66 procent under kvartalet.

”Det är många positiva faktorer som samverkar. Delvis så ser vi en kraftigt ökad efterfrågan på marknaden till följd av att eyetracking som koncept har börjat bli mer accepterat. Vi har även en fin portfölj med produkter och tjänster och har utökat vår globala säljorganisation, vilket bär frukt. Därtill blev vår största konkurrent uppköpt förra året och vi har lyckats ta över nästan alla deras kunder”, säger Henrik Eskilsson, vd på Tobii, till Di Digital.

Tobiis aktie stiger på rapporten under torsdagen. Vid 15:50-tiden handlades aktien till 36,5 kronor, en uppgång på motsvarande 13,4 procent. Följ aktien här. 

Den totala omsättningen uppgick till 294 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med 258,9 miljoner föregående år. Justerat för säsongseffekter innebär det en ökning med 21 procent. Bruttomarginalen var 70 procent mot föregående kvartals 69 procent.

Tobii lyckades även förbättra rörelseresultatet som landade på -37 miljoner kronor, jämfört med första kvartalet 2017 då förlusten låg på 58,4 miljoner.

Läs mer: Tobii stegrade förlusterna under 2017 

Siffrorna tyngs av Tobii Tech, affärsområdet som inriktar sig mot spel och VR.

”Inom Tobii Tech finns stor potential när eyetracking når ut storskaligt till konsumenterna, men där befinner sig marknaden fortfarande i ett tidigt skede. Det kommer att ta tid innan marknaden mognar. Vi investerar nu mycket pengar både i teknikutveckling och marknadsuppbyggnad för att nå framtida stora volymmarknader”, säger Henrik Eskilsson.

Tobii Techs omsättning ökade något jämfört med samma period förra året till 36,5 miljoner kronor, medan förlusten landade på -66,5 miljoner kronor.

Läs mer: Tobii-topp lämnar – blir vd på börsbolaget CLX 

Bolagets största affärsområde sett till omsättningen Tobii Dynavox, som utvecklar kommunikationshjälpmedel, backade något jämfört med första kvartalet i fjol. Nettomsättningen nådde dryga 175 miljoner, jämfört med drygt 180 miljoner förra året. Rörelseresultatet gick från 17,5 miljoner kronor första kvartalet i fjol, till 14,2 miljoner i år.

”Vi har ett finansiellt mål att växa med i genomsnitt 10 procent per år över längre tid inom Tobii Dynavox. Det är en marknad som fortfarande har en väldigt låg penetrationsgrad. Det finns fina förutsättningar att växa, men det är också en mer etablerad marknad och affär, så den växer inte jättesnabbt”, säger Henrik Eskilsson.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera