Annons

Walerud: ”Då fanns Sverige inte på kartan”

Jane Walerud är affärsängel och var nyligen med och bildade Walerud Ventures med sin man och dotter.
Jane Walerud är affärsängel och var nyligen med och bildade Walerud Ventures med sin man och dotter.
En av Sveriges absolut tyngsta tech-investerare verkar i dag i ett helt annat klimat än det som rådde kring millenieskiftet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

13 miljarder kronor har hittills i år investerats i nya svenska techbolag. Di Digitals kartläggning av de mäktigaste techinvesterarna i Sverige visar att allt fler privatinvesterare tagit allt större plats.

Affärsängeln Jane Walerud (NTL) rankas av Di Digital som spader ess och därmed en av de mäktigaste privatinvesterarna i svenska techbolag. Hon har varit med sedan slutet av 1990-talet, då hon sålde Bluetail, som byggde säker drift för e-post och andra webbfunktioner.

Bolagsförsäljningen blev startskottet för hennes investerarkarriär. Hon har bland annat varit tidig investerare i Lensway (NTL) och Klarna (NTL).

Hur har klimatet för affärsänglar förändrats?

”Det är väldigt många fler. Men det är också väldigt många fler bolag. I början jobbade affärsänglar ensamma. Sedan har nätverk med affärsänglar blivit allt vanligare. Nu tycker jag att en del affärsänglar blivit så stora att man går tillbaka mer mot att köra ensam igen.”

Läs mer: Affärsänglar skapar investeringsboom i techbranschen

Jane Walerud flyttade till Sverige vid 20 års ålder i början av 1980-talet. Även om hon då började jobba på storföretag som Telia och Ericsson kommer hon från en entreprenörsfamilj.

Vissa måste bli internationella storspelare på oerhört kort tid. Det kostar.

Sedan hennes verksamhet som investerare tog fart på kring millenieskiftet har trösklarna för att starta företag blivit betydligt lägre, menar hon. Samtidigt finns det tydliga hinder på vägen.

”Det finns folk som har en himla bra idé men när man börjar komma igång med bolaget så kan idén lätt kopieras med mycket mer resurser eftersom de som kopierar vet att idéen funkar”, säger Jane Walerud.

”Då gäller det att vara riktigt snabb ur startblocken och göra bolag stort och internationellt jättesnabbt. De bolagen har idag en mycket kortare startsträcka än för 15 år sedan. För 15 år sedan fanns Sverige inte riktigt på kartan, ingen tittade på våra bolag. Hade man en hemsida på svenska kunde ingen läsa den, det var en väldigt skyddad verkstad. Nu går det fortare.”

Är det billigare att starta ett bolag inom techsektorn i dag?

”Ja. Datakraft är långt billigare och lättare att administrera genom molnet. Advokatkostnaderna är lägre eftersom till exempel Startup Docs är gratis. Bokföring är lättare och långt billigare. Man kan få administrativ hjälp billigt. Det finns en hel del trivsamma kontorsutrymmen man kan dela på till en billig hyra. Marknadsföring genom social media kan bli relativt billigt, i alla fall jämfört med tv-reklam för 10–15 år sedan”, säger hon.

Kommentar: ”Affärsänglarna får bolag att flyga”

”Men det betyder inte att det är billigt att starta en techfirma ändå. De som har en bra idé men dåliga inträdesbarriärer är rejält dyra att starta, eftersom de måste växa långt snabbare än deras egengenerade vinstmedel tillåter. De måste bli internationella storspelare på oerhört kort tid. Det kostar.”

Vad är det viktigaste du bidrar med som affärsängel, kunskap eller kapital?

”Det viktigaste jag bidrar med är operativt arbete. Jag är mycket mer aktiv än en vanlig styrelseledamot. I en tidig startup kan allt ändras på en vecka. Det är också till en startups fördel att ha någon med erfarenhet. Vi kan hjälpa till med saker som rekrytering eller hur de ska göra i en mässmonter. Om de vill ta in kapital och en investerare har något konstigt avtal, kan vi berätta hur vi gjort tidigare och förmedla kontakt med rätt advokat.”

”Sedan är det självklart viktigt att vi går in med pengar och professionaliserar styrelsearbetet, men det är inte det viktigaste.”

Hela listan: Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies