Annons

Walerud Ventures investerar i IoT-bolaget Ekkono

Familjen Walerud, Bengt, Caroline och Jane, står bakom riskkapitalbolaget Walerud Ventures.
Familjen Walerud, Bengt, Caroline och Jane, står bakom riskkapitalbolaget Walerud Ventures. Foto: Patrik Olsson
Walerud Ventures, med affärsängeln Jane Walerud i spetsen, investerar i Ekkono, med teknik inom maskininlärning och sakernas internet (IoT). Totalt rör det sig om en kapitalrunda på 7,5 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Riskkapitalbolaget Walerud Ventures (NTL) och Almi Invest (NTL) investerar 7,5 miljoner kronor i Ekkono Solutions. Bolaget är baserat i Tvååker utanför Varberg och har tagit fram lösningar inom maskininlärning för sakernas Internet, även kallat Internet of Things (IoT).

”Ekkono befinner sig i skärningspunkten mellan två stora områden, maskinlärning och IoT. De har potential att bli en del av det svenska teknikundret och passar bra hos Walerud Ventures”, säger Jane Walerud (NTL).

De har potential att bli en del av det svenska teknikundret.

Hon är kanske främst känd som affärsängel och som första investerare i betalbolaget Klarna. Sedan ett år investerar hon även via familjebolaget Walerud Ventures.

Läs mer: Familjen Walerud bildar riskkapitalbolag 

Firman driver hon ihop med sin make Bengt Walerud, som bland annat startat och sålt av två management- och strategikonsultbolag, och sin dotter Caroline Walerud (NTL), medgrundare på Volumental, ett bolag inom 3D-skanning med kunder som New Balance.

Ekkonos vd Jon Lindén ser investeringen som ett viktigt steg för bolaget.

”Vår teknik bygger på sju års forskning vid högskolan i Borås. Pengarna vi tar in ska gå till att vinna kundprojekt”, säger han.

Bengt Walerud har bland annat använt maskininlärning tidigare, inom prisanalyser.

Målgruppen för Ekkonos produkt sträcker sig från konsumentmarknaden till bland annat processindustri, fordonsindustrin, energi och fastighetsautomation.

”Vi riktar oss mot större börsnoterade industribolag som exempelvis vill agera proaktivt med sitt underhåll så saker inte går sönder. Vi jobbar även mycket med produktionsoptimering”, förklarar vd Jon Lindén.

Foto:
Ekkonos vd Jon Lindén.

Planen är att först rikta sig till den svenska marknaden för att sedan uppvakta internationella bolag. När Di Digital når Jon Lindén är han i New York vid Innovate46, ett arrangemang som hålls av Svensk-Amerikanska Handelskammaren i New York tillsammans med Tillväxtverket i syfte att presentera tio svenska teknikbolag. 

Jon Lindén är inte sen med att lovorda sin nya delägares tekniska kompetens.

”Vi licensierar kod. Då är det tacksamt att få in investerare som Almi Invest och Walerud Ventures som verkligen förstår teknik. Bengt Walerud har bland annat använt maskininlärning tidigare, inom prisanalyser. Vi använder samma typ av teknologi i ett annat syfte. Men han fattar vad håller på med”, säger han. 

Fotnot: Jane Walerud sitter i juryn för Di Digitals Startup Tour ”Division Norr” som hålls på Väven i Umeå den 11 oktober. Biljetter är gratis för alla som är verksamma i techsektorn och bokas här.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer