Annons

Wallenberg och Stenbeck går in som delägare i Daniel Eks techkonferens

Marcus Wallenberg går in som finansiär för Daniel Eks techkonferens Brilliant Minds. Här syns han på den finska motsvarigheten Slush under 2017.
Marcus Wallenberg går in som finansiär för Daniel Eks techkonferens Brilliant Minds. Här syns han på den finska motsvarigheten Slush under 2017. Foto: Jesper Frisk
Daniel Eks techkonferens Brilliant Minds bjuder varje år in den nya världens entreprenörer till Stockholm. Nu får evenemanget ekonomiskt stöd från flera traditionella svenska finansfamiljer.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spotifys grundare Daniel Ek har sedan 2015 arrangerat den stjärnspäckade tech- och framtidskonferensen Brilliant Minds i Stockholm. 

Bolaget bakom festivalen heter Symposium pch startades av Daniel Ek tillsammans med Aviciis tidigare manager Ash Pournouri. Det uttalade målet är att haussa Stockholm och skapa ett "kreativt Davos", med hänvisning till det årliga toppmöte i Schweiz som samlar världens politikerelit.

Nu får Symposium i sin tur in några av Sveriges mäktigaste finanstoppar i ägarkretsen. De bägge maktfamiljerna Wallenberg och Stenbeck har nämligen valt att investera i bolaget, rapporterar Financial Times.

“Daniel Ek vill sätta Sverige på kartan i den här nya världen och i den nya ekonomin. Det här handlar inte om en familj eller en entreprenör – det handlar om Sverige”, säger Marcus Wallenberg, den ena nestorn i finansfamiljen och styrelseordförande i Saab och SEB, till tidningen.

Brilliant Minds ledning med grundaren Ash Pournouri, vd:n Natalia Brzezinski och Daniel Ek, även han grundare.
Brilliant Minds ledning med grundaren Ash Pournouri, vd:n Natalia Brzezinski och Daniel Ek, även han grundare. Foto: Joey Abrait

Även Stena-grundaren Dan Sten Olssons familj är nya investerare i Symposium, liksom Caroline Berg från Ax:son Johnson-sfären. Riskkapitalbolaget Pomonas ägare Fredrik Rapp är en annan finansiär. Dessutom har Daniel Ek själv gått in med privata pengar i verksamheten, även om Spotify som bolag sedan tidigare sålt sina aktier.

De nya ägarna har skrivit på avtal om att understödja Symposium i minst fem år framåt, men summorna är inte offentliggjorda, skriver Financial Times.

Även modejätten H&M:s vd Karl Johan Persson har blivit erbjuden att stödja konferensen, enligt tidningen, och valt att bli del av dess rådgivande kommitté.

Årets upplaga av Brilliant Minds kommer att hållas i juni under två dagar med David Solomon, som är favorittippad till att bli ny vd på investmentbanken Goldman Sachs, som en av huvudtalarna.

Läs mer: Se alla bilder från framtidskonferensen Brilliant Minds 2017 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer