Annons

Familjen Wallenberg satsar 660 miljoner på svensk AI

Virginia Dignum leder Wallenbergs nya AI-satsning.
Virginia Dignum leder Wallenbergs nya AI-satsning. Foto: Magnus Bergström / Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse
Wallenbergsfären öser in mer pengar i svensk AI-forskning. Denna gång går pengarna till forskare som tittar på etiken och samhällseffekterna av artificiell intelligens. ”Jag är inte rädd för AI, jag är mer rädd för människan”, säger professor Virginia Dignum.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Familjen Wallenberg fortsätter att investera stort i svensk artificiell intelligens, AI. Genom forskningsprogrammet WASP har man sedan tidigare plöjt ned 3 miljarder kronor på forskning om mjukvara, autonoma system och AI. 

Nu görs en specialsatsning på forskning inom humaniora och samhälle som specifikt ska analysera etiska, ekonomiska, arbetsmarknadsmässiga, sociala och juridiska hänseenden som kan uppstå när AI implementeras. 

Prislappen för projektet, som kallas WASP-HS, där HS står för humaniora och samhälle, landar på 660 miljoner kronor. Tanken är att försöka få ett bra hum om vad de tekniska innovationerna kan leda till.

Utöver de 660 miljoner kronorna från Wallenbergstiftelserna kommer det även tillkomma medfinansiering från universitet och industrin. 

”Vi kommer ligga i frontlinjen för den här typen av forskning inom AI. Det ger Sverige en ledande position när det kommer till att generera AI-experter på stor skala. Det kommer märkas inte bara i Sverige utan i hela världen”, säger Virginia Dignum, som var den första professorn att rekryteras till projektet av familjen Wallenberg. 

Läs mer: Hon tar över Wallenbergs miljardsatsning 

Hon är internationellt framstående inom AI-forskning, sitter som en av 52 experter för EU-kommissionen för att presentera riktlinjer och rekommendationer inom Europas AI-strategi. Virginia Dignum blir också WASP-HS vetenskapliga ledare.

”Jag fick frågan för ett par månader sedan. Det är en ideal möjlighet att verkligen förverkliga en vision jag haft om att närma sig AI på ett multidiciplinärt sätt inom ett program. Wallenbergs stiftelse har gjort detta möjligt i stor skala”, säger hon.

Värduniversitet för den nationella satsningen WASP-HS är Umeå universitet där Virginia Dignum just nu är i uppstartsfasen för att bygga upp den nya AI-kompetensen. Upp till 70 doktorander ska lockas till programmet, tolv gästprofessorer och minst tio nya forskargrupper ska skapas i Sverige. 

Programmet kommer att söka forskningsuppslag inom ämnen som kan ge en bild av effekterna av det snabba teknikskiftet som sker mot mer AI i dag. 

Det handlar inte bara om hur samhället ska se på AI, där diskussioner ibland försvinner i sci-fi-visioner om en artificiell intelligens som tar över världen. I stället ska det handla om konkreta situationer och effekter av AI som kan ske inom en snar framtid, eller som på vissa håll sker redan nu.

Läs mer: Så mycket har Wallenberg öst in i AI-bolaget

”Vi vill se hur vi kan översätta de här koncepten och frågeställningarna till konkreta tekniska lösningar”, säger Virginia Dignum.

Vilken roll ska AI ha i ett modernt samhälle?

”Det är viktigt att vi inser att AI är verktyg som vi, människorna, bygger för att förbättra. AI ska ha en roll som stödjer människor och samhällen. Det är nödvändigt att människor och AI jobbar tillsammans, därför är det viktigt att vi genomför detta på ett inkluderande sätt. AI ska inte vara förbehållet några få rika företag eller samhällen.”

Finns det något med AI och dess utveckling som oroar dig?

”Jag är inte rädd för AI, jag är mer rädd för människan. Jag kan bli orolig över att vissa människor kan använda AI för sin egen vinning.”

Virginia Dignum berättar att ett delmål med WASP-HS är att forskare inom WASP-programmet, som framför allt arbetar med ingenjörskap för att ta fram tekniska lösningar, också ska kunna ta del av forskningsprojekt som rör samhälle och humaniora inom WASP-HS-programmet.

Att bli ledande inom forskning om exempelvis etik i förhållande till AI, kan också bli en bra affärsmöjlighet, menar Virginia Dignum.

”Ingen i världen vill se oansvarig eller oetisk AI, utan det handlar om att hitta rätt vidareutveckling för AI. Att investera i mänskliga värden och principer kan vara det som särskiljer oss i Sverige och skapar en konkurrensfördel.”

Läs mer: Amerikansk mångmiljardär går in i Wallenbergs AI-bolag  

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer