Annons

Wallenbergs FAM och EQT Ventures går in i AI-doldisen Peltarion

Peltarions grundare och vd Luka Crnkovic-Friis.
Peltarions grundare och vd Luka Crnkovic-Friis. Foto: Jimmy Eriksson
Svenska Peltarion tar in 110 miljoner kronor från två namnkunniga investerare. Nu ska doldisbolaget växla upp sin AI-produkt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Det känns väldigt bra. Vi valde att gå med Wallenberg för att de gjort så mycket för AI i Sverige. De ser vikten av det och de ser framför allt vikten av att det inte bara är några få techbolag som har tillgång till tekniken. Det här kommer påverka alla”, säger Peltarions grundare och vd Luka Crnkovic-Friis.

AI-bolaget Peltarion har fått in omkring motsvarande 110 miljoner kronor i nytt kapital. Det är familjen Wallenbergs ägarbolag FAM som tillsammans med EQT Ventures går in med det nya kapitalet.

”Det pågår mycket aktivitet i vår sfär kring AI och det pågår många satsningar i våra portföljbolag. Här har vi fått en möjlighet att göra en investering i ett intressant segment med bra människor, så vi tog den möjligheten”, säger Lars Wedenborn, vd för FAM.

Läs mer: Sana Labs anställer AI-proffs till grundarteamet 

Peltarion är litet av ett doldisbolag som verkar i det tysta. Tekniken man utvecklat kan användas väldigt brett. Bland annat har man utvecklat en tjänst som flera svenska banker använder för att värdera bostäder. 

Dessutom har Peltarion testat tekniken tillsammans med pappersindustrin, medicintekniska företag samt reklam- och produktionsbolag där AI:n skapar musik. Bland partners hittar man bland andra NASA, Tesla, BMW och General Electric.

I dag är man runt 45 anställda med utvecklare och ingenjörer med tidigare erfarenhet från bland andra Spotify, Skype, King och Google. Med det nya kapitalet ska man skala upp, främst är det inom sälj- och marknadsföring som man måste bli fler och siktet är att ha totalt 70 till 80 anställda vid slutet av året.

”Försäljningen växer exponentiellt. Vi kommer försöka gå ut bredare med plattformen i oktober eller november i år. Vi har 600 prospekt att gå igenom från företag som anmält intresse för våra produkter”, säger Luka Crnkovic-Friis.

EQT Ventures gick även i maj 2017 in med 30 miljoner kronor. De är även med i den nya investeringsrundan. Under året har man byggt på produkten, haft tidiga testkunder och byggt en organisation med en kommersiell gren i London som ska sälja produkterna.

Läs mer: AI-bolaget tar in 30 miljoner från EQT Ventures 

”EQT har varit ett fantastiskt stöd. De är ett av fåtal riskkapitalbolag som tänker stort och globalt. Vi gick från två personer till 45 på ett och ett halvt år, de har varit otroligt viktiga i att hjälpa oss komma igång med rekryteringar”, säger Luka Crnkovic-Friis.

Peltarion beskriver den nya investeringen från EQT och FAM med stora ord, som ett erkännande av AI som den nästa stora industriella revolutionen. 

”AI är väldigt viktigt för Sverige som land och för våra bolag. Det är därför Marcus Wallenberg har drivit det så hårt, både i stiftelser och i olika bolag”, avslutar Lars Wedenborn.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer