Annons

Wallenstam miljonsatsar på app för hyresrätter: ”Finns bara fördelar”

Henrik Svanqvist (till vänster) har grundat appen Tmpl som Hans Wallenstams (till höger) fastighetsbolag Wallenstam nu investerar i.
Henrik Svanqvist (till vänster) har grundat appen Tmpl som Hans Wallenstams (till höger) fastighetsbolag Wallenstam nu investerar i. Foto: Press.
Betala hyresavin, boka om tvättiden eller felanmäl vattenläckan i badrummet. Appen Tmpl vill göra livet i hyresrätten lättare – både för kunden och fastighetsägaren. Nu tar de in ytterligare 17 miljoner kronor i en runda ledd av Wallenstam.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Samla och flytta alla bostadsrelaterade frågor till en app – så ser plattformen Tmpl:s grundidé ut. Bolaget grundades 2016, men tanken föddes redan några år tidigare. 

Bland kunderna finns i dag fastighetsbolagen Oscar Properties, Wallenstam och Hufvudstaden. 

Via appen kan hyresgästen till exempel boka tvättid, göra felanmälningar och betala hyresavin. En liknande tjänst finns också för kontorsmarknaden. 

”Vi flyttar den arga lappen i tvättstugan till en digital miljö”, säger Tmpl:s grundare Henrik Svanqvist med glimten i ögat, och fortsätter: 

”När jag var vd för Rosendal Fastigheter 2014 letade vi efter en liknande tjänst, men hittade ingen. Vi insåg att man oftast använde Facebook eller andra sociala medier, men att det också är en plats där man egentligen inte vill hantera den här typen av frågor.”

En exakt siffra på hur många som använder Tmpl i dag vill Henrik Svanqvist inte ge. Däremot berättar han att de har kontrakterade fastighetsägare med bestånd på sammanlagt omkring 250 000 lägenheter. 

Den kommer mycket att sälja sig själv. Det finns bara fördelar, och det kostar ingenting.

Sedan starten har Tmpl tagit in runt 45 miljoner kronor i riskkapital från bland andra kabel-tv-jätten Com Hem och Oscar Properties.

Nu tar de in ytterligare kapital i en runda som leds av det börsnoterade fastighetsbolaget Wallenstam – som sedan tidigare är en kund till Tmpl. Totalt går de in med 10 miljoner kronor. Det innebär att de nu äger 8,5 procent av Tmpl. 

”Pengarna ska räcka till en fortsatt utveckling av plattformen som ligger inom ramen för vår 'roadmap' de kommande 12 månaderna. Vi kommer att göra en ny runda framåt våren och ta in pengar för en internationell expansion. Vi för diskussioner just nu med Norge och Finland, och i England har vi redan pilotkunder” säger Henrik Svanqvist. 

Wallenstam testade först Tmpl på 400 av sina kunder våren 2019 och har sedan dess rullat ut tjänsten till fler och fler. Planen är att alla hyresgäster ska få tillgång till Tmpl under 2020. 

”Det här är väldigt spännande. Hyresrätten är en ganska exklusiv produkt – den ska fungera väl och det ska vara lätt att få service. Jag tror att Tmpl är ett bra inslag för oss där”, säger Wallenstams vd Hans Wallenstam till Di Digital.

Han berättar att de ser pengarna som ett sätt att öka engagemanget i Tmpl, snarare än som en finansiell investering. 

”För Wallenstams del handlar det om att känna att vi är en del av produkten. Det är trevligt att man känner en nära relation när de tar fram en så viktig produkt för oss.”

I en tidigare intervju med Dagens industri varnade du för digitaliseringsboomen inom fastighetsbranschen. Nu investerar ni i ett så kallat proptech-bolag.

”Det finns just nu en hord av nya tekniker överallt, vilket ofta är förenat med kostnader.  Man får verkligen pröva nyttan med pengen. Men det här känner jag är något som verkligen kommer till nytta för våra hyresgäster. När Tmpl ville ha med oss som delägare kändes det naturligt eftersom jag tror på idén”, säger Hans Wallenstam. 

Deltar i rundan, som totalt landar på 17,5 Mkr, gör också Hitta.se:s vd Alexander Hannerland med privata pengar.

Tmpl redovisade 2018 en nettoomsättning på 1,3 Mkr, vilket är en minskning med drygt 1 miljon jämfört med året innan. Tappet beror enligt Henrik Svanqvist på en förändrad affärsmodell. 

Resultatet landade på minus 15,4 Mkr, en siffra som enligt vd:n snart kommer att vändas till plus.

”Vi har kommunicerat att vi ska börja visa svarta siffror under 2021.”

Enligt Henrik Svanqvist har responsen från kunderna hittills varit bra. 

”Vi har hört om ensamma tjejer som varit på väg hem i bussen och fått eskort till bostaden, studenter som erbjudit läxhjälp till yngre i huset, gamla som fått hjälp med olika bestyr.”

Hans Wallenstam har också mottagit positiv respons. Framförallt har anslutningen varit hög i de nybyggda fastigheterna. Samtidigt tror han att användandet kommer att öka i takt med att fler och fler grannar laddar ner den. 

”Den kommer mycket att sälja sig själv. Det finns bara fördelar, och det kostar ingenting”. 

 Kan det bli aktuellt att gå in med mer pengar? 

”Det är inget vi stänger dörren till”, säger Hans Wallenstam.

Läs mer: Wallenstam ökar ägandet i coworking-bolaget 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer