Hoppa till innehållet

Warner Music dumpar Spotify – säljer hela innehavet

Warner Music har sålt hela sin aktiepost i Spotify motsvarande ett marknadsvärde om närmare 4,5 miljarder kronor.

Daniel Ek är vd och grundare av Spotify.
Daniel Ek är vd och grundare av Spotify.

Skivbolaget Warner Music har sålt hela sitt innehav i streamingtjänsten Spotify motsvarande ett marknadsvärde om 4,5 miljarder kronor.

Av försäljningslikviden går drygt 126 miljoner dollar, motsvarande drygt 1,1 miljarder kronor, till royaltyutbetalningar, i enlighet med en policy att dela aktievinster från streamingtjänster med skivbolagets artister. 

Det är andra gången på kort tid som Warner Music väljer att sälja av Spotify-aktier. Så sent som i maj sålde skivbolaget aktier för 3,5 miljarder kronor – en post motsvarande omkring 75 procent av skivbolagets dåvarande innehav.

”Försäljningen har inget att göra med vår syn på Spotifys framtid. Vi är enormt optimistiska kring tillväxten av prenumererad streaming, vi vet att den bara har börjat leva upp till sin potential att skala upp globalt”‚ sa Warner Musics vd Steve Cooper i en kommentar till Music Business Worldwide då.

”Vi förväntar oss fullt ut att Spotify fortsätter att spela en stor roll i den tillväxten”.

Steve Cooper motiverade istället beslutet att sälja innehavet med att Warner inte är ett investmentbolag som investerar långsiktigt för att äga i andra bolag. 

Avyttrandet i maj gav Warner cirka 300 miljoner dollar i vinst före skatt, enligt uppgifter till SEC, den amerikanska myndighet som utövar tillsyn över handeln med värdepapper.

Enligt uppgift fick skivbolagen Sony Music, Universal Music, Warner Music, EMI och Merlin närmare en femtedel av andelarna i Spotify inför lanseringen 2007/2008 för knappt 100 000 kronor. I dag värderas bolaget till 289 miljarder kronor.

I samband med börsnoteringen av Spotify i våras började skivjättarna sälja av sina andelar. Sony var först ut och sålde närmare en femtedel av sina aktier under första handelsdagen. Inom en månad hade den siffran ökat till närmare hälften av aktieposten motsvarande närmare 6,7 miljarder kronor. Även förlaget Merlin har sålt hela sin aktiepost för drygt 1 miljard kronor.

Läs även: Daniel Ek om striden med skivbolagen: ”Det är alltid komplicerat” 

Di Digital har varit i kontakt med Spotify som inte vill kommentera uppgifterna.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera