Annons

Warner Music dumpar Spotify – säljer hela innehavet

Daniel Ek är vd och grundare av Spotify.
Daniel Ek är vd och grundare av Spotify.
Warner Music har sålt hela sin aktiepost i Spotify motsvarande ett marknadsvärde om närmare 4,5 miljarder kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Skivbolaget Warner Music har sålt hela sitt innehav i streamingtjänsten Spotify motsvarande ett marknadsvärde om 4,5 miljarder kronor.

Av försäljningslikviden går drygt 126 miljoner dollar, motsvarande drygt 1,1 miljarder kronor, till royaltyutbetalningar, i enlighet med en policy att dela aktievinster från streamingtjänster med skivbolagets artister. 

Det är andra gången på kort tid som Warner Music väljer att sälja av Spotify-aktier. Så sent som i maj sålde skivbolaget aktier för 3,5 miljarder kronor – en post motsvarande omkring 75 procent av skivbolagets dåvarande innehav.

”Försäljningen har inget att göra med vår syn på Spotifys framtid. Vi är enormt optimistiska kring tillväxten av prenumererad streaming, vi vet att den bara har börjat leva upp till sin potential att skala upp globalt”‚ sa Warner Musics vd Steve Cooper i en kommentar till Music Business Worldwide då.

”Vi förväntar oss fullt ut att Spotify fortsätter att spela en stor roll i den tillväxten”.

Steve Cooper motiverade istället beslutet att sälja innehavet med att Warner inte är ett investmentbolag som investerar långsiktigt för att äga i andra bolag. 

Avyttrandet i maj gav Warner cirka 300 miljoner dollar i vinst före skatt, enligt uppgifter till SEC, den amerikanska myndighet som utövar tillsyn över handeln med värdepapper.

Enligt uppgift fick skivbolagen Sony Music, Universal Music, Warner Music, EMI och Merlin närmare en femtedel av andelarna i Spotify inför lanseringen 2007/2008 för knappt 100 000 kronor. I dag värderas bolaget till 289 miljarder kronor.

I samband med börsnoteringen av Spotify i våras började skivjättarna sälja av sina andelar. Sony var först ut och sålde närmare en femtedel av sina aktier under första handelsdagen. Inom en månad hade den siffran ökat till närmare hälften av aktieposten motsvarande närmare 6,7 miljarder kronor. Även förlaget Merlin har sålt hela sin aktiepost för drygt 1 miljard kronor.

Läs även: Daniel Ek om striden med skivbolagen: ”Det är alltid komplicerat” 

Di Digital har varit i kontakt med Spotify som inte vill kommentera uppgifterna.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer