Hoppa till innehållet

Profilen om #metoo: ”Många techbolag är en del av problemet”

Anställda som inte slår larm är medskyldiga till sextrakasserierna på techbolag som Uber, säger medborgarrättsprofilen Susan Bark under jättekonferensen Web Summit.

Susan Bark, ordförande för amerikanska medborgarrättsorganisationen ACLU.
Susan Bark, ordförande för amerikanska medborgarrättsorganisationen ACLU.Foto: Sven Carlsson

Den machopräglade techvärlden håller på att förändras, men många techbolag är fortfarande arbetsplatser som bjuder in till sexuella trakasserier.

Det var budskapet när medborgarrättsorganisationen American Civil Liberties Union (ACLU) intog scenen på Web Summit i Lissabon på onsdagen.

”Vi hade ett talesätt på 60-talet: om man inte är en del lösningen så är man en del av problemet. Det gäller fortfarande. Många techbolag är en del av problemet i dag”, säger Susan Bark, ACLU:s ordförande.

Läs mer: I Googles bil ska föraren kunna sova i baksätet

Det senaste året har techbolag som Uber och Binary Capital mött anklagelser om sexuella trakasserier.

I Sverige rapporterade nyligen Breakit att spelbolaget King betalat över 200.000 kronor till en tidigare anställd som anklagade sin manliga chef för att vara allt för närgången i jobbet.

Problemen ligger inte bara hos förövare som programledaren Bill O’Reilly eller filmproducenten Harvey Weinstein, säger Susan Bark, utan även hos personerna runtomkring som genom sin passivitet möjliggör deras beteende.

”Det finns många runtomkring de här personerna som visste vad som pågick och som inte anmälde dem eller gjorde något åt det. Det finns sura äpplen och så finns det andra som är medskyldiga. Och sedan finns det folk som inte är medvetna om problematiken alls”‚ säger Susan Bark.

Läs mer: ”Det ser mörkt ut för Uber, vars mörkaste hemlighet kallas Greyball”

Vägen framåt är en där techbolagen inser att mångfald är en fåga som kan vara avgörande för affären. Globala produkter kan endast skapas av personal med många olika perspektiv.

”Det handlar om mer än siffror i statistiken, att till exempel kvinnor ska utgöra en viss andel av personalkåren. Ju fler perspektiv man har med, desto bättre presterar ens produkter.”

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera