Hoppa till innehållet

Wellow vill bli en digital hälsoklinik för kvinnor

Femtech-bolaget Wellow vill övervinna tabun och erbjuda kvinnor preventiva hälsotester. Nu hoppas de kunna locka med sig investerare på resan.

Izabella Kjelsberg och Yassman Fooladianpour träffades när deras barn gick på samma förskola och har tillsammans grundat Wellow.
Izabella Kjelsberg och Yassman Fooladianpour träffades när deras barn gick på samma förskola och har tillsammans grundat Wellow.

Nyligen lanserade femtech-bolaget Wellow sin tjänst, som i dagsläget erbjuder två blodanalystester till gravida kvinnor. Det handlar dels om ett hälsotest, men också om det test som kallas NIPT och står för ”non-invasive prenatal testing”. 

”Vi smyglanserade under förra året och har legat lågt och stämt av hur det här tas emot av vården i Sverige. Men vi har ändå redan hjälpt många kvinnor att känna sig lugna i sina graviditeter”, säger Yassman Fooladianpour, en av grundarna till Wellow.

Att sälja blodanalyser direkt till konsument är relativt nytt i Sverige och NIPT-tester är inte helt okontroversiella. Av de runt 100 kvinnor som hittills har köpt ett test via Wellows plattform är det också några som har konfronterats med hög risk för olika kromosomförändringar hos fostret.

”Det finns kunder som då börjar tänka på en abort och de skäms ofta över de tankarna. Vi lägger ingen värdering i det, utan vill hjälpa kvinnor som vill få svar. Det är alltför många som skuldbelägger sig själva”, säger Yassman Fooladianpour.

”Vi är här för att erbjuda vård som är fri från tabun och värderingar”, säger medgrundaren Izabella Kjelsberg.

Läs också: Flest kvinnliga grundare till Startup Sweden: ”Trenden har brutits” 

De har också mötts av olika reaktioner från vårdsidan. En del är positiva eftersom NIPT hittills är svåråtkomligt, medan andra gärna vill behålla kontrollen själva.

NIPT började användas 2011 i Hong Kong och introducerades strax därefter i USA. I Sverige är det än så länge bara några landsting som erbjuder testet till särskilda riskgrupper. Det trots att Svensk Förening för Obstetrik och Gynekologi inom Sveriges läkarförbund rekommenderar det som den bästa metoden inom fosterdiagnostik för kromosomavvikelser.

”I går fick vi en beställning från Gällivare. De skulle annars aldrig kunna få det erbjudandet där”, säger Yassman Fooladianpour.

Wellow jobbar med olika partners för provtagning runtom i landet. Där det inte är möjligt kan kunden beställa ett eget kit och få hjälp av sin vårdcentral.

Hälsotestet erbjuds i samarbete med Karolinska Universitets laboratorier, Unilabs laboratoriemedicin och Aleris Medilab. För NIPT-analysen jobbar Wellow med det brittiska företaget Yourgene Health. Resultatet får kunderna ta del av digitalt i form av hälsorapporter. 

”Datan sparas enligt de lagar och föreskrifter som gäller, och för att komma åt sina resultat behöver man identifiera sig med BankID och kunden är den enda som har åtkomst till dem”, säger Yassman Fooladianpour.

Vårdsystemet i Sverige är inte uppbyggt kring att ha en holistisk syn på patienter.

Det finns även andra aktörer marknaden som erbjuder NIPT-test. Till exempel labben Life Genomics via Fostertest.se och Dynamic Code. Men Wellow-grundarna menar att för dem är NIPT bara en start. De vill satsa på förebyggande vårdtjänster för kvinnor i alla åldrar och faser.

”Planen är att utveckla Wellow till en ny typ av kvinnoklinik. Vi vill erbjuda förebyggande vård och det kan handla om allt från olika hälsokontroller, till tester för de som är på väg in i klimakteriet eller att ge stöd till stressrelaterade symptom”, säger Izabella Kjelsberg.

”Vårdsystemet i Sverige är inte uppbyggt kring att ha en holistisk syn på patienter, utan på att behandla specifika symptom”, fyller Yassman Fooladianpour i.

Längre fram är även målet att utöka tjänsten med rådgivning från till exempel näringsfysiologer, hälsocoacher och specialistläkare.

Sedan ett år tillbaka jobbar de båda grundarna heltid med bolaget. Innan dess var Izabella Kjelsberg managementkonsult och jobbade med affärsutveckling, men ville göra något mer meningsfullt.

Yassman Fooladianpour jobbade i flera år på Business Sweden, i bland annat London och Paris, där hon hjälpte svenska företag att växa lokalt. Genom det kom hon in på medtech- och life science-spåret och innan Wellow var hon anställd på blodanalysföretaget Werlabs.

Hittills har de finansierat verksamheten med lån från statliga Almi och egna pengar.

”Just nu har vi aktiva dialoger med investerare och målet är att så snart som möjligt stänga en såddrunda”, säger Yassman Fooladianpour.

Läs också: Tunga namn investerar i kvinnohälsa 

För tredje året i rad listar Di Digital tunga profiler och nya uppstickare bland kvinnorna i techbranschen. Nu kan du som läsare rösta på den du tycker är Sveriges viktigaste kvinnliga grundare 2019. Rösta här!

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera