Annons

Wellow vill bli en digital hälsoklinik för kvinnor

Izabella Kjelsberg och Yassman Fooladianpour träffades när deras barn gick på samma förskola och har tillsammans grundat Wellow.
Izabella Kjelsberg och Yassman Fooladianpour träffades när deras barn gick på samma förskola och har tillsammans grundat Wellow.
Femtech-bolaget Wellow vill övervinna tabun och erbjuda kvinnor preventiva hälsotester. Nu hoppas de kunna locka med sig investerare på resan.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nyligen lanserade femtech-bolaget Wellow sin tjänst, som i dagsläget erbjuder två blodanalystester till gravida kvinnor. Det handlar dels om ett hälsotest, men också om det test som kallas NIPT och står för ”non-invasive prenatal testing”. 

”Vi smyglanserade under förra året och har legat lågt och stämt av hur det här tas emot av vården i Sverige. Men vi har ändå redan hjälpt många kvinnor att känna sig lugna i sina graviditeter”, säger Yassman Fooladianpour, en av grundarna till Wellow.

Att sälja blodanalyser direkt till konsument är relativt nytt i Sverige och NIPT-tester är inte helt okontroversiella. Av de runt 100 kvinnor som hittills har köpt ett test via Wellows plattform är det också några som har konfronterats med hög risk för olika kromosomförändringar hos fostret.

”Det finns kunder som då börjar tänka på en abort och de skäms ofta över de tankarna. Vi lägger ingen värdering i det, utan vill hjälpa kvinnor som vill få svar. Det är alltför många som skuldbelägger sig själva”, säger Yassman Fooladianpour.

”Vi är här för att erbjuda vård som är fri från tabun och värderingar”, säger medgrundaren Izabella Kjelsberg.

Läs också: Flest kvinnliga grundare till Startup Sweden: ”Trenden har brutits” 

De har också mötts av olika reaktioner från vårdsidan. En del är positiva eftersom NIPT hittills är svåråtkomligt, medan andra gärna vill behålla kontrollen själva.

NIPT började användas 2011 i Hong Kong och introducerades strax därefter i USA. I Sverige är det än så länge bara några landsting som erbjuder testet till särskilda riskgrupper. Det trots att Svensk Förening för Obstetrik och Gynekologi inom Sveriges läkarförbund rekommenderar det som den bästa metoden inom fosterdiagnostik för kromosomavvikelser.

”I går fick vi en beställning från Gällivare. De skulle annars aldrig kunna få det erbjudandet där”, säger Yassman Fooladianpour.

Wellow jobbar med olika partners för provtagning runtom i landet. Där det inte är möjligt kan kunden beställa ett eget kit och få hjälp av sin vårdcentral.

Hälsotestet erbjuds i samarbete med Karolinska Universitets laboratorier, Unilabs laboratoriemedicin och Aleris Medilab. För NIPT-analysen jobbar Wellow med det brittiska företaget Yourgene Health. Resultatet får kunderna ta del av digitalt i form av hälsorapporter. 

”Datan sparas enligt de lagar och föreskrifter som gäller, och för att komma åt sina resultat behöver man identifiera sig med BankID och kunden är den enda som har åtkomst till dem”, säger Yassman Fooladianpour.

Vårdsystemet i Sverige är inte uppbyggt kring att ha en holistisk syn på patienter.

Det finns även andra aktörer marknaden som erbjuder NIPT-test. Till exempel labben Life Genomics via Fostertest.se och Dynamic Code. Men Wellow-grundarna menar att för dem är NIPT bara en start. De vill satsa på förebyggande vårdtjänster för kvinnor i alla åldrar och faser.

”Planen är att utveckla Wellow till en ny typ av kvinnoklinik. Vi vill erbjuda förebyggande vård och det kan handla om allt från olika hälsokontroller, till tester för de som är på väg in i klimakteriet eller att ge stöd till stressrelaterade symptom”, säger Izabella Kjelsberg.

”Vårdsystemet i Sverige är inte uppbyggt kring att ha en holistisk syn på patienter, utan på att behandla specifika symptom”, fyller Yassman Fooladianpour i.

Längre fram är även målet att utöka tjänsten med rådgivning från till exempel näringsfysiologer, hälsocoacher och specialistläkare.

Sedan ett år tillbaka jobbar de båda grundarna heltid med bolaget. Innan dess var Izabella Kjelsberg managementkonsult och jobbade med affärsutveckling, men ville göra något mer meningsfullt.

Yassman Fooladianpour jobbade i flera år på Business Sweden, i bland annat London och Paris, där hon hjälpte svenska företag att växa lokalt. Genom det kom hon in på medtech- och life science-spåret och innan Wellow var hon anställd på blodanalysföretaget Werlabs.

Hittills har de finansierat verksamheten med lån från statliga Almi och egna pengar.

”Just nu har vi aktiva dialoger med investerare och målet är att så snart som möjligt stänga en såddrunda”, säger Yassman Fooladianpour.

Läs också: Tunga namn investerar i kvinnohälsa 

För tredje året i rad listar Di Digital tunga profiler och nya uppstickare bland kvinnorna i techbranschen. Nu kan du som läsare rösta på den du tycker är Sveriges viktigaste kvinnliga grundare 2019. Rösta här!

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer