Hoppa till innehållet

Wellstreet och Polarn o Pyret-ägaren startar startupinkubator ihop

Den svenska modekoncernen RNB, med Polarn o Pyret i portföljen, startar ett samägt bolag med riskkapitalbolaget Wellstreet. Det nya bolaget Retailers lab blir Sveriges första startupinkubator med fokus att förändra framtidens detaljhandel.

Mikael Wintzell, vd och medgrundare av Wellstreet.
Mikael Wintzell, vd och medgrundare av Wellstreet.Foto: pressbild

Svenska modejättar har de senaste åren halkat efter på den digitala marknaden. Exempel på detta är H&M vars aktie har tappat cirka 40 procent det senaste året och RNB, Retail and Brands, med Polarn o Pyret, Brothers och Department and stores i sin portfölj, som har tappat drygt 50 procent på börsen på ett år. 

Nu kämpar de bägge koncernerna för att komma ikapp inte bara inom e-handeln utan i hela den digitala transformationen. Det senaste exemplet på detta är H&M som för ett par veckor sedan bekräftade sin nya e-handelssatsning Afound.

Läs även: Nätmodeveteranen: Det här är inte H&M:s räddning 

Nu gör även RNB ett drag och startar ett samägt bolag, Retailers Lab, tillsammans med riskkapitalbolaget Wellstreet. Bolaget ska driva Sveriges första startupinkubator med fokus på detaljhandeln.

”Vi är ju i en bransch under mycket snabb omvandling och vi har gjort en helhjärtad satsning på att höja tempot i vår egen transformation och nu ser vi möjligheten att samarbeta med Wellstreet för att få fram nya affärer som kan kopplas till vår verksamhet”, säger Magnus Håkansson, vd och koncernchef för RNB.

Magnus Håkansson, vd och koncernchef för RNB.
Magnus Håkansson, vd och koncernchef för RNB.Foto: pressbild

Retailers lab ska inte bara hjälpa startups som kan gynna koncernens digitala utveckling, utan blir även Sveriges första retail-inkubator. Liknande Plug and play i USA eller Retail techhub i Europa så vill RNB och Wellstreet kunna förstärka samarbetet mellan startups och detaljhandeln i Sverige.

”Jag skulle säga att vi har ett väldigt starkt gemensamt driv, Wellstreet och RNB, i att vi i första hand ska ta fram affärsidéer som har en stark och fin lönsamhetspotential redan i närtid. Vår utgångspunkt är att genom att samarbeta ska vi få fram affärer som inte är så kapitalkrävande”, säger Magnus Håkansson.

Enligt RNB och Wellstreet ska man genom inkubatorn identifiera och utveckla nya affärsidéer med tillväxtpotential. För RNB innebär det en möjlighet att integrera startupbolagen i RNB:s verksamheter som en del av arbetet med den digitala transformationen. 

För Wellstreet, som i fjol investerade i ett tiotal bolag, innebär det en tillgång till substantiell detaljhandelskompetens och tillgång till en rad modebolag att pilottesta idéer på för att effektivt få fram ”proof of concept”.

”Vår modell har hittills varit att söka individuella partnerskap med olika industrispelare för att våra bolag snabbare ska komma ut mot kund. Vi är fullt övertygande om att teknologi och drivkraft kan vara väldigt fina förutsättningar. Men det är fortfarande väldigt svårt att skapa livskraftiga och lönsamma bolag på kort sikt utan väldigt stort kapital, om man inte använder den industrikompetensen och det strukturkapital som industriexperter har”, säger Mikael Wintzell medgrundare och vd på Wellstreet. 

Läs även: H&M sent inne på Alibabas plattform 

Till skillnad från de amerikanska och europeiska programmen som riktar sig till techstartups inom detaljhandeln kommer Retailers lab att inhysa bolagen under en längre tid. Men ännu är ägarna inte redo att gå ut med mer information om hur strukturen av inkubatorn kommer att se ut och hur stora kapitalinjektioner de startupbolag som blir intagna får. 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera