Annons

Werlabs-grundarens nya medtechbolag: Som ett Kry för psykisk ohälsa

Läkarappar såsom KRY, Min Doktor, Doktor 24, MediCheck har blivit allt vanligare. Nu vill entreprenören Rickard Lagerqvist skapa en motsvarighet för pyskisk ohälsa.
Läkarappar såsom KRY, Min Doktor, Doktor 24, MediCheck har blivit allt vanligare. Nu vill entreprenören Rickard Lagerqvist skapa en motsvarighet för pyskisk ohälsa. Foto: jessica Gow/TT
Werlabs-grundaren Rickard Lagerqvist satsar nytt inom e-hälsa. Nu grundar han psykolog-appen Mindler och tar in 4 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Läkaren och entreprenören Rickard Lagerkvist går vidare från medtechbolaget Werlabs till att utveckla en app för patienter med psykisk ohälsa. Med hjälp av den nya tjänsten Mindler bokas och genomförs psykologbesöket direkt i en app i telefonen. 

”Modellen är densamma som för Kry eller Mindoktor, men med fokus enbart på psykisk ohälsa – allt från stress, fobier och sömnsvårigheter till relationsproblem och dålig självkänsla”, säger medgrundaren Rickard Lagerqvist.

Läs mer: Hälsotest-bolag söker kapital för expansion 

Med i grundarteamet finns även psykologen och forskaren Rickard Färdig, som även är bolagets vd, och psykologen Johannes Hatem. Med runt 20 psykologer kopplade till tjänsten lanserade Mindler sin app i mitten av maj och ett 50-tal patienter har redan kommit igång, enligt Rickard Lagerqvist.

”I måndags hade vi en patient som hade väntat ett år på att få träffa en psykolog och kunde boka tid redan dagen efter med oss. Det här är akuta problem och det går att erbjuda hjälp direkt via nätet”, säger han.

En miljon besök inom primärvården rör den här typen av diagnoser, ändå får bara 3-4 procent träffa en psykolog.

På liknande vis som med de etablerade apparna för fysisk hälsa, går Mindler via landstinget, vilket gör att patientavgift och högkostnadsskydd gäller. Rickard Lagerqvist hoppas att det ska leda till kortade vårdköer.

”Jag är i grunden läkare och har sett stora brister i vården för patienter som lider av psykisk ohälsa. En miljon besök i månaden inom primärvården rör den här typen av diagnoser, ändå får bara 3-4 procent träffa en psykolog. Det är inte rimligt och det är inte rätt”, säger han.

De digitala alternativen för vård av psykisk ohälsa är ännu färre än för fysiska besvär. Varför? 

”Dels tror jag att många är lite rädda för psykisk ohälsa. Dels beror det på en okunskap om hur stor den här patientgruppen är och vilka möjligheter det finns att bedriva den här typen av verksamhet via nätet”, säger Rickard Lagerqvist.

I samband med uppstarten har Mindler tagit in 4 miljoner kronor i en inledande finansieringsrunda där bland andra 3T Invest och Add Health Media investerar.

Läs mer: Stjärnbackade blodtestbolaget Werlabs tar in 60 miljoner 

Rickard Lagerqvist har tidigare varit med och startat upp medtechbolaget Werlabs som använder den existerande infrastrukturen inom vården för att analysera patienters blod. För en dryg tusenlapp kan användaren ta ett blodprov på den lokala vårdcentralen och inom ett dygn få närmare 30 hälsovärden och en läkarkommentar på nätet.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer