Annons

Kontorsjätten betalar miljardhyra – till sin vd

Weworks vd oh grundare Adam Neumann.
Weworks vd oh grundare Adam Neumann. Foto: Mark Lennihan
Kontorsuthyraren Weworks notering rycker allt närmare. Samtidigt lyfts kritik mot grundaren Adam Neumanns privata affärer med bolaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På onsdagen framgick det att Wework ansöker om börsnotering av handlingar som har inlämnats till den amerikanska finansinspektionen, SEC.

I handlingarna finns också mer detaljer kring grundaren och vd:n Adam Neumanns olika engagemang i Wework, skriver nyhetsbyrån Bloomberg

Bland annat äger Adam Neumann flertalet fastigheter som han hyr ut till Wework. Under första halvåret i år betalade Wework hyror på 40 miljoner kronor till Neumanns bolag och kontraktens framtida minimibelopp uppgår till 2,2 miljarder kronor.

Tidigare har även Wework meddelat att bolaget planerar att köpa fastigheterna av Neumann och reser en fond för detta på motsvarande 3 miljarder kronor.

Läs mer: Klart: Wework till börsen – med miljardförluster 

Framtida investerare lyfter fram Adam Neumanns starka kopplingar till bolaget som en risk, bland annat nämns hans namn 169 gånger i prospektet.

”Varför skulle du som investerare känna förtroende för den här strukturen”, frågar sig Charles Elson, professor i ”corporate governance” på University of Delaware, i Bloomberg.

”Du har väldigt få möjligheter om något går fel”, säger han.

Samtidigt framgår det att Adam Neumann har fått lån från Wework i olika omgångar.

2016 lånade han 7 miljoner dollar, omkring 67 miljoner kronor, till en årsränta på 0,64 procent. Summan betalades tillbaka i november 2017. Enligt Wework var det bara ett av flera lånetillfällen, enligt Bloomberg.

”Då och då under de senaste åren har vi lånat direkt till Adam eller bolag kopplade till honom”, skriver Wework i prospektet.

I april tog han ut ett större lån på nästan 3,5 miljarder kronor till en ränta på 2,89 procent för att köpa aktier. Nyligen betalade han tillbaka genom att återföra aktierna till bolaget.

Adam Neumanns familj är också involverade i bolaget. Hans hustru Rebekah Neumann är listad som medgrundare och vd för Wegrow, som ska bygga och driva privata grundskolor. Hans svåger Avi Yehiel, tidigare professionell fotbollsspelare i Israel, är ansvarig för bolagets hälsoprogram. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer