Hoppa till innehållet

Wework kan halvera sin värdering vid börsnoteringen

Wework värderades till 450 miljarder kronor på den privata marknaden i början av 2019. Men efter den senaste tidens turbulens kan kontorshotelljätten välja att halvera sin värdering vid en stundande börsnotering. 

Wework öppnade i Stockholm i våras.
Wework öppnade i Stockholm i våras.Foto: Oskar Omne (Di).

Den amerikanska kontorshotelljätten Wework ansökte i augusti om börsnotering. 

Nu rapporterar både Reuters och Wall Street Journal att bolaget kan sänka sin värdering till drygt 20 miljarder dollar, motsvarande ungefär 190 miljarder kronor, vid den kommande börsintroduktionen. Något exakt datum för noteringen är inte kommunicerat.

På den privata marknaden värderades Wework så sent som i januari till 47 miljarder dollar, 450 miljarder kronor, vilket skulle innebära att bolagsvärdet mer än halverats på åtta månader.

Enligt Reuters källor ska den kapade värderingen vara ett bevis på att investerare är skeptiska till coworkingbolagets plan för att nå lönsamhet. Att grundaren och vd:n Adam Neumann har allt för mycket makt över Wework ska också ha fått marknaden att dra öronen åt sig.

Läs mer: Weworks vd backar efter kontroversiell affär 

Kritiker har tidigare påpekat att Wework värderas betydligt högre än andra kontorshotell som redan är lönsamma. Många har också lyft fram stora risker i att Wework hyr ut kontorsplatser på korta avtal, men hyr sina fastigheter på långa kontrakt.

Wework omsatte 1,5 miljarder dollar under första halvåret 2019, enligt handlingarna hos SEC. Det är mer än dubbelt så mycket som under motsvarande period 2018. Samtidigt steg förlusterna med 25 procent till 905 miljoner dollar, eller 8,7 miljarder kronor.

Tidigare i år har taxiapparna Uber och Lyft gått till börsen med höga värderingar, men sedan presterat under förväntan.

”Marknaden har förändrats mycket sedan Uber och Lyft gick till börsen. Nu vill investerare ha en lämplig debatt för att prisa in riskerna och vara mer bekväma med att kursen inte faller under noteringskursen”, säger Barry Oxford, fastighetsanalytiker på D.A. Davidson & Company, till Reuters.

Något definitivt beslut om värderingen ska inte ha fattats av Weworks ledning, poängterar Reuters. Bolaget har avböjt att kommentera uppgifterna.

Wework grundades i New York för nära tio år sedan och har nu 400 kontorshubbar i 105 städer världen över. I våras slog man upp portarna till sin anläggning i Stockholm.

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar

Digitalpodden diskuterade nyligen Weworks kommande börsnotering i USA. Blir det en flip eller flopp? Medverkande är Miriam Olsson Jeffery, Di Digitals korrespondent i Silicon Valley, och Di:s krönikör Andreas Cervenka.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera