Annons

Wework kan halvera sin värdering vid börsnoteringen

Wework öppnade i Stockholm i våras.
Wework öppnade i Stockholm i våras. Foto: Oskar Omne (Di).
Wework värderades till 450 miljarder kronor på den privata marknaden i början av 2019. Men efter den senaste tidens turbulens kan kontorshotelljätten välja att halvera sin värdering vid en stundande börsnotering. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den amerikanska kontorshotelljätten Wework ansökte i augusti om börsnotering. 

Nu rapporterar både Reuters och Wall Street Journal att bolaget kan sänka sin värdering till drygt 20 miljarder dollar, motsvarande ungefär 190 miljarder kronor, vid den kommande börsintroduktionen. Något exakt datum för noteringen är inte kommunicerat.

På den privata marknaden värderades Wework så sent som i januari till 47 miljarder dollar, 450 miljarder kronor, vilket skulle innebära att bolagsvärdet mer än halverats på åtta månader.

Enligt Reuters källor ska den kapade värderingen vara ett bevis på att investerare är skeptiska till coworkingbolagets plan för att nå lönsamhet. Att grundaren och vd:n Adam Neumann har allt för mycket makt över Wework ska också ha fått marknaden att dra öronen åt sig.

Läs mer: Weworks vd backar efter kontroversiell affär 

Kritiker har tidigare påpekat att Wework värderas betydligt högre än andra kontorshotell som redan är lönsamma. Många har också lyft fram stora risker i att Wework hyr ut kontorsplatser på korta avtal, men hyr sina fastigheter på långa kontrakt.

Wework omsatte 1,5 miljarder dollar under första halvåret 2019, enligt handlingarna hos SEC. Det är mer än dubbelt så mycket som under motsvarande period 2018. Samtidigt steg förlusterna med 25 procent till 905 miljoner dollar, eller 8,7 miljarder kronor.

Tidigare i år har taxiapparna Uber och Lyft gått till börsen med höga värderingar, men sedan presterat under förväntan.

”Marknaden har förändrats mycket sedan Uber och Lyft gick till börsen. Nu vill investerare ha en lämplig debatt för att prisa in riskerna och vara mer bekväma med att kursen inte faller under noteringskursen”, säger Barry Oxford, fastighetsanalytiker på D.A. Davidson & Company, till Reuters.

Något definitivt beslut om värderingen ska inte ha fattats av Weworks ledning, poängterar Reuters. Bolaget har avböjt att kommentera uppgifterna.

Wework grundades i New York för nära tio år sedan och har nu 400 kontorshubbar i 105 städer världen över. I våras slog man upp portarna till sin anläggning i Stockholm.

Länk till acast

Digitalpodden diskuterade nyligen Weworks kommande börsnotering i USA. Blir det en flip eller flopp? Medverkande är Miriam Olsson Jeffery, Di Digitals korrespondent i Silicon Valley, och Di:s krönikör Andreas Cervenka.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer