Annons

Techgrundaren har kammat hem 6,5 miljarder kronor – före börsnoteringen

Adam Neumann, medgrundare och vd på Wework.
Adam Neumann, medgrundare och vd på Wework. Foto: Mark Lennihan
Wework-grundaren Adam Neumann går mot strömmen och säljer aktier i det miljardvärderade bolaget – strax innan väntad börsnotering. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kontorsjätten Weworks medgrundare Adam Neumann har sålt och belånat aktier till ett värde av 700 miljoner dollar, motsvarande 6,5 miljarder kronor i dagens penningvärde, rapporterar The Wall Street Journal.

Wework grundades 2010 och har planer på en snar börsnotering. Försäljningarna har skett i olika omgångar under denna tidsperiod.

Den höga summan sticker ut, då det hör till ovanligheterna att startuprundare väljer att sälja så stora andelar före en börsnotering eller försäljning av bolaget. Detta eftersom det hos riskkapitalister kan skapa misstankar kring medgrundarens förtroende för bolaget, skriver The Wall Street Journal.

Läs mer: TV: Häng med på Weworks premiär i Stockholm 

Vd:n Adam Neumann är fortfarande Weworks enskilt största aktieägare. Den exakta storleken på hans innehav är okänt, men ett av hans ägarbolag kontrollerade 30 procent av Wework i slutet av 2017. Enligt The Wall Street Journals källor är den största delen av Adam Neumanns rikedom fortfarande kopplad till Wework. 

Wework värderades till 47 miljarder dollar, motsvarande 438,7 miljarder kronor, i sin senaste investeringsrunda i januari 2019.

Sedan Wework grundades för nio år sedan, har Adam Neumann investerat över 80 miljoner dollar, motsvarande 746,7 miljoner kronor, i privata fastigheter. 

Han har också investerat i kommersiella fastigheter och startups, varav ett företag som arbetar med medicinsk cannabis. Enligt The Wall Street Journals källors har han också donerat över 100 miljoner dollar, motsvarande 933 miljoner kronor, men vart förblir okänt. 

Läs mer: Så blev de techvärldens rikaste 

Andra entreprenörer som gjort liknande manövrar före börsnoteringar är sociala medie-bolaget Snapchats medgrundare Evan Spiegel. Han sålde aktier för 8 miljoner dollar och belånade aktier värda 20 miljoner dollar innan börsnoteringen 2017. 

Jobbchatten Slacks vd Stewart Butterfield sålde 3,2 miljoner aktier mellan september 2016 fram till Slacks börsnotering i juni i år.

Läs mer: Flygande börsstart för Slack – nära 50 procent över referenspriset 

Samtidigt som nyheten om Adam Neumann blev publik gick Wework ut med att deras moderbolag We Company bjuder in analytiker från flera storbanker för en presentationsdag i slutet av juli. Tanken är att ge analytikerna en inblick i verksamheten för att kunna bedöma potentialen i bolaget, som en förberedelse inför bolagets börsnotering. 

Enligt källor till Reuters planerar Wework att börsnoteras i slutet av 2019. Man planerar då att ta in 3 till 4 miljarder dollar inför noteringen. 

Läs mer: Börsaktuella techjätten slaktas i gråhandeln 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer