Hoppa till innehållet

Wikimedias Sverigechef hoppar av

Jan Ainali lämnar jobbet som verksamhetschef för Wikimedia Sverige, som driver uppslagsverket Wikipedia, efter nästan åtta år. “Det är dags för någonting annat”, säger han.

Jan Ainali lämnar jobbet som verksamhetschef på Wikimedia Sverige.
Jan Ainali lämnar jobbet som verksamhetschef på Wikimedia Sverige.Foto: Holger Motzkau, Wikipedia/Wikimedia Commons (cc-by-sa-3.0)

Jan Ainali började arbeta för Wikimedia Sverige redan 2007, när föreningen bildades. De senaste tre åren har han varit verksamhetschef och därmed ansvarig för föreningens arbete i Sverige.

“Det är dags för någonting annat, helt enkelt. Jag kommer att starta eget och jobba med områden där jag tycker att jag är duktig. Jag har en bakgrund som innovations- och designingenjör och har såklart mycket erfarenhet från olika webbprojekt”, säger han till Di Digital.

Svenska Wikipedia föddes redan i maj 2001 och var en av de första icke-engelskspråkiga editionerna av uppslagsverket. Föreningen Wikimedia Sverige grundades år 2007 för att stötta och hjälpa den svenska sajten att växa.

“Vi har jobbat mycket med museér och arkiv för att de ska nå ut via vår plattform, med bilduppladdningar, länkar till databaser och så vidare. Vi har också jobbat mycket med utbildningssektorn, till exempel har vi hjälpt många lärare att förstå hur man kan jobba med Wikipedia på ett pedagogiskt vis”, säger Jan Ainali.

Arbetet har, av allt att döma, gett utdelning. Svenska Wikipedia redovisar idag i genomsnitt 4 miljoner sidvisningar om dagen. Enligt egen utsago är den Sveriges sjätte mest välbesökta sajt, efter google.com, google.se, facebook.com, youtube.com och aftonbladet.se.

Både i Sverige och internationellt drivs Wikipedia som en ideell förening. Sajten är beroende av donationer från allmänheten för att överleva.

Med jämna mellanrum väcks frågor om huruvida projektet i framtiden kommer ta in annonser för finansiering. Den möjligheten avfärdar dock Jan Ainali:

“Det kommer aldrig att hända. Det är vi helt övertygade om. Däremot är vi väldigt beroende av vår årliga kampanj för donationer, där får vi in nästan alla våra pengar.”

I fjol mottog Wikipedia donationer från över 4 miljoner privatpersoner, säger Jan Ainali. Den genomsnittliga gåvan var på 15 dollar, vilket alltså gav intäkter på närmare en halv miljard kronor.

“Vi i Sverige får en del av de pengarna. Det är många bäckar små som gör att det fungerar”, säger Jan Ainali.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera