Annons

"Wikipedia vann inte mot Ryssland, utan mot inkompetens"

Vladimir Medeyko och den blockerade ryska Wikipediaartikeln
Vladimir Medeyko och den blockerade ryska Wikipediaartikeln Foto: CC Wikimedia-användaren Julo
Under tisdagen blockerades Wikipedia i Ryssland på grund av en artikel om narkotika. Men bara några timmar senare hävdes blockeringen. ”Det här är inte en strid mellan Wikipedia och Ryssland”, säger ryska Wikimedias överhuvud till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Första hälften av denna vecka har varit en berg- och dalbana för Wikipedia i Ryssland. En rysk domstol beslöt i juni att ryska Wikipedias artikel om den haschliknande drogen charas innehöll olagligt beskrivningar av hur drogen kan tillverkas.

Wikipedia vägrade dock ta bort artikeln, varför det i måndags verkade som att den ryska övervakningsmyndigheten Roskomnadzor istället skulle blockera hela Wikipedia. På tisdagsmorgonen, under bara ett par timmar, hann sedan Wikipedia både blockeras och återigen tillåtas av ryska staten.

”Det är inte känt varför de ändrade sig. Det finns en hypotes att det hela är en juridisk manöver som tillåter dem att formellt följa domstolens beslut men samtidigt fortsätta tillåta Wikipedia. Men det finns ingen fullgod information”, säger ryska Wikimedias chef Vladimir Medeyko till Di Digital.

Sammanlagt 30 artiklar (här listade på ryska) på Wikipedia har blockerats i Ryssland, men alla utom tre artiklar har sedermera avblockerats. Kvar på listan över förbjuden kunskap i landet är tre artiklar som beskriver metoder för självmord. Under ett dygn i mitten av augusti blockerades och avblockerades Reddit i Ryssland på ett liknande sätt. 

I en lång kommentar som ryska Wikipedia publicerat påpekar man att den lag om internetfiltrering som infördes i landet 2012, som dess anhängare menade bara skulle användas för att skydda barn mot ”skadlig” information, nu börjat användas mer drakoniskt.

”Om det under processen då lagen skulle antas hade gjorts klart att inte bara tydligt skadliga sajter utan också akademiska resurser skulle censureras kan man anta att ramaskriet skulle det mångdubbelt högre, och lagen skulle antagligen inte ha antagits alls”, står det i kommentaren.

 

Det som är glädjande är att det finns röster inom Roskomnadzor som vill ha mer yttrandefrihet

 

En av svenska Wikipedias administratörer, Lennart Guldbrandsson, säger i en kommentar till Di Digital att det inte bara är totalitära regimer som försöker blockera Wikipedia utan i vissa fall även länder som Storbritannien. Han kallar veckans palaver för ”en skrämmande testballong”.

”Inte för Wikipedia, eftersom det blir upprörda röster varje gång någon ger sig på Wikipedia, utan för mindre sajter. Det som är glädjande är att det finns röster inom Roskomnadzor som vill ha mer yttrandefrihet. Kan vi jobba mer med de personerna kanske vi kan nå fram till ett internet som inte är lika censurerat, och det vinner alla på”, säger Lennart Guldbrandsson.

Ryska Wikimedias chef Vladimir Medeyko säger att Wikipedia har vunnit den här ronden, men inte mot Ryssland utan mot ”inkompetens”.

 

Det här är ingen kraftmätning mellan Wikipedia och ryska staten

 

”Yttrandefriheten på nätet är inte så mycket sämre än i andra länder. Det stora problemet är att det finns en kraftfull teknisk och administrativ infrastruktur som möjliggör vilken censur som helst med bara en veckas förvarning, och inga garantier för att den inte ska användas”, säger Medeyko och fortsätter:

”Men det här är ingen kraftmätning mellan Wikipedia och ryska staten. Min åsikt är att Ryssland inte vill blockera Wikipedia. Det finns dock förfaranden som måste följas, och de är känsliga för inkompetenta handlingar.”

Ryssland kommer först på plats 152 av 179 länder som listas på Reportrar utan gränsers internationella pressfrihetsindex, och situationen för journalister i landet betecknas som ”svår”. Enligt en rapport av Svenska institutet och United Minds 2013 har också internetfriheten i Ryssland minskat under senare år. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies