Annons

Wikipedias protest: "Vi skulle få ta bort tiotusentals bilder"

En censurerad bild av pariserhjulet och stadsmärket London Eye, samt Wikipedia-administratören Lennart Guldbrandsson.
En censurerad bild av pariserhjulet och stadsmärket London Eye, samt Wikipedia-administratören Lennart Guldbrandsson. Foto: CC Kham Tran/Holger Motzkau
Konstnärer som gjort offentliga konstverk eller monument måste tillfrågas innan fotografier av deras verk publiceras på nätet. Så riskerar det att bli i framtiden om en rapport röstas igenom i EU-parlamentet i juli. Nu går Wikipedia ut i protest mot betänkandet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I Stockholm är det tradition vid firande av till exempel framgångar i sportsammanhang att kasta sig handlöst i fontänen på Sergels torg, en händelse som ofta fotograferas och skildras i bilder på sociala medier och i tidningar. Men dessa glädjesprudlande bilder kan beläggas med böter, om en rapport röstas igenom i EU-parlamentet i juli och leder till lag i september. 

Det är fortfarande oklart exakt vad konsekvenserna vad lagen skulle kunna bli, men Wikipedia har det värsta scenariot klart för sig. Och nu går man ut i protest mot rapporten.

"Det är väldigt ovanligt att Wikipedia tar ställning, det har kanske skett ett halvdussin gånger. Det är inte ett vapen vi tar till när som helst, utan bara vid stora problem", säger den svenske Wikipedia-administratören Lennart Guldbrandsson.

Vi skulle få ta bort tiotusentals bilder på Wikipedia, säkert fler.

I september ska EU-parlamentet enligt planen genomföra en reform av upphovsrättslagen. Den tyska piratpartisten och EU-parlamentarikern Julia Reda har skrivit en rapport som ska ligga till grund för lagförslaget. När denna rapport röstades igenom i det rättsliga utskottet följde dock ett tillägg skrivet av EU-parlamentarikern Jean-Marie Cavada med, som enligt Redas blogg leder till att "kommersiellt användande av avbildningar av konstnärliga verk i offentliga miljöer ska kräva upphovsrättsinnehavarens uttryckliga tillstånd."

Detta går stick i stäv med vad som brukar kallas panoramafriheten, en inskränkning i flera länders upphovsrätter som ger människor möjlighet att publicera bilder, filmer eller teckningar av offentlig konst. Med andra ord skulle en bild som inte bara visar en blöt och glad fotbollssupporter i fontänen på Sergels torg utan även glasskulpturen i torgets mitt kunna leda till böter om den publicerades på Facebook eller på Wikipedia, förutsatt att fotografen inte inhämtat tillstånd från skulptören Edvin Öhrströms anhöriga.

De fyra elementen, rörlig skulptur utanför Moderna museet på Skeppsholmen i Stockholm. Foto: CC BY-SA 4.0 Frankie Fouganthin

En bild på konstverket De fyra elementen på Skeppsholmen i Stockholm som Di Digital får publicera eftersom Sverige tillåter panoramafrihet. Foto: CC BY-SA 4.0 Frankie Fouganthin

Det här skulle påverka Wikipedia dramatiskt, säger Lennart Guldbrandsson.

"Om vi skriver en artikel om ett offentligt monument eller konstverk så skulle vi inte få illustrera den. Vi skulle få ta bort tiotusentals bilder på Wikipedia, säkert fler, och det skulle bli ett enormt administrativt arbete som inte bara drabbar oss utan också de konstnärer som gjort offentlig konst och därför kan komma att bli nedringda av folk som vill ha tillstånd att publicera sina bilder på nätet", säger han.

Men är det inte bra att upphovsrättsinnehavare får möjligheten att kontrollera och ta betalt för var deras verk används?

"Vad som är kommersiell användning har aldrig blivit riktigt utrett. Är det kommersiell användning av en bild om du är en elev i en friskola? Eller får en bloggare som använder reklamfinansierade Wordpress publicera bilderna där? Det är inte klarlagt, och om man ska ha en lag som bygger på en distinktion är det väl bra om distinktionen är klar", säger Lennart Guldbrandsson.

Vi diskuterar att slå på en rätt schysst finess som visar hur Wikipedia kommer se ut om den här lagen stiftas. 

I juli ska Julia Redas rapport röstas igenom i EU-parlamentet, och senare i september sker den omröstning då rapporten omsätts i färdig lag. Nu uppmanar Wikipedia sina användare till att kontakta EU-parlamentariker och vädja till dem att de ska stoppa tillägget om borttagen panoramafrihet. Och enligt Lennart Guldbrandsson är man beredd att ta till drastiska åtgärder.

"Vi diskuterar att slå på en rätt schysst finess där vi visar hur Wikipedia kommer se ut om den här lagen stiftas. Det kommer innebära att väldigt många bilder visas som censurerade.", säger Guldbrandsson.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies