Hoppa till innehållet

Wikipedias protest: "Vi skulle få ta bort tiotusentals bilder"

Konstnärer som gjort offentliga konstverk eller monument måste tillfrågas innan fotografier av deras verk publiceras på nätet. Så riskerar det att bli i framtiden om en rapport röstas igenom i EU-parlamentet i juli. Nu går Wikipedia ut i protest mot betänkandet.

En censurerad bild av pariserhjulet och stadsmärket London Eye, samt Wikipedia-administratören Lennart Guldbrandsson.
En censurerad bild av pariserhjulet och stadsmärket London Eye, samt Wikipedia-administratören Lennart Guldbrandsson.Foto: CC Kham Tran/Holger Motzkau

I Stockholm är det tradition vid firande av till exempel framgångar i sportsammanhang att kasta sig handlöst i fontänen på Sergels torg, en händelse som ofta fotograferas och skildras i bilder på sociala medier och i tidningar. Men dessa glädjesprudlande bilder kan beläggas med böter, om en rapport röstas igenom i EU-parlamentet i juli och leder till lag i september. 

Det är fortfarande oklart exakt vad konsekvenserna vad lagen skulle kunna bli, men Wikipedia har det värsta scenariot klart för sig. Och nu går man ut i protest mot rapporten.

"Det är väldigt ovanligt att Wikipedia tar ställning, det har kanske skett ett halvdussin gånger. Det är inte ett vapen vi tar till när som helst, utan bara vid stora problem", säger den svenske Wikipedia-administratören Lennart Guldbrandsson.

Vi skulle få ta bort tiotusentals bilder på Wikipedia, säkert fler.

I september ska EU-parlamentet enligt planen genomföra en reform av upphovsrättslagen. Den tyska piratpartisten och EU-parlamentarikern Julia Reda har skrivit en rapport som ska ligga till grund för lagförslaget. När denna rapport röstades igenom i det rättsliga utskottet följde dock ett tillägg skrivet av EU-parlamentarikern Jean-Marie Cavada med, som enligt Redas blogg leder till att "kommersiellt användande av avbildningar av konstnärliga verk i offentliga miljöer ska kräva upphovsrättsinnehavarens uttryckliga tillstånd."

Detta går stick i stäv med vad som brukar kallas panoramafriheten, en inskränkning i flera länders upphovsrätter som ger människor möjlighet att publicera bilder, filmer eller teckningar av offentlig konst. Med andra ord skulle en bild som inte bara visar en blöt och glad fotbollssupporter i fontänen på Sergels torg utan även glasskulpturen i torgets mitt kunna leda till böter om den publicerades på Facebook eller på Wikipedia, förutsatt att fotografen inte inhämtat tillstånd från skulptören Edvin Öhrströms anhöriga.

De fyra elementen, rörlig skulptur utanför Moderna museet på Skeppsholmen i Stockholm. Foto: CC BY-SA 4.0 Frankie Fouganthin

En bild på konstverket De fyra elementen på Skeppsholmen i Stockholm som Di Digital får publicera eftersom Sverige tillåter panoramafrihet. Foto: CC BY-SA 4.0 Frankie Fouganthin

Det här skulle påverka Wikipedia dramatiskt, säger Lennart Guldbrandsson.

"Om vi skriver en artikel om ett offentligt monument eller konstverk så skulle vi inte få illustrera den. Vi skulle få ta bort tiotusentals bilder på Wikipedia, säkert fler, och det skulle bli ett enormt administrativt arbete som inte bara drabbar oss utan också de konstnärer som gjort offentlig konst och därför kan komma att bli nedringda av folk som vill ha tillstånd att publicera sina bilder på nätet", säger han.

Men är det inte bra att upphovsrättsinnehavare får möjligheten att kontrollera och ta betalt för var deras verk används?

"Vad som är kommersiell användning har aldrig blivit riktigt utrett. Är det kommersiell användning av en bild om du är en elev i en friskola? Eller får en bloggare som använder reklamfinansierade Wordpress publicera bilderna där? Det är inte klarlagt, och om man ska ha en lag som bygger på en distinktion är det väl bra om distinktionen är klar", säger Lennart Guldbrandsson.

Vi diskuterar att slå på en rätt schysst finess som visar hur Wikipedia kommer se ut om den här lagen stiftas. 

I juli ska Julia Redas rapport röstas igenom i EU-parlamentet, och senare i september sker den omröstning då rapporten omsätts i färdig lag. Nu uppmanar Wikipedia sina användare till att kontakta EU-parlamentariker och vädja till dem att de ska stoppa tillägget om borttagen panoramafrihet. Och enligt Lennart Guldbrandsson är man beredd att ta till drastiska åtgärder.

"Vi diskuterar att slå på en rätt schysst finess där vi visar hur Wikipedia kommer se ut om den här lagen stiftas. Det kommer innebära att väldigt många bilder visas som censurerade.", säger Guldbrandsson.

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera