Annons

Wikimedias Sverigechef hoppar av

Jan Ainali lämnar jobbet som verksamhetschef på Wikimedia Sverige.
Jan Ainali lämnar jobbet som verksamhetschef på Wikimedia Sverige. Foto: Holger Motzkau, Wikipedia/Wikimedia Commons (cc-by-sa-3.0)
Jan Ainali lämnar jobbet som verksamhetschef för Wikimedia Sverige, som driver uppslagsverket Wikipedia, efter nästan åtta år. “Det är dags för någonting annat”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jan Ainali började arbeta för Wikimedia Sverige redan 2007, när föreningen bildades. De senaste tre åren har han varit verksamhetschef och därmed ansvarig för föreningens arbete i Sverige.

“Det är dags för någonting annat, helt enkelt. Jag kommer att starta eget och jobba med områden där jag tycker att jag är duktig. Jag har en bakgrund som innovations- och designingenjör och har såklart mycket erfarenhet från olika webbprojekt”, säger han till Di Digital.

Svenska Wikipedia föddes redan i maj 2001 och var en av de första icke-engelskspråkiga editionerna av uppslagsverket. Föreningen Wikimedia Sverige grundades år 2007 för att stötta och hjälpa den svenska sajten att växa.

“Vi har jobbat mycket med museér och arkiv för att de ska nå ut via vår plattform, med bilduppladdningar, länkar till databaser och så vidare. Vi har också jobbat mycket med utbildningssektorn, till exempel har vi hjälpt många lärare att förstå hur man kan jobba med Wikipedia på ett pedagogiskt vis”, säger Jan Ainali.

Arbetet har, av allt att döma, gett utdelning. Svenska Wikipedia redovisar idag i genomsnitt 4 miljoner sidvisningar om dagen. Enligt egen utsago är den Sveriges sjätte mest välbesökta sajt, efter google.com, google.se, facebook.com, youtube.com och aftonbladet.se.

Både i Sverige och internationellt drivs Wikipedia som en ideell förening. Sajten är beroende av donationer från allmänheten för att överleva.

Med jämna mellanrum väcks frågor om huruvida projektet i framtiden kommer ta in annonser för finansiering. Den möjligheten avfärdar dock Jan Ainali:

“Det kommer aldrig att hända. Det är vi helt övertygade om. Däremot är vi väldigt beroende av vår årliga kampanj för donationer, där får vi in nästan alla våra pengar.”

I fjol mottog Wikipedia donationer från över 4 miljoner privatpersoner, säger Jan Ainali. Den genomsnittliga gåvan var på 15 dollar, vilket alltså gav intäkter på närmare en halv miljard kronor.

“Vi i Sverige får en del av de pengarna. Det är många bäckar små som gör att det fungerar”, säger Jan Ainali.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer