Annons

Embracer-vd:n om uppköpet: ”Kul att kunna behålla Tarsier i Sverige”

Till vänster: Andreas Johnsson, vd och medgrundare på Tarsier. Till höger: Embracer Groups vd och grundare Lars Wingefors.
Till vänster: Andreas Johnsson, vd och medgrundare på Tarsier. Till höger: Embracer Groups vd och grundare Lars Wingefors. Foto: Thomas Tjäder och Jack Mikrut.
En av Malmös allra största spelstudior, Tarsier Studios, är såld. Svenska Embracer Group köper bolaget som ligger bakom spelsuccén ”Little Nightmares” som ska bli Hollywoodfilm.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den största egenägda spelstudion i Malmö är nu såld. På fredagsmorgonen tillkännagavs att svenska spelkoncernen Embracer Group köper Tarsier Studios för 88 miljoner kronor i rena pengar och 11 miljoner kronor i nyemitterade aktier i Embracer Group.

Embracers grundare och vd Lars Wingefors var precis på väg in för att möta Tarsiers personal när Di och Sydsvenskan fick tag på honom.

”Tarsier är en ikonisk utvecklingsstudio i Malmö som har bevisat sig ha fantastisk förmåga att skapa egna unika spel. Jag gillar grundarna som är kvar och teamet väldigt skarpt. Många otroligt duktiga människor. Förutom det har vi länge försökt hitta en etablering här i Malmö”, säger Lars Wingefors.

I Malmös spelvärld ägs de stora jättarna av utlandet. Massive Entertainment av franska Ubisoft, King av amerikanska Activision Blizzard och Sharkmob av kinesiska Tencent. Det största svenskägda företaget har varit Tarsier som hittills har ägts av grundarna.

Läs mer: Techjätten Tencent köper spelbolaget Sharkmob: ”Betalar ett bra pris” 

2004 grundades spelstudion Tarsier av nio studenter från School of Future Entertainment i Karlshamn och öppnade 2010 ett Malmökontor som så småningom blev deras huvudkontor när Karlshamnskontoret avvecklades. Efter att ha jobbat med Sony på spelserien ”Little Big Planet” fick Tarsier 2017 en stor framgång med det helt egenproducerade spelet ”Little Nightmares”. 

Två år efter släppet hade spelet såts i över en miljon exemplar och Hollywoodstjärnorna Henry Selick och bröderna Russo köpte rättigheterna till att göra film av ”Little Nightmares”. Spelet fick även en mobiluppföljare i ”Very Little Nightmares” och just nu arbetar de på uppföljaren ”Little Nightmares 2”. Efter sådana framgångar hade man kunnat tänka att även Tarsier skulle försvinna till utlandet. Men så blir det inte. 

Mina konkurrenter är ofta kinesiska eller amerikanska bolag. Så det känns kul att kunna behålla Tarsier i Sverige.

Börsnoterade Embracer Group hette tidigare THQ Nordic och har huvudkontor i Karlstad. De har interna spelutvecklingstudior i Tyskland, Tjeckien, Storbritannien, Finland, USA och Sverige md fler än 2900 medarbetare. En av undergrupperna är Coffee Stain Studios som ligger bakom spelsuccén ”Goat simulator”. 

Tarsier ska arbeta självständigt under Embracers helägda undergrupp Goodbye Kansas Game Invest. De ska agera ägare, finansiär och förläggare av de nya varumärken som Tarsier ska utveckla. Undantaget är ”Little Nightmares 2” som förläggs av Bandai Namco och finansieras av externa parter.

”Jag vill se oss som en underdog i spelbranschen, men sen har vi ju blivit större och är i dag en noterbar europeisk aktör. Mina konkurrenter är ofta kinesiska eller amerikanska bolag. Så det känns kul att kunna behålla Tarsier i Sverige. Värdet är människor som kan skapa framtidens spel och varumärken”, säger Lars Wingefors.

För två månader sedan kunde Sydsvenskan avslöja att Tarsier sökte en ny vd. Andreas Johnsson som varit vd i tre år valde att stiga åt sidan för att istället arbeta som affärsutvecklare i företaget.

”Det var aldrig tanken att jag skulle vara långsiktig på den posten”, sade Andreas Johnsson då.

Det kommer att ta tid innan de kan lansera några nya varumärken.

Kommer den här affären att påverka vd-situationen?

”Jag vill inte föregå den diskussionen. Jag hyser stor respekt för Andreas och det här kommer nog att bli bra”, säger Lars Wingefors.

Tarsier Studios kommer att bli Embracers största enskilda studio i Sverige och Lars Wingefors ser en potential för Tarsier att växa.

”Tarsier ska vara en av våra viktigaste spelstudior. Studion behöver definitivt ännu mer talanger i framtiden. Men det kommer att ta tid innan de kan lansera några nya varumärken”, säger Lars Wingefors.

Artikeln är skriven av Dagens industris och HD Sydsvenskans gemensamma ekonomiredaktion i Skåne. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer