Annons

Annie Lööf från Women in Tech: "Det finns ett före och ett efter #Metoo"

Centerpartiets ledare Annie Lööf, Googles Sverigechef Anna Wikland och initiativtagaren till #Teknisktfel Johanna Mannung i en panel under WIT.
Centerpartiets ledare Annie Lööf, Googles Sverigechef Anna Wikland och initiativtagaren till #Teknisktfel Johanna Mannung i en panel under WIT. Foto: Amanda Lindgren
Artificiell intelligens, kryptovalutor och #teknisktfel. Konferensen Women In Tech samlar världsledande forskare, start-upgrundare och politiker för att diskutera det senaste inom tech-världen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Women In Tech hålls för femte året i rad. Idén är att lyfta inspirerande kvinnor och samlas kring aktuella frågor. Bakom eventet står en rad mäktiga teknikbolag och mediehus som hoppas uppmuntra kvinnor att satsa inom en mansdominerad bransch. Konferensen börjar bli tradition, men kan samtidigt inte bli mer aktuell. Tech-världens svar på höstens #Metoo rörelse, #Teknisktfel, blev en väckarklocka om kvinnors roll i techvärlden. I ett panelsamtal med bland andra Centerpartiets ledare Annie Lööf, Googles Sverigechef Anna Wikland och initiativtagaren till #Teknisktfel Johanna Mannung lyfts frågan vad som ska komma i kölvattnet efter uppropet.

”Jag är säker på att det kommer att vara ett före och ett efter #Metoo. Rörelse representerar en revolution. Det här är gnistan och vi politiker har ett ansvar att bygga vidare på den för ökad jämställdhet, både genom lagar och opinionsbildning”, säger Annie Lööf.

Läs mer: ”Därför vill vise fler kvinnliga techgrundare” 

Som Di tidigare har rapporterat, skrev 1139 kvinnor i teknikbranschen på uppropet, som fick genomslag tillsammans med berättelser om våld, trakasserier och uttryck för att kvinnor inte hör hemma inom teknik. Inför den femte upplagan av konferensen har Women In Tech, tillsammans med nätverket The Social Few, låtit genomföra en undersökning bland sina 4 000 medlemmar. Av dessa uppger 40 procent av de som svarat att de har övervägt att lämna branschen på grund av sexism och ojämlikhet. Över 70 procent uppger att de har fått höra nedsättande kommentarer, blivit utfrysta på jobbet, fått lägre lön eller utsatts för härskartekniker. 

”I samband med uppropet fick in närmare 500 historier, varje lika hemsk, men jag var inte alls förvånad”, säger Johanna Mannung.

Läs mer: Män rankades högre än kvinnor av riskkapitalister – trots liknande prestationer 

Även om andelen kvinnor ökar inom teknikbranschen, grumlar fortfarande statstiken framtidsutsikterna för kvinnor som vill söka sig dit. Di Digital kunde exempelvis nyligen avslöja att kvinnliga entreprenörer fick mindre än 1 procent av det totala riskkapitalet på över 11 miljarder som gick till svenska startupbolag förra året. Techbolagen har ett stort ansvar, menar Anna Wikland, Sverigechef för Google.

”Jag tror att ledningen roll är att skapa en trygga miljöer internt i bolaget, som gör att anställda törs tala öppet om orättvisor, oberoende kön. Det är även viktigt att leda med exempel och bygga ett jämställt bolag i grunden”, säger hon.

Men företagsledningen kan även vara problemet, anser Johanna Mannung.

”Flaggar man för ett problem uppmanas man att gå till sin närmaste chef, men alltför ofta är det just den chefen som är problemet. Vi behöver ett bättre visselblåsarsystem och bättre granskning av bolagen", säger hon.

Konferensen Women in Tech äger rum årligen och sponsras bland annat av Bonnier, som äger Dagens Industri.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer