Annons

WWF hyllar fyra svenska innovationer

Sofie Allert från Swedish Algae Factory och Liselott Johansson från Greater Than. Foto: Swedish Algae Factory och Greater Than. Kollage.
Sofie Allert från Swedish Algae Factory och Liselott Johansson från Greater Than. Foto: Swedish Algae Factory och Greater Than. Kollage.
Fyra svenska innovationer tilldelas WWF :s utmärkelse Climate Solver 2017 för att de har potential att hjälpa till i omställningen till 100 procent förnybar energi.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

En tvättmaskin som inte behöver varmvatten eller kemikalier, alger som förbättrar solceller och en bilförsäkring som läser av förarens körmönster i realtid. Det är några av de svenska innovationer som tilldelas Världsnaturfondens globala utmärkelse Climate Solver 2017.

Dessutom får två innovationer från Norge respektive Finland utmärkelsen, som syftar till att stimulera en omställning till hundra procent förnybar energi. De vinnande bolagen går med i WWF Climate Solvers globala nätverk som består av hundratals innovationsbolag. Nätverket fungerar som ett fönster mot marknaden för att koppla ihop bolegen med potentiella kunder och riskkapitalister.

Här är de svenska bolagen som prisas av WWF:

– Swedish Algae Factory
Foto:
Foto: Swedish Algae Factory

Swedish Algae Factory har utvecklat ett material utvunnet från alger som kan öka effektiviteten på solceller. En bonus är att vatten renas vid tillverkningsprocessen.

Läs mer: Hennes alger ska hjälpa solpaneler fånga upp ljus

– Greater Than
Foto:
Foto: Greater Than

Bolaget har tagit fram en bilförsäkring som styrs efter bilförarens körmönster i realtid. Den baseras på antalet körda mil och hur säkert föraren kör. Eftersom föraren har ekonomiska incitament att köra mindre och spara på utsläpp kan samhället få en säkrare trafik och ett bättre klimat.

Läs mer: Miljoninvestering ska ta smart bilförsäkring till marknaden

– Formconsult
Foto:
Foto: Formconsult

Produktion av cement är en stor källa till koldioxidutsläpp. Formconsult har utvecklat en metod som minskar andelen cement i betong med 20 procent, med bibehållen styrka. Metoden är också snabbare och billigare än traditionella alternativ.

– Scandinavian Water Technology
Foto:
Foto: Scandinavian Water Technology

Bolaget har byggt en tvättmaskin som med hjälp av ett innovativt filtersystem gör att kläder kan tvättas utan kemikalier och varmvatten.

Också två andra nordiska bolag får utmärkelsen. Det handlar om finska Sympower och norska Energynest. Deras digitala lösningar lagrar och reglerar energi från förnybara källor som sol och vindkraft på ett kostnadseffektivt sätt.

Läs mer: 10 bolag som vill göra världen bättre – och visa svarta siffror

"Svenska innovationsbolag har stor potential att minska koldioxidutsläppen globalt och kan bidra till jobb och tillväxt i och utanför Sverige. Men idag är det ofta svårt att skala upp och nå ut till marknaden. Med Climate Solver vill vi lyfta fram bolag med stor klimatpotential och uppmana politiker och beslutsfattare att underlätta för innovationer att nå ut internationellt", säger Stefan Henningsson, senior rådgivare klimat, energi & innovation och globalt ansvarig för Climate Solver på WWF.

Enligt WWF:s beräkningar har de sex innovationerna potential att globalt minska koldioxidutsläppen med mer än 300 miljoner ton per år. Det är mer än de nordiska ländernas samlade årliga koldixiodutsläpp.

Läs mer: Nya bolagstrenden: Att tackla globala problem

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer