Annons

Ygeman: Facken kommer tämja Amazon i Sverige

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).
Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S). Foto: Jack Mikrut
Amazons intåg i Sverige skapar oro hos de svenska fackförbunden. Bolagets affärsmodell kan krocka med den svenska modellen. Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) tror däremot att Amazon kommer rätta sig i ledet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Visby) Den amerikanska jätten Amazons intågande i Sverige har under en längre tid väckt stort intresse bland svenska e-handlare. Med en blandning av spänning, förväntningar och förskräckelse inväntar marknaden bolagets eventuella lansering.

Även den svenska fackföreningsrörelsen väntar med spänning, och ett mått nervositet, in Amazon i Sverige. Bolaget har tyngts ned av rapporter om dålig arbetsmiljö för lagerarbetarna, dessutom har rapporter kommit om att Amazon försökt förhindra anställda från att bilda lokala fackförbund. 

Det gör att den svenska fackföreningsrörelsen nu rustar för strid. Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) tar däremot bolagets intåg med ro.

Ska man vara verksam i Sverige så ska man teckna kollektivavtal.

Under ett LO-seminarium i Almedalen under måndagen frågades ministern ut om Amazons intåg i Sverige.

”Amazon är inte det första eller sista digitala bolaget som skapat sin modell och sedan möter svenska modellen. I Sverige träffar många företag sina första kollektivavtal och det kan vi vara stolta över”, sa Anders Ygeman.

Läs mer: Uppgifter: ”Amazons Sverigeplaner försenade” 

Anders Ygeman menade att den svenska modellen kommer att leda till att Amazon tecknar sitt första kollektivavtal världen över.

Som exempel nämnde S-ministern den japanska klädjätten och H&M-utmanaren Uniqlo, som i Sverige skrev på sitt första kollektivavtal under sensommaren i fjol.

”Ska man vara verksam i Sverige så ska man teckna kollektivavtal”, sa ministern.

Ministern framstod som tämligen självsäker när han menade att Amazon kommer att teckna kollektivavtal.

Han är också säker på att det eventuella svenska kollektivavtalet med Amazon kan leda till bättre villkor för e-handelsjättens medarbetare i andra länder.

”Jag tror att de svenska facken, om de är väl förberedda, kommer kunna tämja även denna jätte. Som man gjort tidigare och därmed förbättra arbetsvillkoren även i andra länder”, sa Anders Ygeman.

Han anser dock att Amazons eventuella etablering i Sverige till syvende och sist är positiv för landet.

”'Välkommen!' säger jag, men du måste följa spelreglerna på svensk arbetsmarknad.”

Läs mer: Amazon bygger vindkraftverk i Sverige 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer