Annons

Ygeman: Landstingen måste erbjuda nätläkarbesök

Anders Ygeman (S), energi- och digitaliseringsminister.
Anders Ygeman (S), energi- och digitaliseringsminister. Foto: Martina Huber
Nätläkarna växer så det knakar och bolagen värderas redan till flera miljarder. Nya digitaliseringsministern Anders Ygeman tycker att det här är en tjänst som landstingen nu måste börja erbjuda, samtidigt vill han pressa ersättningen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Efter den seglivade regeringsbildningsprocessen dök ett nygammalt ansikte upp i Stefan Löfvens minoritetsregering. 

S-profilen och före detta inrikesminister Anders Ygeman, som sedan han fick avgå som minister efter den så kallade it-skandalen på Transportstyrelsen varit gruppledare i riksdagen, är nu tillbaka i regeringsvärmen. I Löfvenregeringen 2.0 har Anders Ygeman fått axla rollen som energi- och digitaliseringsminister. 

”Vi måste se till att vi kan dra nytta av digitaliseringens möjligheter i näringslivet och offentlig sektor. Det gäller både i ekonomiska termer och välfärdsvinster”, säger Anders Ygeman.

Flera meningsmotståndare har poängterat att Anders Ygeman nu fått en ministerpost med ansvar för Sveriges digitala utveckling, när han enligt dem fick sparken som minister efter en skandal som rörde ett handhavande av it-system. Den kritiken borstar han dock lättsamt av sig.

”Jag har väldigt svårt att se kopplingen även om politiska motståndare gör den kopplingen. Transportstyrelsen handlade framför allt om en myndighet och en generaldirektör som bröt mot gällande lagstiftning när hon outsourcade vissa arbetsuppgifter. Jag var ansvarig för den myndighet som avslöjade och lagförde generaldirektören, i det är det väldigt svårt att se att det finns en digital komponent i detta”, säger han.

Anders Ygeman tar över uppdraget som digitaliseringsminister efter miljöpartisten Peter Eriksson. Under Peter Erikssons tid lades flera övergripande strategier kring digitaliseringen, men det konkreta arbetet med att genomföra strategierna kunde bli bättre enligt en rapport från OECD.

Läs mer: Så har det gått för digitaliseringsminister Peter Eriksson 

Bristen på konkret handling är också något Anders Ygeman säger att han vill ta tag i.

”Vi måste gå från en strategisk nivå till operationell nivå och lite mer handling, sedan kan aldrig en it-minister gå in och peka på en myndighet och säga 'det här måste ni fixa till', det måste vara myndigheten själva som gör det. Men vi kan genom olika initiativ få myndigheterna att dra nytta av digitaliseringen.”

En av de viktigaste frågorna på Anders Ygemans höj- och sänkbara ståbord på Vasagatan är digitaliseringen av vården. 

Svenska landsting och regioner tampas med att möta patienternas vårdbehov, bland annat genom att öka möjligheterna för digital hantering av journaler. Det är också en brist som Anders Ygeman själv nämner.

Men den kanske mest aktuella frågan är de så kallade nätläkarna, privata aktörer som erbjuder digital vård. Bland spelarna finns miljardvärderade bolag som Kry, Min Doktor, Doktor.se och vårdkoncernen Aleris satsning Doktor24. 

Det är klart att det är orimligt att de får samma ersättning för 5 minuter, jämfört med att man får 30 minuters besök med en riktig läkare.

Under 2018 gjordes 630 000 vårdbesök genom nätläkare. Det kan jämföras med omkring 220 000 besök för 2017, eller 1,6 procent av totala antalet besök i primärvården, enligt Region Jönköpings och SKL:s, Sveriges kommuner och landsting, statistik. 

”Utifrån patientperspektivet är det naturligtvis otroligt bra för mig att som patient snabbt få möta och få ett omdöme. Som patient finns det all anledning att bejaka det”, säger han och fortsätter:

”Utifrån landstingens intressen finns det två problem. Det ena är betalningsmodellen. Det är klart att det är mycket, mycket billigare att utföra en doktorstjänst utifrån ett it- och telefonigränssnitt. Det andra är att man kan fundera över kvalitet i tjänsten, om den lever upp till de förväntningar man kan förvänta sig för ett vanligt läkarbesök. I min värld är svaret att det här måste vara en tjänst som landstingen tillhandahåller.”

Menar du att det vore bra om landstingen själva tar fram samma tjänst som de privata vårdgivarna levererar i dag?

”Oavsett om den erbjuds i privat eller offentlig regi så borde den inkorporeras i vården. Jag har absolut inget emot att Kry eller någon annan nätläkare fortsätter med sin verksamhet inom ramen för ett landstingsuppdrag. Det är klart att de har utvecklat tjänster och dragit lärdomar som det kan ta lång tid för landstingen att göra", säger han och fortsätter.

"Det är väl mycket bättre att man drar nytta av deras kunskaper, men får in dem i en vårdkedja och ändrar betalmodellen. Det är klart att det är orimligt att de får samma ersättning för 5 minuter jämfört med att man får 30 minuters besök med en riktig läkare.”

Så du vill sänka ersättningarna för de digitala vårdgivarna?

”Det måste vara i förhållande till vad de gör. I vissa fall måste de sänkas, i vissa fall kan den höjas. I dag är den artificiell i den meningen att den inte utgår från kostnaderna och vad de (nätläkarna reds. anm.) ger tillbaka till systemet.”

Utifrån din roll som digitaliseringsminister: Kommer du ligga på SKL och regionerna om digitaliseringen i vården?

”Jag har redan pratat ett första varv med de S-märkta kommun- och landstingsråden om digitaliseringen. På digitaliseringsområdet har vi ett avtal med SKL om att de ska utbilda ledarbefattningar i detta.”

Om regeringen nu håller i fyra år, när kommer man kunna se förändring på grund av ditt arbete med att trycka på landstingen och regionerna i digitaliseringen när det kommer till nätläkare?

”Jag vågar inte svara på det efter mindre än två veckor som digitaliseringsminister. Jag vill träffa dem igen i ett formellt sammanhang först.”

Men vad vill du se för resultat på området?

”Jag vill se att nätläkarna blir en del av det vanliga vårderbjudandet och att de används där de kan göra nytta, men att man i andra delar i det erbjudandet använder andra tjänster. Det som vore bäst nu är att man får en väg in digitalt och att det är Vårdguiden och att de som vill träffa en människa via en digital tjänst får träffa dem så, behöver du träffa en läkare så får du göra det. Har vi en fysisk vårdgaranti så borde man kunna skapa en digital vårdgaranti där du kan få garanterat att samhället ser till att du möter kvalificerad vårdpersonal.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies