Annons

Youtube lanserar musiktjänst – vill konkurrera med Spotify

Youtubes vd Susan Wojcicki.
Youtubes vd Susan Wojcicki. Foto: Reed Saxon
Streamingkriget ser ut att bli allt blodigare. Nu lanserar Youtube en helt egen musiktjänst, som snart ska lanseras i Sverige och resten av världen, för att konkurrera med Spotify.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spotify och Apple Music får nu konkurrens på den jättelika marknaden för musikstreaming. I nästa vecka lanserar nämligen Youtube en helt egen musiktjänst, meddelar det Google-ägda bolaget i en officiell bloggpost.

Tjänsten kommer att heta Youtube Music och ska lanseras både i appformat och som ett program för stationära datorer. Prismodellen är mycket lik Spotifys dito, med en reklamfinansierad version som är gratis för lyssnaren och en premiumversion som ska kosta 9,99 dollar i månaden, motsvarande 86 kronor.

Till en början ska tjänsten lanseras i Australien, Mexiko, Nya Zeeland, Sydkorea och USA. Men Youtube pekar redan nu ut de flesta stora länder i Europa som potentiella marknader att gå in i närtid, däribland Sverige och övriga Norden.

Läs mer: Youtube uppe i 1,8 miljarder användare

Youtube är fortfarande knapphändiga med information om hur artisterna ska ersättas och hur musikkatalogen kommer att se ut. Produktchefen Elias Roman skriver dock att de låtar som redan i dag finns i musikvideoformat på Youtube kommer att kompletteras med "tusentals spellistor" och "miljontals officiella versioner av låtar och album".

”Dagarna då man behövde hoppa fram och tillbaka mellan flera musikappar och Youtube är över”, skriver Elias Roman.

Under 2017 tecknade Youtube långsiktiga avtal med de bägge skivjättarna Universal och Warner. Det har även förekommit uppgifter om att det tredje stora skivbolaget Sony satt sitt bläck på pappret för samma uppgörelse. Tidigare hade Youtube kritiserats för att hålla tillbaka intäkterna inom musikbranschen.

Youtube uppger samtidigt att ungefär en miljard människor redan lyssnar på musik via deras sajt varje månad. Det kan jämföras med Spotifys 175 miljoner månatliga aktiva användare.

Läs mer: Youtube i avtal med skivjättar – öppnar för streamingtjänst 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer