Annons

Youtube-stjärnan vill locka fler tjejer till techscenen

Clara Henry har skrivit förordet till boken ”Project prep”, som ska locka fler tjejer till techscenen.
Clara Henry har skrivit förordet till boken ”Project prep”, som ska locka fler tjejer till techscenen.
Clara Henry är en av Sveriges mest välkända Youtube-profiler. Nu ställer hon sig bakom boken ”Projekt prep” för att få fler tjejer att satsa på en karriär inom teknik.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Videobloggaren Clara Henry har över 390 000 prenumeranter och över 50 miljoner visningar på Youtube. Hon har även gjort sig ett namn i andra kretsar genom att blogga i olika tidningar, varit programledare för Melodifestivalen och genom boken ”Ja jag har mens, hurså?” som släpptes i fjol.

Nu vill hon uppmuntra fler tjejer att göra sig en karriär på den mansdominerade techscenen och har skrivit förordet till den skönlitterära boken ”Project prep”, som handlar om en 13-årig tjej som bygger en app om mode.

”Det är så viktigt att peppa unga tjejer att söka sig till mansdominerade områden just för att det finns så många snubbar som sitter i höga maktpositioner och det ligger så inrotat i hela kulturen”, säger hon till Di Digital inför ett uppträdande för skolelever för Sime Next.

Läs även: Här är kvinnorna som formar tech-Sveriges framtid

Clara Henry ser ett speciellt stort problem med mansdominansen i branschens toppskikt, eftersom det gör att kvinnors problemställningar kommer i skymundan. Hon tar upp Apples stora hälsosatsning som ett exempel.

”Man kunde mäta sin sömn, träning, hur man mådde – det skulle täcka allt. Men de hade inte med det minsta lilla om mens. De glömde bort halva världens befolkning och indirekt sa de att kvinnors kropp inte är lika viktig, samtidigt som mensen är en av de största indikatorerna på att kroppen funkar som den ska. Det behövs tjejer för att ändra på det”, säger hon.

Boken “Project prep” är skriven utifrån en idé av den holländska entreprenören Janneke Niessen som vill se fler kvinnor göra samma resa som hon har gjort.

”Jag bestämde mig för att skapa en förebild för unga tjejer. Huvudpersonen i boken bygger en app, skapar ett företag och upplever allt som en tech-entreprenör gör, säger Janneke Niessen.

Di Digital har i flera artiklar rapporterat om mansdominansen på den svenska startupscenen, både bland riskkapitalister och entreprenörer. Enligt Di Digitals granskning görs nio av tio svenska riskkapitalinvesteringar i bolag med manliga grundare.

Ett argument till varför det saknas kvinnliga techentreprenörer är bristen på kvinnliga förebilder. Aktörer som Clara Henry och musikstjärnan Robyn, som är en av inititivtagarna till techfestivalen Tekla, har möjligheten att uppmuntra fler unga tjejer att satsa på en tech-karriär.

”Det är skitviktigt att vara förebild men det är bara tjejer som blir det. Killar blir inte det automatiskt utan har en annan valfrihet”, säger Clara Henry.

Vad tror du man ska göra för att få tjejer att välja en karriär inom tech?

”Att sprida kunskap och visa att möjligheterna finns. Jag kan tänka mig att det är många som drömmer om att komma in i branschen men känner sig ständigt motarbetade eller känner att man är tjej och inte kan sånt.”

Läs även: Kommentar: It-nörden är förlegad

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies