Annons

Haussade teknikbolaget expanderar i Sverige – AMF satsar 300 miljoner

Stina Ehrensvärd är medgrundare och vd för Yubico, som utvecklar en it-säkerhetslösning med hårdvarunycklar. Foto: Yubico
Stina Ehrensvärd är medgrundare och vd för Yubico, som utvecklar en it-säkerhetslösning med hårdvarunycklar. Foto: Yubico
Teknikprofilen Stina Ehrensvärds livsverk Yubico ökar produktionen i Sverige och börjar hyra ut sin säkerhetsnyckel. Pensionsjätten AMF förstärker it-säkerhetsföretagets kassa med en investering på 300 miljoner.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

AMF satsar 300 miljoner i Yubico och går in som femte största ägare i it-säkerhetsföretaget. Yubico har nio av tio techjättar på sin kundlista och har varit med och utvecklat en säkerhetsstandard tillsammans med Google.

Investeringen motsvarar en värdering på 6 miljarder kronor.

Som Di Digital tidigare har rapporterat tidigare ställde Yubico om snabbt under coronutbrottet och efterfrågan på bolagets säkerhetsnyckel har fortsatt under krisen.

”Det ser faktiskt ganska lovande ut”, sa Stina Ehrensvärd om vårens intäktsutveckling i en intervju i maj.

Yubico har varit lönsamt i sex år i rad, och i flera år har Stina Ehrensvärd fått uppmaningen av bolagets investerare att satsa på tillväxt och inte lönsamhet. Men under coronakrisen har ägarna ändrat uppfattning och i år är det återigen lönsamhet, men även tillväxt som gäller.

Läs också: Hon driver techjättarnas svenska favoritbolag: ”Vi räknar med fortsatt tillväxt”

”Det fanns några saker som hindrade oss i vår tillväxt tidigare. Den ena var att det inte fanns något bra stöd för oss i iOS, det andra var att vi behövde någon form av leveranstjänst för nycklarna och den tredje var att företag vill hyra istället för att äga nycklarna”, säger Stina Ehrensvärd i en artikel på Breakit om AMF:s investering.

De tre sakerna har nu bolaget på plats och har även, sedan i början av året, utökat sin produktion av säkerhetsnyckeln i Sverige.

”Våra produktionspartners i Sverige har visat sig hålla högre kvalitet till en lägre kostnad och därför har vi utökat vår produktion i Sverige till förmån för USA”, sa Stina Ehrensvärd till Di Digital i maj.

Yubico har sitt huvudkontor i Stockholm, men även ett kontor i Silicon Valley och totalt runt 260 anställda utspridda i sju länder.

Bokslutet för 2019 är ännu in inrapporterat, men till Breakit säger Stina Ehrensvärd att omsättningen landar strax under målet på mellan 700 miljoner kronor och 1 miljard kronor. Under 2018 uppgick omsättningen till 379 Mkr, en ökning med drygt 63 procent jämfört med året före.  

Den förra kapitalrundan var i augusti förra året, då Yubico fick in en investering på 25 miljoner dollar – motsvarande runt 230 Mkr i dagens penningvärde. Rundan leddes av det Kalifornien-baserade riskkapitalbolaget Meritech Capital Partners. Med i den var också det svenska investmentbolaget Bure. 

Bland övriga investerare finns även det ansedda riskkapitalbolaget Andreessen Horowitz och mjukvarujätten Salesforces grundare Marc Benioff.

Länk till acast

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer