Hoppa till innehållet

Yubicos vd: ”Därför nobbade vi techjätten”

Yubicos grundare Stina Ehrenswärd vill fortsätta att bygga sitt säkerhetsbolag på egen hand. Nyligen nobbade hon en investering från en känd techjätte som skulle höjt värderingen från tidigare 2,1 miljarder kronor. ”Tajmingen var inte rätt”, säger hon.

Säker på sin sak: Stina Ehrenswärd, vd och grundare på Yubico.
Säker på sin sak: Stina Ehrenswärd, vd och grundare på Yubico.Foto: Patrik Olsson

Hon är Sveriges tyngsta kvinnliga techgrundare. Och just nu rekryterar hon personal för att dubbla storleken på Yubicos Stockholmskontor från 35 till 70 medarbetare. 

Men än så länge väljer vd Stina Ehrenswärd att bo kvar i Palo Alto, tillsammans med sin medgrundare och make Jakob som är teknikchef på bolaget. Paret flyttade dit sedan de medverkat i ”Security Now”, en ledande podcast för säkerhetsnördar. Avsnittet uppmärksammats av Google, som hörde av sig med prat om samarbete.

”Vi flyttade till Silicon Valley 2011 och tänkte att vinner vi de stora teknikbolagen där så vinner vi hela världen”, säger Stina Ehrenswärd, som är på blixtvisit vid huvudkontoret nära Hötorget i Stockholm.

Sju år efter USA-flytten har Yubico sålt miljontals av sina it-säkerhetsnycklar till kunder i 160 länder. Nycken ser ut som en liten USB-sticka och kan kopplas till datorn eller blippas mot mobilen via Near Field Communication, NFC i korthet. Den skickar sedan krypterade koder som raderar behovet för långa lösenord eller inloggning via olika sms-lösningar. Som mest behöver användaren komma ihåg är en pinkod på fyra siffror som funkar överallt. 

Sökjätten Google var länge en av Yubicos första och största kunder. De har under flera år gett sina anställda så kallade Yubikeys för att hantera it-säkerheten. Men tekniken används i dag även av många av USA:s andra techjättar: Microsoft, Facebook, Amazon, Dropbox och Mozilla till exempel. 

Yubico jobbar även för att göra tekniken mer kompatibel med Apples produkter. De kommande åren är ambitionen att nyckeln ska byggas in i allt fler datorer, surfplattor och telefoner. 

Läs mer: Svenska Yubico utmanas av Google: ”Bästa erkännandet man kan få”

Yubico har även tillsammans med Google utvecklat en branschstandard med öppen källkod som heter U2F. Detta har bland annat resulterat i att Google börjat konkurrera med sin egen säkerhetsnyckel, som är snarlik den Yubico tagit fram. Det är dock inget som oroar Stina Ehrenswärd. Lyckas Yubico etablera en ny branschstandard ser hon det som en seger, även om det innebär konkurrens. 

”Vi gör som Ericsson gjorde när de tog fram gsm-standarden för mobiltelefoni", säger hon.

Sedan flytten till Silicon Valley har Yubico ökat antalet anställda från 7 till 160. Merparten jobbar på kontoret i Palo Alto där Yubico betalar höga löner. Snittlönen på bolaget är hela 129 000 kronor per månad, enligt Di Digitals genomgång. Men Stina Ehrenswärd tonar ner förväntningarna för de som söker jobb på Stockholmskontoret.

Läs mer: Yubico betalar bäst – här är lönerna på 40 svenska techbolag  

”Lönerna i Sverige är lägre”, varnar hon och visar upp siffror som tyder på en snittlön på 67 000 kronor.

Yubico har sedan starten 2007 tagit in över 260 miljoner kronor i riskkapital från bland annat det anrika riskkapitalbolaget Andreessen Horowitz. Även tunga affärsänglar har investerat – som Salesforce grundare Marc Benioff och Yubicos ordförande Ram Shriram, som var ledamot i Googles första styrelse och står Jeff Bezos nära. 

Men grundarna och teamet äger fortfarande kring 45 procent av bolaget, som har varit vinstdrivande de senaste sex åren. I fjol omsatte Yubico 232 miljoner kronor.

”Omsättningen blir en halv miljard 2018. Nästa år omsätter vi en miljard kronor”, säger Stina Ehrenswärd.

Yubicos senaste värdering på 2,1 miljarder kronor gör bolaget till nummer nio på Di Digitals lista över de 21 miljardvärderade techbolag som har grundats av svenskar men ännu inte sålts eller noterats. Men mycket tyder på att bolaget snart klättrar på listan.

”Vi fick nyligen ett erbjudande om en investering som skulle höja vår värdering. Det kom från ett företag med mycket pengar som ville vara en strategisk partner”, säger Stina Ehrenswärd.

Oj, var det typ Google – eller Microsoft som ville köpa er?

(Stina Ehrenswärd ler och är tyst.)

”...Men tajmingen är inte rätt. Vi vill ju göra internet säkrare för alla typer av datorer och plattformar med hjälp av inbyggd mjukvara och hårdvara. Vi räknar med att vara oberoende i flera år framöver.”

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera