Annons

Zalandos betygssystem för anställda kritiseras för att likna Stasi-metoder

Cristina Stenbeck, huvudägare i Kinnevik.
Cristina Stenbeck, huvudägare i Kinnevik.
Kinneviks klädjätte Zalando tillämpar ett betygssystem för anställda vid huvudkontoret i Berlin som liknas vid den östtyska underrättelsetjänsten Stasis metoder. Det framgår av en rapport, skriver Sveriges Radio.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det handlar om att de anställda betygsätter varandra. Syftet är att få feedback för höja produktiviteten och främja medarbetarnas utveckling.

Men upplägget kritiseras för att det blir en konstant övervakning där de anställda aldrig vet om man betygsätts för sina handlingar eller ord.

”Det skapar ständig misstro, stress och press”, säger Sascha-Christopher Geschke vid Humboldtuniversitetet i Berlin som med en kollega skrivit rapporten.

Politiker från båda sidor liksom fackförbund kräver nu att betygssystemet tas bort medan Zalando avvisar detta. Betygssystemet är under utredning för att fastställa om det är lagligt.

Enligt den senaste ägarlistan på Zalando äger Kinnevik 26 procent av klädjätten. 

Läs mer: Strejk vid Amazons tyska lager – riskerar drabba svenska kunder 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer