Annons

Zennström går in i svensk-amerikansk IoT-startup

Entreprenören och investeraren Niklas Zennström.
Entreprenören och investeraren Niklas Zennström. Foto: Joey Abrait
Skype-grundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico leder en kapitalrunda på 90 miljoner kronor i Oden Technologies. Det USA-baserade IoT-bolaget har svensken Willem Sundblad som medgrundare. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den New York-baserade startupen Oden Technologies grundades 2014 av svensken Willem Sundblad, som tidigare studerat vid Lunds universitet, och Peter Brand. Nu fyller bolaget på kassan med 10 miljoner dollar, motsvarande 90 miljoner kronor.

Skype-grundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico är ledande investerare i kapitalrundan. Även EQT Ventures, som var med och investerade 30 Mkr i bolaget i fjol, försvarar sin position i Oden Technologies.

Läs mer: Svenskgrundade Oden tar in 30 miljoner kronor 

Bolaget är verksamt inom IoT-sektorn och riktar sig till kunder inom industrin. De samlar in all data från produktionen, som sedan skickas till en uppkopplad molntjänst för analys. Där kan fabriksägarna i realtid övervaka och optimera processerna, liksom enklare identifiera brister eller störningar, för att i slutänden skapa effektivare flöden.

De nya pengarna ska både finansiera fortsatt produktutveckling och stärka Oden Technologies marknadsföring, för att öka tillväxten av nya kunder. 

Niklas Zennström kliver nu in som ledamot i Oden Technologies styrelse. Sedan tidigare har batterifabriken Northvolts grundare Peter Carlsson också investerat i bolaget.

Bolaget har nu totalt tagit in 16 miljoner dollar, motsvarande ungefär 144 Mkr, i riskkapital. Däremot har Willem Sundblads bolag varken offentliggjort sin omsättning eller resultat.

Läs mer: Efter Rdio-konkursen - nu hyllas Daniel Ek av Niklas Zennström

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer