Annons

Zennström: ”Om vi inte agerar nu kommer vi se en eko-kollaps”

Vice statsminister Isabella Lövin och techprofilen Niklas Zennström höll inledningstalen på Sthlm tech fests andra dag.
Vice statsminister Isabella Lövin och techprofilen Niklas Zennström höll inledningstalen på Sthlm tech fests andra dag. Foto: Patrik Olsson. Kollage.
Det är dags att agera, och entreprenörer har en roll att spela när världen ställer om. Det är budskapet från Niklas Zennström och Isabella Lövin som inledningstalar på techkonferensen Solutions.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Målet med temat för den andra dagen på Sthlm tech fest – Solutions – är att finna lösningar till FN:s 17 mål för hållbar utveckling. Målen som antogs i september 2015 och löper fram till 2030 inkluderar allt från klimatförändringar till mänskliga rättigheter och tillgång till mat och rent vatten. Under dagens presenterar en rad startupbolag på hållbarhetsområdet sina verksamheter.

 ”Världen har många utmaningar. Klimatförändringar är en, och den är i allra högsta grad verklig. De senaste åren har varit rekordvarma och förändringen i klimatet märks redan i världen i form av torka och extremväder”, säger vice statsminister Isabella Lövin när hon talar från scenen.

Hon lyfter även fram de globala problemen med miljontals människor på flykt och hotet mot världshaven i form av utfiskning och utsläpp av plaster.

Jag vägrar vara del av en generation som är medvetna om problemet utan att agera.

Hon konstaterar att det handlar om stora utmaningar som saknar snabba lösningar. Samtidigt säger hon sig vara optimistisk, inte minst över det faktum att världens ledare förra året lyckades enas kring FN:s 17 mål för hållbar utveckling.

”Nu handlar det om att skapa en vilja till förändring. Vi har ett momentum, inte minst här på Solutions. Vi befinner oss vid rätt tid och på rätt plats i världen för att åstadkomma förändring”, säger Isabella Lövin.

Skypegrundaren och investeraren Niklas Zennström har även han gjort sig känd som en starkt förespråkare för en mer hållbar utveckling. Bland de bolag med grön inriktning som han själv investerat i finns den vattenrenande duschen Orbital Systems, som även de finns på plats under Solutions.

”Vi kan inte luta oss tillbaka och låta politiker sköta allt. Förändring kommer inte bara från politiker utan från oss som entreprenörer och innovatörer”, säger han.

Vi befinner oss vid rätt tid och på rätt plats i världen för att åstadkomma förändring.

Niklas Zennström menar att mänskligheten tänker fel och agerar på ett ohållbart sätt.

”Vi lever inte hållbart, vi förstör planeten. Sedan början av den industriella revolutionen har vi lärt oss att utveckling är samma sak som att konsumera mer och mer resurser. Samtidigt tror vi att resurser är oändliga. Men det är inte sant”, säger han.

”Många är medvetna om klimatförändring är ett problem. Jag vägrar vara del av en generation som är medvetna om problemet utan att agera”, säger Skypegrundaren.


FN:s mål för hållbar utveckling

FN:s 17 mål för hållbar utveckling (UN Sustainable Development Goals eller SDG:s) antogs i september 2015 och ersätter de så kallade Millenniemålen. Till skillnad från Millenniemålen, vars huvudfokus var fattigdomsbekämpning, inkluderar de nya målen även miljö och hållbarhet, samhällsstyrning och mänskliga rättigheter. Målen gäller fram till 2030.

 1. Avskaffa fattigdom i alla dess former, överallt.
 2. Avskaffa hunger, uppnå tryggad livsmedelsförsörjning och förbättrad nutrition samt främja ett hållbart jordbruk.
 3. Säkerställa hälsosamma liv och främja välbefinnande för alla i alla åldrar.
 4. Säkerställa en inkluderande och likvärdig utbildning av god kvalitet och främja livslångt lärande för alla.
 5. Uppnå jämställdhet och stärka alla kvinnors och flickors egenmakt.
 6. Säkerställa tillgången till och en hållbar förvaltning av vatten och sanitet för alla.
 7. Säkerställa tillgång till en ekonomiskt överkomlig, tillförlitlig, hållbar och modern energi för alla.
 8. Verka för varaktig, inkluderande och hållbar ekonomisk tillväxt, full och produktiv sysselsättning med anständiga arbetsvillkor för alla. 
 9. Bygga motståndskraftig infrastruktur, verka för en inkluderande och hållbar industrialisering samt främja innovation.
 10. Minska ojämlikhet inom och mellan länder.
 11. Gör städer och bosättningar inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara.
 12. Säkerställa hållbara konsumtions- och produktionsmönster.
 13. Vidta omedelbara åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna och dess konsekvenser.
 14. Bevara och nyttja haven och de marina resurserna på ett hållbart sätt för en hållbar utveckling. 
 15. Skydda, återställa och främja ett hållbart nyttjande av landbaserade ekosystem, hållbart bruka skogar, bekämpa ökenspridning, hejda och vrida tillbaka markförstöringen samt hejda förlusten av biologisk mångfald. 
 16. Främja fredliga och inkluderande samhällen för hållbar utveckling, tillhandahålla tillgång till rättvisa för alla samt bygga upp effektiva, och inkluderande institutioner med ansvarsutkrävande på alla nivåer.
 17. Stärka genomförandemedlen och återvitalisera det globala partnerskapet för hållbar utveckling.

Källa: Sida.


Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer