Hoppa till innehållet

Zennström: ”Om vi inte agerar nu kommer vi se en eko-kollaps”

Det är dags att agera, och entreprenörer har en roll att spela när världen ställer om. Det är budskapet från Niklas Zennström och Isabella Lövin som inledningstalar på techkonferensen Solutions.

Vice statsminister Isabella Lövin och techprofilen Niklas Zennström höll inledningstalen på Sthlm tech fests andra dag.
Vice statsminister Isabella Lövin och techprofilen Niklas Zennström höll inledningstalen på Sthlm tech fests andra dag.Foto: Patrik Olsson. Kollage.

Målet med temat för den andra dagen på Sthlm tech fest – Solutions – är att finna lösningar till FN:s 17 mål för hållbar utveckling. Målen som antogs i september 2015 och löper fram till 2030 inkluderar allt från klimatförändringar till mänskliga rättigheter och tillgång till mat och rent vatten. Under dagens presenterar en rad startupbolag på hållbarhetsområdet sina verksamheter.

 ”Världen har många utmaningar. Klimatförändringar är en, och den är i allra högsta grad verklig. De senaste åren har varit rekordvarma och förändringen i klimatet märks redan i världen i form av torka och extremväder”, säger vice statsminister Isabella Lövin när hon talar från scenen.

Hon lyfter även fram de globala problemen med miljontals människor på flykt och hotet mot världshaven i form av utfiskning och utsläpp av plaster.

Jag vägrar vara del av en generation som är medvetna om problemet utan att agera.

Hon konstaterar att det handlar om stora utmaningar som saknar snabba lösningar. Samtidigt säger hon sig vara optimistisk, inte minst över det faktum att världens ledare förra året lyckades enas kring FN:s 17 mål för hållbar utveckling.

”Nu handlar det om att skapa en vilja till förändring. Vi har ett momentum, inte minst här på Solutions. Vi befinner oss vid rätt tid och på rätt plats i världen för att åstadkomma förändring”, säger Isabella Lövin.

Skypegrundaren och investeraren Niklas Zennström har även han gjort sig känd som en starkt förespråkare för en mer hållbar utveckling. Bland de bolag med grön inriktning som han själv investerat i finns den vattenrenande duschen Orbital Systems, som även de finns på plats under Solutions.

”Vi kan inte luta oss tillbaka och låta politiker sköta allt. Förändring kommer inte bara från politiker utan från oss som entreprenörer och innovatörer”, säger han.

Vi befinner oss vid rätt tid och på rätt plats i världen för att åstadkomma förändring.

Niklas Zennström menar att mänskligheten tänker fel och agerar på ett ohållbart sätt.

”Vi lever inte hållbart, vi förstör planeten. Sedan början av den industriella revolutionen har vi lärt oss att utveckling är samma sak som att konsumera mer och mer resurser. Samtidigt tror vi att resurser är oändliga. Men det är inte sant”, säger han.

”Många är medvetna om klimatförändring är ett problem. Jag vägrar vara del av en generation som är medvetna om problemet utan att agera”, säger Skypegrundaren.


FN:s mål för hållbar utveckling

FN:s 17 mål för hållbar utveckling (UN Sustainable Development Goals eller SDG:s) antogs i september 2015 och ersätter de så kallade Millenniemålen. Till skillnad från Millenniemålen, vars huvudfokus var fattigdomsbekämpning, inkluderar de nya målen även miljö och hållbarhet, samhällsstyrning och mänskliga rättigheter. Målen gäller fram till 2030.

  1. Avskaffa fattigdom i alla dess former, överallt.
  2. Avskaffa hunger, uppnå tryggad livsmedelsförsörjning och förbättrad nutrition samt främja ett hållbart jordbruk.
  3. Säkerställa hälsosamma liv och främja välbefinnande för alla i alla åldrar.
  4. Säkerställa en inkluderande och likvärdig utbildning av god kvalitet och främja livslångt lärande för alla.
  5. Uppnå jämställdhet och stärka alla kvinnors och flickors egenmakt.
  6. Säkerställa tillgången till och en hållbar förvaltning av vatten och sanitet för alla.
  7. Säkerställa tillgång till en ekonomiskt överkomlig, tillförlitlig, hållbar och modern energi för alla.
  8. Verka för varaktig, inkluderande och hållbar ekonomisk tillväxt, full och produktiv sysselsättning med anständiga arbetsvillkor för alla. 
  9. Bygga motståndskraftig infrastruktur, verka för en inkluderande och hållbar industrialisering samt främja innovation.
  10. Minska ojämlikhet inom och mellan länder.
  11. Gör städer och bosättningar inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara.
  12. Säkerställa hållbara konsumtions- och produktionsmönster.
  13. Vidta omedelbara åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna och dess konsekvenser.
  14. Bevara och nyttja haven och de marina resurserna på ett hållbart sätt för en hållbar utveckling. 
  15. Skydda, återställa och främja ett hållbart nyttjande av landbaserade ekosystem, hållbart bruka skogar, bekämpa ökenspridning, hejda och vrida tillbaka markförstöringen samt hejda förlusten av biologisk mångfald. 
  16. Främja fredliga och inkluderande samhällen för hållbar utveckling, tillhandahålla tillgång till rättvisa för alla samt bygga upp effektiva, och inkluderande institutioner med ansvarsutkrävande på alla nivåer.
  17. Stärka genomförandemedlen och återvitalisera det globala partnerskapet för hållbar utveckling.

Källa: Sida.


Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera