Annons

Zennströms Atomico tar in 6,2 miljarder kronor

Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico tar in 6,2 miljarder kronor i en ny fond. Det visar dokument från SEC, skriver Techcrunch som fått summan bekräftad av bolaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I januari rapporterade Di Digital att Atomico var nära att ta in mellan 7 och 10 miljarder kronor i en ny fond. Nu står det klart att summan blir 6,2 miljarder (750 miljoner dollar). Det framgår av dokument från den amerikanska finansinspektionen SEC som nyhetssajten Techcrunch tagit del av. De skriver att de fått siffran bekräfad av bolaget.

Trots att siffran var något mindre än väntat är det ett stort steg upp, jämfört med Atomicos tredje fond på 3,9 miljarder kronor (476,6 miljoner dollar) från 2013.

Bakom Atomico står Skypegrundaren Niklas Zennstrom, samt tech-profilerna Mattias Ljungman, Hiro Tamura, Haroldo Korte, Yann DeVries och Siraj Khaliq.

Riskkapitalbolaget har nyligen expanderat sitt entreprenörsprogram. Idag gör man en del investeringar ihop med grundare som Alexander Asseily, mannen bakom Jawbone och State, Brent Hoberman, en av grundarna till Lastminute.com och Made.com, samt Ilkka Paananen och Mikko Kodisoja, männen bakom det finska spelundret Supercell, skriver Techcrunch.

Några av Atomico’s största investeringar sedan starten är de finska spelbolagen Rovio med succéspelet Angry Birds och Supercell med succéspelet Clash of Clans. Man var även en tidig investerare i Climate Corp, som såldes till Monsanto for cirka 8 miljarder kronor 2013.

I Sverige är Atomico delägare i Wrapp, Klarna och Truecaller.

Som Di Digital raporterat tidigare har Niklas Zennström tidigare i år rekryterat en rad tunga namn till Atomico i år.

Bland annat har Spotifys tidigare marknadschef Sophia Bendz anställts för att arbeta med marknadsföring, varumärkesstrategi och kommunikation samt hjälpa till att leta efter nya investeringsobjekt för Atomico i Stockholm. Hon blir Atomicos första egna representant på plats i Stockholm.

Läs mer: Hon ska hitta Zennströms nya Spotify

I samma veva rekryterade Atomico Niall Wass, operativ chef på Uber, Supercell-grundarna Mikko Kodisoja och Ilkka Paananen, och Carter Adamson, tidigare på Skype och grundare av startupbolaget Rdio.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies