Annons

First North-bolag ska utveckla självkörande elfordon – rusar över 100 procent

Clean Motions storägare Niklas Zennström och bolagets fordon Zbee, som nu ska utvecklas i en självkörande modell.
Clean Motions storägare Niklas Zennström och bolagets fordon Zbee, som nu ska utvecklas i en självkörande modell. Foto: Di och press.
Den First North-noterade tillverkaren Clean Motion ska börja utveckla en självkörande variant av sitt trehjuliga elfordon, med finansiellt stöd från Trafikverket. Aktien hoppar glädjeskutt efter beskedet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Clean Motion ska börja utveckla en självkörande variant av sitt elfordon Zbee, anpassat för leveranser. 

Bolaget tillverkar så kallade tuk-tuks, trehjuliga taxifordon som drivs på el. En av de största kunderna är startupbolaget Bzzt som kör bilarna på Stockholms gator – men man levererar även till den indiska taxijätten Ola.

Utvecklingen av en självkörande modell kommer att vara en del i ett projekt med en löptid på två år som delfinansieras av Trafikverket

I april beviljades Clean Motion en företagsrekonstruktion, som fortfande pågår.

Bolaget har haft likviditetsproblem under en längre tid och licensförsäljningen av fordonen har gått trögt, särskilt under coronapandemin.

En av bolagets mest kända delägare är Skype-miljardären Niklas Zennström, som kontrollerar drygt 4 procent av aktierna enligt ägardatatjänsten Holdings.

Aktien tog ett enormt glädjeskutt efter nyheten om de självkörande fordonen och steg med över 100 procent på First North, om än från låga nivåer. Efter rusningen uppgår börsvärdet till ungefär 44 miljoner kronor. (Följ kursen här.) 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer