Annons

Zennströms stjärninvesterare pekar ut sina favoritbolag

Sophia Bendz är i Helsingfors för att besöka techfestivalen Slush.
Sophia Bendz är i Helsingfors för att besöka techfestivalen Slush. Foto: Josefine Stenersen (Di).
Atomicos partner Sophia Bendz firar ett år i rollen och hoppas snart göra sin första investering i ett svenskt bolag. Techprofilen sågar samtidigt Wework, hyllar stiftelsen Norrsken och pekar ut välgörande startups som det nya svarta. ”Jag har själv en akut kriskänsla i kroppen när det kommer till miljön”, säger hon.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Helsingfors) För drygt ett år sedan blev techprofilen Sophia Bendz befordrad till partner på Atomico. Hon hade dessförinnan agerat rådgivare åt det välrenommerade riskkapitalbolaget i tre år.

”Jag reser mycket, träffar fler entreprenörer och försöker marknadsföra Atomico på konferenser. Det innebär mer tryck och ansvar än tidigare, men det är också väldigt roligt”, säger Sophia Bendz.

Atomico har sin bas i London och grundades 2006 av den svenske Skype-miljardären Niklas Zennström. Sophia Bendz är i sin roll bland annat ansvarig för deras investeringar i Norden. 

2019 har varit ett år med fortsatt högtryck inom techsektorn. Di Digital kunde nyligen rapportera att 22 miljarder investerats i svenska startups sedan årsskiftet. 

Den bilden bekräftas av en ny rapport från Atomico. Investeringarna i Sverige närmar sig nu 3 miljarder dollar, eller 29 miljarder kronor, vilket gör marknaden till den fjärde största i Europa. Det är ett nästan tre gånger så högt belopp som under 2018.

Jag blir provocerad av hur Wework har hanterats. Vi är verkligen inte för upplåsta värderingar.

Sophia Bendz berättar att Atomico årligen träffar runt 2 000 nya bolag, men att man i slutänden bara gör ett tiotal investeringar. Och de ska gärna ge en potentiell avkastning på minst tio gånger pengarna.

”Det finns verkligen ingen brist på bolag, så det tråkiga med mitt jobb är att jag måste säga nej till majoriteten av dem. För Atomico är det allra viktigaste att bolaget har potential att bli vinnare inom sin kategori, likt Spotify blivit inom musik och Amazon för böcker”, säger hon.

Sophia Bendz vet kanske bättre än någon vad som krävs för att bygga ett världsledande techbolag. Hon var en av de allra första anställda på Spotify och ansvarade för streamingbolagets varumärkesstrategi och marknadsföring från starten fram till 2014. 

Ni har inte gjort några nya investeringar i Sverige i år. Hur kommer det sig? 

”Det är nog mest en tillfällighet. Vi håller just nu på att arbetar med ett svenskt bolag som drivs av en mycket spännande entreprenör. Den affären hoppas vi kunna göra klart snart”, säger Sophia Bendz.

Konkurrensen inom den nordiska riskkapitalvärlden är dock hård. I år har Creandum, Northzone och EQT Ventures tagit in 2,5, 5 respektive 7 miljarder kronor till sina nya fonder. Atomicos senaste fond från 2017 uppgår också till ungefär 7 miljarder kronor.

”Det blir förstås en mer konkurrensutsatt marknad. Men jag vill inte armbåga fram, utan snarare undersöka hur vi kan göra fler affärer tillsammans. Jag tror vi kan skapa mycket värde ihop genom att dra nytta av våra olika erfarenheter”, säger Sopha Bendz. 

På andra sidan Atlanten har kontorshotellet Weworks inställda börsnotering lett fram till en ökad kritik mot hur riskkapitalet väljer att finansiera kraftigt förlustdrivande bolag. Men Sophia Bendz menar att det Softbank-ägda bolagets krasch inte har påverkat hennes arbete nämnvärt.

”Jag blir provocerad av hur Wework har hanterats. Vi är verkligen inte för upplåsta värderingar, det är inte hållbart. Som tur är känns Europa fortfarande lite nyktrare på den punkten”, säger hon.

Unga talanger vill inte längre jobba på banker och tjäna stora bonusar.

Utöver sitt värv på Spotify och Atomico har Sophia Bendz blivit en av Sveriges viktigaste förebilder för kvinnor i techbolag. Hon gläds över att jämställdheten inom sektorn förbättras, även om det återstår en hel del arbete.

Di Digital kunde tidigare i år visa att antalet partners i kvinnliga riskkapitalbolag växt från knappt en enda för fyra år sedan till 22 procent.

”I år upplever jag att det blivit ett större fokus på jämställdhet och mångfald. De flesta förstår att det finns ett behov av att hitta fler kvinnliga grundare – och arbetar också hårdare för att nå det”, säger Sophia Bendz.

Läs mer: Snabb ökning av andelen kvinnliga partners i riskkapitalbolag 

När det kommer till vilken sektor som är mest intressant för tillfället pekar Sophia Bendz ut världsförbättrande bolag.  

”Jag har själv en akut kriskänsla i kroppen när det kommer till miljön, precis som många i min egen ålder och kanske inte minst de som är ännu yngre. Nu ser vi en framväxt av bolag som attackerar den här stora frågan: vare sig det är inom jordbruk, transport, jämställdhet, mat eller sjukvård”, säger hon.

Hon hyllar också Klarna-grundaren Niklas Adalberths välgörande stiftelse Norrsken, för att ha satt begreppet ”impact-investing” på agendan.

”Norrsken har verkligen varit med och byggt upp en grund som vi alla kan bygga vidare från. Den stora fördelen för välgörande bolag är att de kan attrahera spetskompetensen. Unga talanger vill inte längre jobba på banker och tjäna stora bonusar, utan de vill göra en verklig skillnad i sin karriär”, säger Sophia Bendz.

I flera år har Sophia Bendz varit en prominent affärsängel inom den svenska techsektorn. Hon gör fortfarande privata investeringar och har ett 30-tal startups i sin portfölj, med en stark slagsida av bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer.

Men Sophia Bendz leder också ett program på Atomico som ska introducera ännu fler för ängelrollen. Hösten 2018 fick 12 personer motsvarande 900 000 kronor vardera av riskkapitalbolaget – för att investera i startups.

”Det har varit en riktig framgång. Snart hoppas vi kunna berätta mer detaljer om resultatet. Men vi kan i alla fall garantera att vi kommer att fortsätta med en ny årskull”, säger hon.

Läs mer: Atomico startar program för ängelinvesterare 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer