Annons

Zlatans portfölj ger 90 miljoner i vinst – på 8 månader

Zlatan Ibrahimovics affärer i Sverige ger resultat.
Zlatan Ibrahimovics affärer i Sverige ger resultat. Foto: Jesper Frisk
Zlatan Ibrahimovics oprövade spelstudio släpper snart ett actionspel med honom själv i huvudrollen. Fotbollsstjärnans bolag gör 90 miljoner i vinst – på sina första åtta månader.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För ett knappt år sedan seglade Zlatan Ibrahimovic upp som delägare i ett svenskt techbolag. Fotbollsstjärnan hade köpt in sig i Isbit Games (NTL), en spelutvecklare med bas i Stockholm.

Han verkar dock inte ha betalat med pengar. I ägarbolaget Unknowns årsredovisning framgår det att Zlatan Ibrahimovic kvittat en fordran på spelbolaget som gällde avtal ”av royaltykaraktär”.

Vi satt och pratade spel i tre timmar

Med andra ord lånar Zlatan Ibrahimovic ut sitt varumärke till Isbit Games, som den 17 augusti släpper spelet ”Zlatan Legends”. Spelet är en actiontitel som utspelar sig i rymden. Huvudperson är Zlatan själv.

Spelet har utvecklats under två år – och redan från början var spelfantasten Zlatan med i bilden, säger Isbits vd Markus Koos.

”En gemensam bekant förmedlade kontakten. Första mötet var bokat till 30 minuter men det slutade med att vi satt och pratade spel i tre timmar. Det var helt fantastiskt att få veta att han var en riktig gamer”, säger han.

Läs mer: Här är första bilderna på Zlatans actionspel 

Den tidigare landslagsstjärnan äger i dag drygt 10 procent av Isbit Games. ”Zlatan Legends” är bolagets tredje speltitel. Efter Zlatans investering anslöt sig även delar av Lundin-familjen och Vostok New Ventures vd Per Brilioth som delägare. Sedan tidigare har Intellecta en storpost i spelstudion.

Zlatans andel värderades i fjol till 11 miljoner kronor, enligt Isbits årsredovisning. Parterna delar också på intäkterna på det nya spelet, men Marcus Koos vill inte gå in på detaljerna.

”Han är ju delägare i bolaget. Han tror på oss och allt vi gör – nu och i framtiden”, säger Marcus Koos.

Vid sidan om Isbit Games har Zlatan Ibrahimovic även fattat tycke för esportsbolaget Challengermode (NTL), vars plattform låter amatörspelare tävla mot varandra.

Dessutom ägde Zlatan, via bolaget Unknown, cirka 10 procent av dryckföretaget Vitamin Well som han själv gjort reklam för. Innehavet såldes dock i november 2016.

Försäljningen bidrog till vinstresultatet i Zlatans ägarbolag. För sina första åtta månader i drift bokför Unknown en vinst efter skatt på 90 miljoner kronor.

Det går inte lika bra för alla Zlatans affärer.

Appverksamheten Mikz, som står bakom appen där Zlatan tidigare skötte en del av sin marknadsföring och kommunikation, gick med 45 miljoner kronor i förlust i fjol. Detta enligt moderbolaget Danir Developments årsredovisning. I februari framkom det att appen skulle läggas ner.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer