Annons

Zound-grundaren talar ut om sin hemliga budplan

Konrad Bergström, medgrundare av Zound Industries, som står bakom Urbanears-lurarna och Marshall-högtalarna.
Konrad Bergström, medgrundare av Zound Industries, som står bakom Urbanears-lurarna och Marshall-högtalarna. Foto: Pressbild.
Konrad Bergström ville tillsammans med Marc Wallenberg köpa ut Zound och slå ihop det med ett tyskt snillebolag. Nu talar han ut om miljardkampen om bolaget han grundade.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under en uppspelt kväll vid CES-mässan i Las Vegas i januari i år deklarerade Konrad Bergström sina planer för en annan toppchef på Zound. Han skulle återta makten i bolaget han grundat – och han hade hittat en grupp finansiärer som stod redo att backa upp honom.

Drygt åtta månader senare kastar han in handduken efter en utdragen, bitter ägarstrid med Zounds ordförande Tommy Jacobson. Han säljer då cirka 40 procent av sina Zound-aktier för cirka 60 miljoner kronor till Tommy Jacobsons riskkapitalbolag Zenith.

”Det har varit en minst sagt stökig period i bolaget och även mellan delägarna. I dag har jag ingen insyn i bolaget och har därför valt att sälja 300 000 aktier för att investera i mitt nya spännande projekt, X Shore elbåtar, som redan röner stora framgångar internationellt”, säger Konrad Bergström till Di Digital i slutet av augusti.

Läs mer: Konrad Bergström ger sig – Zounds ägarstrid är över  

När han nu, i mitten september 2018, ser tillbaka på alla turer känner han att allt fick för stora proportioner. Han gillar inte att tidningarna beskriver det hela som ”maktkamp” eller en ”ägarstrid”.

Marc Wallenberg är en smart kille som jag uppskattade mycket

”Jag hade en annan vision för företaget, men jag ville inte bråka med någon”, säger Konrad Bergström när Di Digital träffar honom på tu man hand, på en restaurang i Hagaparken i Stockholm.

Zounds grundare ser utvilad ut. Sommaren har han ägnat åt sitt båtprojekt X Shore. Han är just tillbaka från filmfestivalen i Venedig. Nästa stopp är båtmässan i Cannes. 

I våras kändes det jobbigare. Då kunde Di Digital exempelvis rapportera att krafter inom Zound samlat bevismaterial i syfte att visa att han olovligt fört ut hemlig information i syfte att förbereda sitt bud.

”Det där är bara struntprat”, säger Konrad Bergström när ämnet kommer upp.

Läs mer: Källa: ”Grundaren stjäl hemligheter – vill lägga bud på Zound”  

Han beskriver hur han under många år hade en bra relation till Zounds ordförande Tommy Jacobson. Men de två började glida ifrån varandra 2015, året då Zound lanserade en egen mobiltelefon av märket Marshall, som aldrig blev någon succé. Arbetet med telefonen var resurskrävande, men medförde enligt Konrad Bergström att bolaget steg i graderna rent tekniskt. 

Samtidigt diskuterade styrelsen en börsnotering av bolaget och Konrad Bergström började se sig om efter lämpliga köpare av hans aktier. Med tiden ledde detta honom till Marc Wallenberg, son till Marcus Wallenberg, som tillsammans med sin kusin Jacob styr den mätiga ägarsfären kring Investor. Marc Wallenberg var då kring 30-stecket och han såg stor potential i bolaget bakom Urbanears-lurarna och Marshall-högtalarna. Dessutom är han sugen på att genomföra sin första miljardaffär.

”Marc är en smart kille som jag uppskattade mycket att få jobba med under en period. Vi är fortfarande nära vänner. Han har bra koll på både bioteknik och teknik”, säger Konrad Bergström.

De två samlade ytterligare några personer omkring sig och började sedan ta fram en plan med en ny framtidsvision för bolaget. 

Under tiden fortsätter Zound att växa med lönsamhet. 2015 är omsättningen 757 Mkr och vinsten 24 Mkr. Två år senare har omsättningen fördubblats till 1,4 miljarder kronor och vinsten till 60,6 Mkr. 

Men Konrad är inte nöjd. Han jämför gärna bolaget med Beats Electronics, miljardsuccén bakom hörlurarna Beats by Dre. 

”Vi omsätter 200 miljoner dollar, de omsätter fyra miljarder dollar", säger han till de som vill lyssna. 

Han är övertygad om att Zound är bättre än Beats och bör kunna tiofaldiga sin omsättning om man spelar sin kort rätt.

Zounds vd Pernilla Ekman vill fokusera på god design, lönsamhet och på att vara en ”snabb följare" inom teknik. Konrad Bergström, som leder bolagets interna labb, vill ligga i teknisk framkant och satsa på riktigt snabb tillväxt. 

Tekniken är perfekt för Zounds nya kund Adidas.

En viktig, och hittills okänd detalj i Konrad Bergströms hemliga plan för Zound är att han uppger sig kratta för ett köp av Bragi, en tysk crowdfundingsensation som grundades av den danska entreprenören Nikolaj Hviid 2013. Bragi bygger trådlösa hörlurar med hjälp av nanoteknik, något som gör produkterna snabba och energisnåla.

”De har smarta produkter med outstanding batterilivslängd. Men de är inte så starka på varumärke och design. De är med andra ord en perfekt match för Zound”, säger Konrad Bergström till Di Digital.

Bragis produkter har även ett eget operativsystem, egen app, teknik för geststyrning, samt dokumentation av rörelser och hjärtfrekvens. 

”Tekniken är perfekt för Zounds nya kund Adidas. Jag hoppas fortfarande att den där affären blir av”, avslöjar grundaren.

Men Konrad Bergström hemliga plan går inte som han tänkt sig. Frontalkrocken kommer när han och Marc Wallenberg lägger ett bud på hela bolaget under våren 2018. Enligt Di Digitals källor värderades Zound då till mellan 1,5 och 2 miljarder kronor.

”Vi la ett bud på 30 procent över marknadspriset. Det var miljardtals kronor”, säger Konrad utan att vilja uppge den exakta summan. 

Något ordentligt svar kommer aldrig. Ordförande Tommy Jacobson väljer istället, enligt uppgift, att nonchalera budet som han ser som oseriöst. Sedan motverkar ledningen Konrad Bergströms inflytande inom bolaget. Under våren avvecklas hans tekniklabb och i slutet av maj får han sparken från sitt eget bolag.

Idag säger sig Konrad Bergsström ha gått vidare.

”Jag tror på bolaget och är kvar som delägare, men nu lägger jag min tid på X Shore”, säger han. 

Jag är fortfarande old school

Elbåtsbolaget finansierar han än så länge på egen hand. Men ambitionen är att säja mellan 100-500 elektriska cruiserbåtar redan nästa år. För det kan det behövas kapital. 

Det ska nämnas att Konrad Bergsström fortfarande har band till Zound. Vid sidan av sin ägarandel är han även trustee i Marshalls ägarbolag. Det brittiska bolaget, som förknippas med klassiska Marshall-förstärkare, är Zounds viktigaste partner och licensavtalet för högtalarna och lurarna måste snart förnyas. Avtalet med Marshall är även ett av de stora hindren som står i vägen för Zounds planerade börsnotering.

Du etablerade ju Zounds relation med Marshall. Har du övervägt att starta eget bolag och locka över Marshall till det?

”Det är inte min stil. Jag är fortfarande old school på det sättet. Jag har alltid rörstat för att de ska fortsätta samarbeta med Zound.”

Hur är din relation med Tommy Jacobson i dag?

”Det var ett tag sedan vi sågs. Men han fyllde ju 60 år nyligen och då grattade jag med ett sms. Han svarade med tre emojis med beende händer. Jag tror han uppskattade gesten.”

Di Digital har sökt Tommy Jacobson.

Fotnot: Konrad Bergström intervjuas på scen vid delfinalen av Di Digitals Starup Tour, onsdagen den 19 september. Läs mer här. Fixa din biljett här.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer