Annons

Zound ska bygga röststyrd högtalare – förhandlar med Amazon och Google

Zound Industries ordförande Tommy Jacobson intervjuas i Di Digitals Startup Stories.
Zound Industries ordförande Tommy Jacobson intervjuas i Di Digitals Startup Stories.
Börskandidaten Zound Industries förhandlar med Amazon och Google om att bygga en röststyrd högtalare med AI-funktion. Det uppger bolagets ordförande Tommy Jacobson i en poddintervju med Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Svenska Zound Industries står bakom Urbanears-lurarna och de uppkopplade Marshall-högtalarna. Bolaget omsatte över en miljard kronor redan 2016 och hoppas på en börsnotering senare i år.

”Det är sannolikt att vi går åt det hållet. Allt beror på börsläget givetvis”, säger bolagets ordförande Tommy Jacobson i en intervju med Di Digitals podd Startup Stories.

Precis som tidigare nämner han att förhandlingarna med brittiska Marshall är en knäckfråga som måste lösas innan en börsnotering kan bli verklighet.

Inom ett år ska vi ha en högtalare ute på marknaden med röststyrning och antingen Amazons eller Googles teknik i.

”Vi har ett avtal som sträcker sig till 2022. För att Zound ska få en bra värdering och bli ett stabilt bolag så måste vi förlänga det avtalet ganska rejält”, säger han. 

Läs mer: Tommy Jacobsons kasinobolag vänder till vinst 

Hur kommer det sig att ni förhandlat i över ett år?

”Det är ett väldigt komplicerat avtal. För det första är det ju ovanligt att skriva ett avtal på 15 år. Men vi förhandlar ju inte om vilka royaltyavgifter vi ska ha, det var vi klara med för ganska länge sedan. Det handlar mer om vem som sköter produktutvecklingen, vem som godkänner ny teknik, vem som ansvarar för sociala medier...”

Tommy Jacobson uppger att han var på Marshalls kontor utanför London häromveckan och att han känner sig optimistisk kring att förhandlingarna lider mot sitt slut. 

På ämnet produktutveckling flaggar han även för en ny satsning på den typ av AI-högtalare, eller röststyrd assistent, som Amazon och Google utvecklat, och som i dag används av miljontals amerikaner. Dessa uppkopplade högtalare reagerar på röstkommando och kan exempelvis läsa upp väderleksrapporten, spela musik från Spotify eller beställa hämtmat.

Ska Zound satsa på det röststyrda internet?

”Ja. Det ligger en högtalare i produktplanen som vi har. Inom ett år ska vi ha en ute på marknaden med röststyrning och antingen Amazons eller Googles teknik i.”

Så ni för samtal med dem om samarbeten?

Ja.

Hur ska era högtalare skilja sig från deras?

”Vi ska inte ta fram en egen teknik, det går ju inte. Det blir några stora spelare som kör det här. Så mycket är det ju design, vi är bra på att göra högtalare och hörlurar med bra ljud.”

Tommy Jacobson erkänner att Zound (NTL) inte alltid haft lätt att utveckla nya, högteknologiska produkter. Android-telefonen från 2015, Marshall London, blev ingen succé. Och i maj i fjol skrotade Zound formellt sin smartphone-satsning .

Läs mer: Börsaktuella Zound skrotar sin Marshall-telefon 

”Rent finansiellt blev telefonen ett misslyckande. Men vi lärde oss otroligt mycket om teknik och fick en otrolig respekt för hur man hanterar teknikleverantörer. Så det var ändå rätt beslut för att se långt fram”, slår Tommy Jacobson fast.

Tommy Jacobson har grundat investmentbolaget Varenne (NTL), med investeringar i bolag som Magine och Zound Industries, samt Zenith Vencap (NTL) med portföljbolag som Truecaller, Vionlabs och Shopbox. 


Lyssna på hela intervjun med Tommy Jacobson:

https://embed.acast.com/startupstories/tommyjacobson-zound-zenithvencap

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer