Annons

Zuckerberg: Trumps seger är inte Facebooks fel

Mark Zuckerberg är vd för och medgrundare av Facebook.
Mark Zuckerberg är vd för och medgrundare av Facebook.
Donald Trumps valseger har varken med Facebooks algoritmer eller förekomsten av fejkade nyheter att göra, säger vd:n Mark Zuckerberg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Facebook har fått utstå återkommande kritik på senare år för att nätverket bidrar till att dess miljarder användare endast exponeras för nyheter och åsikter de håller med om. Facebooks algoritmer skapar en sorts filterbubbla, heter det, där endast världsbilden som stämmer överens med ens egna och de närmaste vännernas åsikter och livsstil får plats.

Det har också förekommit kritik om att överdrivna eller påhittade nyhetsartiklar från extremhögerns medier i USA ska ha fått oproportionerligt med exponering på Facebook och därmed bidragit till Donald Trumps valseger.

Mark Zuckerberg, Facebooks vd och medgrundare, tillbakavisar nu kritiken, rapporterar Financial Times.

”Personligen tycker jag att idén om att fejknyheter på Facebook, något som utgör en mycket liten del av innehållet, skulle påverka valet är ganska galen”‚ sade Mark Zuckerberg på en konferens i Kalifornien.

Läs mer: Så har Trump trumfat Clinton i sociala medier

Hur Facebooks algoritm sorterar fram nyheter och inlägg i varje användares flöde är något företaget har studerat, uppgav dess vd. Skillnaden är dock inte särskilt mycket större mot när det inte var Facebook som var den primära nyhetskällan utan traditionella medier som tv-kanaler och tidningar, menar Mark Zuckerberg.

Däremot tenderar Facebook-användare att inte interagera med nyhetsmaterial som inte överensstämmer med ens åsikter, medgav han.

”Innehållet är där, man klickar bara inte på det. Man sorterar bort det när man ser att det inte överensstämmer med ens världsbild.”

Läs mer: Techmiljardären: ”Grattis Trump”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer